Hanefi Avcı, Devrimci Karargah davasında

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 22 sanıklı davanın ana “Devrimci Karargah Örgütü” davasıyla birleştirilmesine karar verdi. Davanın görüldüğü sıralarda mahkeme heyetiyle sanıklar arasında gerginlik yaşandı

Eski Emniyet Müdürü ve "Haliç'te Yaşayan Simonlar" kitabının yazarı Hanefi Avcı ile Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan’ın da aralarında bulunduğu 14’ü tutuklu 22 sanık, Devrimci Karargah örgütüne yönelik soruşturma kapsamında açılan davada ilk kez hakim karşısına çıktı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, "terör örgütüne yardım ve yataklık" ile suçlanıyor.

Davalar birleşti
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma, ilk oturumundan sonra yeniden başladığında Mahkeme Başkanı ve avukatlar arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Mahkemeye sadece sanıklar, avukatlar ve basın mensuplarının alınması, izleyicilerin alınmaması üzerine Avukat Bahattin Özdemir bu duruma itiraz etti. Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, sanık yakınlarının salona alınması talimatını verdi.

Mahkeme Başkanı davanın, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava ile birleştirildiğini okumaya başladı. Mahkeme Başkanı’nın "CMK’nın 8. maddesinde bağlantı kavramı, 9. maddesinde davaların birleştirilerek açılması, 10 ve 11. maddesinde görülmekte olan davaların birleştirilmesi hususu düzenlenmiştir" sözleri üzerine Avukat Bahattin Özdemir, "Siz birleştirme kararı okuyorsunuz, ben sizin kararınızı dinlemiyorum" diyerek cübbesini attı. Mahkeme Başkanı, durumun tutanağa geçirilmesi için Özdemir’in cübbesini attığını belirtti. Bunun üzerine bütün avukatlar "Bizi de yazın" diyerek cübbelerini yere attılar.

Sanıklara saldırı
Tutuklu sanıklarının mahkemeye itirazı atılan "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Hücreler bizi yıldıramaz", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "İçerde dışarıda hücreleri parçala" sloganları ile devam etti. İzleyicilerin de alkışlarla destek vermesi üzerine Mahkeme Başkanı salonun boşaltılmasını istedi. Salonun boşaltılması sırasında jandarmaların izleyicilere saldırması üzerine avukatlar, müvekkillerine işkence yapıldığını belirterek mahkeme heyetine tepki gösterdi. Bir avukat "Şu anda gözünüzün önünde insanları dövüyorlar" diye bağırırken Avukat Ercan Kanar "Bundan siz sorumlusunuz" diyerek heyete tepki gösterdi.

Sanıkların duruşma salonundan çıkarılırken darp edildiklerini dair şikayeti üzerine, adliye doktoru tarafından sağlık kontrolünden geçirildikleri de gelen bilgiler arasında yer alıyor.

İddianame kararı vermiş gibi
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık tarafından hazırlanan 14’ü tutuklu, 22 sanığın olduğu iddianamede Avcı, 20. sırada yer alıyor. İddianamede eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’ın, "Devrimci karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım, yargı görevini yapanı etkileme, soruşturmanın gizliliğini ihlal, terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme ikametinde ele geçirilen ruhsatsız silahlar nedeni ile 6136 sayılı yasayla muhalefet, zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme" suçlarından 23 yıldan 51 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İddianamede, Avcı’nın eşi Şenay Avcı’nın da, "ikametinde bulunan birden fazla ruhsat süreleri dolmuş silahı bulundurma" suçundan 7, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. Tutuklu sanık Nejdet Kılıç’ın, "Devrimci karargah terör örgütü üyesi olmak, 6136 sayılı yasada belirlenen bıçakları izinsiz bulundurmakö 9 ile 18 yıl arasında hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, diğer 19 sanığın 7,5 yıldan 39 yıla kadar değişen yıllarda hapisle cezalandırılmaları istendi.

(soL - Haber Merkezi)