Gülen'den Malezya çağrısı

Fethullah Gülen’in dergisi Aksiyon’da yer alan bir yazı, Malezya’ya övgüler dizerek, Türkiye’deki öğrenci ve akademisyenleri Malezya üniversitelerine davet ediyor. Dergiye göre Türkiye Malezyalılaşmıyor, ama tersi geçerli olabilir!

soL (HABER MERKEZİ) Fethullah Gülen'in yayınlarından Aksiyon dergisinde yer alan bir yazı, Malezya'daki bir üniversitenin rektörünün Türkiye ziyaretini konu aldı. Rektör, Aksiyon'un da desteğiyle, Türkiye'deki akademisyenlere ve öğrencilere sesleniyor.

Aksiyon dergisindeki "Malezya, öğrenci ve öğretmenlerimize talip!" başlıklı yazıda, Malezya Teknoloji Üniversitesi'nin (UTM) Rektörü Zaini B. Ujang'ın Türkiye ziyaretine ilişkin bilgiler veriliyor. Ujang, Aksiyon'a özel demeç de vermiş. Yazıda, geçen yıl gündemde olan "Türkiye, Malezya mı olacak?" tartışmasına atıfta bulunulurken, "Türkiye Malezyalaşmaya çalışmıyor ama Malezya'nın Türkiye'yi yakından izlediği bir gerçek" sözlerine yer verildi.

Yazıya göre, UTM Rektörü Ujang, "Türk üniversitelerini yerinde incelemek, işbirliği ve öğrenci değişim programlarını hayata geçirmek üzere" Türkiye'ye gelmiş ve ziyareti kapsamında İstanbul, İstanbul Teknik ve Fatih üniversitelerini incelemiş. Ujang ayrıca, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından da kabul edilmiş.

Malezya: Bulunmaz bir nimet
Ujang "Malezya'nın hem Türk öğrencilere hem de akademisyenlere kapılarını ardına kadar açtığını" ifade ederken, Aksiyon da, Malezya'da hayat standartlarının ne kadar yüksek ve üniversite okumanın ne kadar rahat olduğunu anlatarak, ülkenin Türkiye'den gidecek öğrenciler ve akademisyenler için 'nimetlerini' sıralıyor. Yazıda, "YÖK'ün denklik verdiği üniversitelerden UTM'de hali hazırda 40 Türk'ün eğitim gördüğü", "Ülke genelinde ise 200 Türk öğrenci bulunduğu" kaydediliyor.

UTM Rektörü Ujang, "yeni eğitim döneminde açtıkları 230 yabancı öğretim kadrosuna Türkiye'den yeni hocalar eklemek istediklerini" ifade ederek, şunları söylüyor: "UTM'de Avrupa, ABD ve Japonya'dan saygın akademisyenler var. Yeni dönemde Türk akademisyenleri aramızda görmek istiyoruz. Türkiyeli Teolog Doç. Dr. Nurullah Kurt tam zamanlı hocamız, kendisinden memnunuz. Ziyaretimizde daha net gördük ki Türk akademisyenler belli bir alanda çalışıyor ve üniversitelerini değiştirseler de alanlarını değiştirmiyor. Bu sayede konularına daha hâkim oluyorlar. Takım çalışmalarına da uygunlar, bizim için bu çok önemli. Türk üniversitelerinin kaliteleri de ortada. Türk hocalardan alacağımız şeylerin olduğunu düşünüyoruz." Aksiyon bu üniversitede çalışan Kurt'un sözlerine de yer veriyor. Kurt, dergiye "Malezya kültürünün Türkiye'yi andırdığı, bu yüzden Türklerin ülkeye kolay uyum sağladığı" değerlendirmesini sunuyor. Aynı zamanda UTM'nin Ortadoğu temsilciliğini yürüten Kurt, üniversitede akademisyenlerin "çokkültürlü atmosferde çalışmalarını" överken, "Malezya üniversiteleri araştırma ve geliştirmeye büyük bütçeler ayırıyor. Türk akademisyenler burada geniş yelpazede çalışabilirler" diyor.

Aksiyon'un ağzındaki bakla
Aksiyon'da yer alan yazıda, bahsedilen değerlendirmelerle bir Malezya güzellemesinin ardından, ağızdaki esas bakla ortaya dökülüyor. Gülen'in dergisindeki yazı, "Aslında Malezya başörtü sorunundan dolayı yüksek öğretimine devam edemeyenler için de iyi bir fırsat. Hem düşük maliyete İngilizce dilinde eğitim alma, hem de eğitimini başörtüsüyle yapabilme imkânı var. Kendisi de başörtülü olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sıtı Hamısah Tapsır, ülkedeki demokrasi kültürüne vurgu yapıp 'Bizde başörtüye değil, performansına bakılır' diyor" sözleriyle son buluyor.