Haliç Tersanesi ile ilgili bilgi istiyorsan 50 bin lira ödeyeceksin!

TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, Haliçport'la ilgili Bakanlık'tan bilgi istediklerinde aldıkları inanılmaz yanıtı soL'a anlattı.

Haliç Tersanesi için ne planlanıyor?
Proje halktan kamuoyundan gizleniyor, kapalı kapılar arkasında alınan kararlarla Haliç Tersanesi’nin yağmalanması niteliğinde bir proje söz konusu. Projeyle ilgili bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak bilgi edinmek istedik. Bize söylenen “ihaleye katılmıyorsunuz, bilgi veremeyiz. İhaleye katılanlar 50 bin lira yatırdıklarında kendilerine dosyayla bilgi verilmektedir” dediler. Yani projeyle ilgili bilgi edinebilmek için ihaleci ve 50 bin lira yatırmanız gerekiyor. Öğrenebildiğimiz kadarıyla proje, iki yat limanı, AVM, otel, turizm ve ticaret mekanları ve bir dini tesisten oluşuyor. Projeyi ve fonksiyonları ihale sürecinde belirleyecekler. Yani ihaleyi alan firmaya projeyi yapma hakkı da verilmiş olacak. İhale sürecinde birtakım eklemeler yapılamaz ancak asıl mesele, böyle bir ihale yapılamaz, kentin değerlerini, endüstri mirasını yok eden bir ihale uygulanamaz.

Bu bölge tarihi sit alanı olmasına rağmen geçtiğimiz yıllarda İDO’ya devredilmiş ve sadece işletme hakkı verildiği halde bazı tarihi yapılar yıkılmıştı. Bölgedeki tarihi yapıları şimdi nasıl bir akıbet bekliyor?
Haliç tersanesi ve çevresi hem mimari hem kentsel doku olarak kritik. Aynı zamanda doğal limanına yapılacak iki yat limanıyla ilgili dolgu çalışmaları, bu limanın doğası ve işlevini de bozmuş oluyor. Birkaç sene evvel burada çalışmalar başladı. Kimi tarihi yapıların dozerlerle yıkılması, kimi binalara tadilat yapılması konuları gündeme gelmişti. O dönemde yoğun tepki üzerine bu çalışmaların durdurulduğu söylenmişti. Fakat şimdi Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde bu çalışmaların yürütüldüğü açıklandı. Ancak bütün bu süreç kapalı kapılar arkasında alınan kararlarla işletilmeye çalışılıyor. İhale süreciyle ilgili göstermelik kararlar söz konusu.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde derken kastettiğiniz nedir?
İstanbul’un kentsel değerlerini ve Haliç’i yok edebilecek bir proje ya da kararlar Cumhurbaşkanlığı makamı kullanılarak meşrulaştırılmak isteniyor. Belli çevreler ve hükümet yağma için düğmeye bastı, meşrulaştırılması için de Cumhurbaşkanlığı himayesinde çalışmalar yürüyor. Bunu kendileri açıkladılar zaten kamuoyuna Cumhurbaşkanlığı bu projeyi destekliyor.

Tıpkı Haliç Tersanesi'ne yakın olan Galataport’ta olduğu gibi bir sürecin işletildiğini görüyoruz. Galataport projesi iktidara yakın yandaş denilen medya patronuna haraç mezat olarak verildi. Planlama, kamusal alan özelleştirmesi, proje ve ihale süreci şehircilik ilkelerine aykırıdır. Böyle bir sürecin Cumhurbaşkanlığı himayesinde olması düşünülemez. Cumhurbaşkanlığı makamı kamusal alanlar dışında hukuksuzluklar dışında yağmanın ortağı olamaz. Bu süreçte Cumhurbaşkanı’na kendi himayelerinde olan bu süreci durdurma çağrılarımız sonuçsuz kalmıştır. En azından bundan sonra Cumhurbaşkanı’nın kamu vicdanını rahatsız eden, hukuku ayaklar altına alan uygulamaya yol vermemesini diliyoruz.

Haliç Tersanesi’nin bir ucu da Kasımpaşa’ya açılıyor. Erdoğan Kasımpaşa’yı da mı “dönüştürüyor”?
Kasımpaşa ve bölgedeki yerleşim yerlerinde olan halkın projelerden olumsuz sosyal ve ekonomik olarak etkilenmeleri söz konusudur. Kasımpaşa ve çevredeki halka Haliç kapatılıyor, sosyal yaşamına müdahale ediliyor. Başbakan rant dışında bir şey düşünmediği için Kasımpaşa’nın çevresini de rant alanı haline getirirse, bu yoksul dar gelirli yurttaşların sürgün edilmesi anlamına gelecek.