Günay'ın bir hayali var

Seferberlik Tetkik Kurulu'ndaki aramaları değerlendiren Ertuğrul Günay, yıllardır buranın müzeye dönüştürülmesini hayal ettiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda yapılan aramayı değerlendirirken, "Seferberlik Bölge Başkanlığı binasının müze olmasına doğru emin adımlarla gidiyoruz demektir" dedi. Daha önce birçok kez Madımak'ın müze yapılmaması gerektiğini savunan Ertuğrul Günay'ın, Seferberlik Bölge Başkanlığı'nın müze yapılmasını hayal ettiğini söylemesi dikkat çekti.

"Allah bana bu günü gösterdi"
"Genelkurmay Başkanı ile Başbakan saatlerce konuştuktan sonra 'gidin burada arama yapın' kararı alınıyorsa, 'Seferberlik Tetkik Kurulu'nun bulunduğu binanın müze olmasına doğru emin adımlarla ilerliyoruz' diye düşünüyorum. Allah bana bugünü de gösterdi" diyen Günay, Kirazlıdere'deki Seferberlik Bölge Başkanlığı'nın, 1980'li yıllarda Özel Harp Dairesi olarak faaliyet gösterdiğini ve aynı askeri tesisin içinde yer alan Dil ve İstihbarat Okulu'nda geçen günlerini, Akşam'dan Volkan Yanardağ'a anlattı.

Demokrasi müzesi
12 Eylül'ün ardından gözaltına alınıp Dil ve İstihbarat Okulu'na getirildiğini ve aylarca gözaltında tutulduğunu söyleyen Günay, "Ben hayatımın o sürecini çoktan sildim. Ama o tarihlerde hayalini kurduğum bir düşünce vardı. Şehrin merkezinde kalan Kirazlıdere karargahının o güzel bahçesine bakıp buranın 'Demokrasi Müzesi' olmasını düşünürdüm. Bu düşüncemi bugün de koruyorum. Kim bilir belki bir gün onu da görürüz. Sadece Kirazlıdere değil, Yassıada da Demokrasi Müzesi olmalıdır" dedi

Madımak unutuldu
Günay'ın, hayalindeki "demokrasi müzeleri"ni sayarken Madımak'ı unutması dikkat çekti. Daha önce defalarca, Madımak'ın neden müze olmaması gerektiğini kendine göre açıklamaya çalışan Ertuğrul Günay, Alevi açılımıyla birlikte daha makul bir dil kullanmaya başlamıştı. Günay, Alevi açılımından önce, Sivas'taki Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesinin gündeme getirilmesine karşın Özel Müzeler ve Denetimleri Hakkında Yönetmelikte belirlenen niteliklerin karşılanmasının mümkün olmadığını söylemişti. Geçtiğimiz yıl yaptığı değerlendirmelerde ise, buradaki dönercinin kapatıldığını ancak bir özel mülk olduğu için müze yapılamadığını, sahibi satışa çıkartırsa belki yapılabileceğini söylemişti.
(soL - Haber Merkezi)