Gülen’i kurtarma operasyonu mu?

AKP'nin hazırladığı Askeri Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu'nda (ACMUK) yapılan iki değişikliğin Fethullah Gülen'i askeri savcılığın başlattığı soruşturmadan kaçırmak için yapıldığı iddia ediliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Genelkurmay Askeri Savcılığı, Kayseri Hava İkmal Komutanlığı'nda görevli, Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ adlı üç astsubayın Kayseri'de yapılan sorgulanmalarından sonra Ali Balta ve Orhan Güleç tutuklanarak cezaevine gönderildi.

TSK içindeki Gülen'e bağlı "Işıkevleri" mensubu olduklarını açıklayan astsubayların verdikleri ifadeler doğrultusunda, soruşturma bütün Türkiye'de TSK içindeki "Işıkevleri"ni içine alacak şekilde genişletilecek ve Fethullah Gülen'i de kapsayacak.

Gazeteport'un haberinde AKP kurmayları Fethullah Gülen'i de içine alan bu soruşturmanın başlatıldığını duyunca önümüzdeki günlerde Gülen'in Askeri Savcılık tarafından soruşturma açılmasına ve Askeri Mahkemelerde yargılanmasının önüne geçebilmek için apar topar gece yarısı teklifi getirdiler.

İlk olarak Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 3. maddesine şu fıkra eklendi: "Barış zamanında, asker olmayan kişilerin Askeri Ceza Kanunu'nda veya diğer kanunlarda yer alan askeri mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu tek başına veya asker kişilerle iştirak halinde işlemesi durumunda asker olmayan kişilerin soruşturmaları Cumhuriyet savcıları, kovuşturmaları adli yargı mahkemeleri tarafından yapılır."

Fethullah Gülen için daha önce de "Anayasal Düzeni değiştirmek" istediği iddiasıyla dava açılmıştı. Devlet Güvenlik Mahkemesi savcısı Nuh Mete Yüksel tarafından 1999 yılında başlatılan soruşturma, 1999/420 sayı üzerinden 11.08.2000 tarihindeki iddianame ile "Laik Devlet yapısını değiştirerek yerine dini kurallara dayalı bir devlet kurmak amacıyla yasadışı örgüt kurup bu amaç doğrultusunda faaliyetlerde bulunmak" iddiasıyla açılan davada, Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Gülen hakkında gıyabi tutuklama kararı vermişti
Amerika'ya yerleşen Gülen, davasını buradan avukatları aracılığı ile takip etmiş, dava sona erdikten sonra Türkiye'ye gelmesi de gündeme gelmişti. Ancak Gülen henüz Türkiye'ye gelme zamanının gelmediğini açıklamıştı. Gülen internet sitesinden "AKP ve Gülen'i Bitirme planı" başlığıyla yayımlanan belgeye şüpheyle yaklaştığını belirtmişti. Belgenin fitne çıkartmak amacıyla yapılmış olabileceğini dile getirmişti.

Kanuna göre silahlı olması gerekiyor
Fethullah Gülen için daha önce de Terörle Mücadele Kanunu değiştirilmiş, Terörle Mücadele Kanunu'nda Anayasal düzenin değiştirilmesi için örgütün silahlı örgüt olması şartı getirilmişti. Silahsız örgütlerin bu faaliyetleri de düşünce özgürlüğünün önü açılıyor adı altında değiştirilmişti. Bu değişikliğin ardından Fethullah Gülen hakkında yerel mahkemenin verdiği karar Yargıtay tarafından bozulmuş, yerel mahkeme kararında direnince Yargıtay Ceza Genel Kurulu verdiği kararda Gülen hakkında Terörle Mücadele yasasında yapılan değişikliğe göre örgütünün silahsız olması nedeniyle ceza verilemeyeceğine hükmetmişti.