Gurur duyduğu şeye bakın!

Resmi ziyaret amacıyla Finlandiya'dan sonra Estonya'ya geçen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Komisyonu'nun 5 Kasım'da açıklaması beklenen Türkiye-2008 İlerleme Raporu öncesinde, diplomatik ilişkileri sıkı tutmaya çalışırken NATO propagandası yapmayı ihmal etmedi ve NATO'ya hizmet etmekten "gurur duydukları"nı söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Resmi temaslarda bulunmak üzere Estonya'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ikili ve heyetlararası görüşmelerin ardından Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ile birlikte yaptığı basın toplantısının ana gündemlerini, terör, Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ve NATO oluşturdu.

Abdullah Gül, Estonya'dan önce, Finlandiya'da da resmi temaslarda bulunmuş, yaptığı bir açıklamada, Türkiye'nin AB'ye üye olan Finlandiya ve Estonya ile yakın ilişkilere sahip olduğunu ve bu iki ülkeyle işbirliğinin derinleştirilmesine önem verildiğini vurgulamıştı. Ziyaretlerinin, Finlandiya, Estonya ve dolayısıyla AB ile olan ilişkilere yeni boyutlar kazandıracağına inandığını belirtmişti.

"NATO'culuğumuzla gurur duyuyoruz"
Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısında, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ile ikili görüşmelerinin kapsamında, terör, Türkiye'nin AB ile müzakere süreci, Kafkaslarda yaşananlar ve Kıbrıs görüşmelerindeki gelişmelerin yer aldığını açıkladı.

Estonya'ya ilk ziyaretini Dışişleri Bakanı sıfatıyla 2004 yılında yaptığını hatırlatan Gül, aradan geçen sürede Estonya'da büyük değişikliklerin gerçekleştiğine tanık olmaktan mutluluk duyduğuna değinerek şunları söyledi: "Türkiye ile Estonya arasındaki ilişkiler gerçekten çok mükemmeldir. Türkiye Estonya'nın NATO'ya girmesini desteklemiştir. Estonya ve diğer müttefiklerle birlikte NATO daha güçlü hale gelmiştir. Estonya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemesinden büyük memnuniyet duyuyoruz."

Gül, Türkiye'nin NATO Savunma Planı'nı destekleyip desteklemediğine ilişkin bir soruya, "bildiğiniz gibi, Türkiye, Baltık ülkelerinin NATO'ya girişini güçlü bir şekilde desteklemiştir. Ayrıca yine ortak kararımız neticesinde Baltık sınırlarının korunması ile ilgili çalışmalara Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin F-16'ları ile iştirak etmiştir ve başarıyla da bu hizmeti yapmıştır. Bundan da gurur duyuyoruz" dedi.

"Kuzey Irak'a zarar vermeyen TSK'mız ile gurur duyuyoruz"
Abdullah Gül, basın toplantısında, gazetecilerin, Diyarbakır'da yaşanan olayın tezkere ile aynı gün gerçekleşmesini nasıl değerlendirdiği sorusuna, "terör örgütü bazı provokasyonlar peşinde. Terör örgütleri bu tür provokasyonlarına devam edebilir ama Türkiye terörle mücadele etmekte sonuna kadar kararlıdır" yanıtını verdi.

Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri ile gurur duyduğunu söyleyerek, "Türk Silahlı Kuvvetleri, terörle mücadele ederken, hiçbir silahlı kuvvetlerde görülmeyecek kadar, teröristlerle sivilleri ayıran ve yaptığı operasyonlarda özellikle Kuzey Irak'ta sivillere hiç zarar vermeyen bir tavır içindedir. Bu, tüm dünyanın gözü önünde cereyan etmektedir" dedi.

"AB Türkiye'yi hemen alsın"

Gül'ün ardından söz alan Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves, Estonya'nın NATO'ya üyeliğine Türkiye'nin verdiği desteğin altını çizerek, "Türkiye'ye minnettarız. Bizim politikamızın ana unsurlarından biri de Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklemektir" dedi.

Ilves, Türkiye-AB müzakerelerinin yeterince hızlı ilerleyip ilerlemediğinin sorulması üzerine de, bu sürecin daha hızlı ilerlediğini görmek istediklerini belirtti. Ilves, "Türkiye'nin AB içerisinde olması gerektiğine inanıyoruz. Sürenin uzaması bizim çıkarımıza olmuyor. Bizim çıkarımıza olan Türkiye'nin bir an önce AB ile entegre olması... Diğer aday ülkelerin gösterdiği ya da gösteremediği gelişmelere baktığımızda birçok ülkenin ilerisinde olmasına rağmen, Türkiye ile müzakerelerin neden bu kadar yavaş ilerlediğini anlamıyoruz'' dedi.