Harçlar geri ödeniyor mu?

2011-2012 akademik dönemi kayıt sürecinde uygulamaya konulan ve büyük tepkilere neden olan gizli harç zammı uygulaması YÖK tarafından daha sonra geri çekilmiş ve öğrencilerden alınan harçların geri ödeneceği açıklanmıştı. İşte harçların geri ödenmesi sürecindeki son durum.

YÖK tarafından yeni akademik dönem başında uygulamaya konulan harç zamları gelen tepkiler üzerine şimdilik geri çekilmiş ve alınan fazla miktarın öğrencilere iade edileceği açıklanmıştı. Bu açıklamanın ardından iki ay geçmişken kimi üniversiteler harçları geri ödemeye başladı.

“YÖK mağduriyet giderilecek”
Konuyla ilgili bilgi aldığımız YÖK basın bürosu, Yusuf Ziya Özcan’ın ‘fazla harçlar geri ödenecek ve mağduriyet giderilecek’ açıklamasın ardından üniversitelere yazı gönderildiğini ve harç işlemleri yapılmayan öğrencilerden normal miktarların alınmasını istediklerini dile getirdi.

O tarihe kadar işlemi yapılan ve fazla harçları ödeyen öğrenciler için ise yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirten YÖK basın bürosu, kimi üniversitelerin harçları geri ödemeye başladığından ise haberleri olmadığını ve bunun üniversitelerin inisiyatif alması olduğunu söyledi. Buna karşın ödemeyi geri yapmayan üniversiteler için ise yasal düzenlemeyi hazırladıklarını ancak yasanın çıkış süresinin net olarak bilemediklerini belirten YÖK yetkilileri, bunun kendilerine değil meclise bağlı olduğunu ancak mağduriyetin mutlaka giderileceğini.

Konuyla ilgili bilgi aldığımız İstanbul Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ise öğrencilerden alınan fazla harçları geri ödemeye başladıklarını açıkladı.

Harç zammı gerçekten geri mi çekildi?
Harç zammı aslında geri çekilmedi. Geçmiş dönemlerden ders alan öğrencilerin fahiş miktarlarda harç ödemesi uygulaması gelecek yıldan itibaren uygulanacak. YÖK'ün kararı aslında zammı erteleme anlamı taşıyor.

(soL - Haber Merkezi)