Gülen Cemaati Hollanda'da yine gündemde

Gülen Cemaati'nin okullarına ve diğer kurumlarına yönelik inceleme başlatılmasını gündeme getiren bazı partilerin önergesi doğrultusunda, Hollanda hükümeti, Gülen'e ait kurumları inceleme kararı aldı.

soL (HABER MERKEZİ) Hollanda hükümeti, Meclis'teki dört parti tarafından Hollanda'da faaliyet gösteren Gülen Cemaati okullarına ilişkin verilen soru önergesine, Gülen Cemaati okullarının 1 Mayıs'a kadar inceleneceği yanıtını verdi.

Sosyalist Parti (SP), Liberal Parti (VVD), Hıristiyan Demokratlar (CDA) ve İşçi Partisi (PvdA) tarafından verilen soru önergesinde, Gülen kurumlarının araştırılması ve bu kurumlara verilen devlet yardımlarının kesilmesi istendi. Hollanda'da 2008 yılının Temmuz ayında muhalefetteki iki parti VVD ve SP, hükümet ortağı PvdA'nın da desteğiyle, Meclis'te Gülen Cemaati ve Hollanda'daki kurumları hakkında araştırma yapılacağını duyurmuştu.

Fırat Haber Ajansı'nın verdiği bilgiye göre, Meclis Komisyonu'nda yapılan görüşmede Hollanda Entegrasyon Bakanı Eberhard van der Laan, sorulması gereken soruların "Fethullah Gülen hareketinin Hollanda'daki bağlantıları, yani ona yakın/bağlı kurum ve kuruluşların sakladıkları başka ajandaları var mı? Gösterdiklerinin dışında başka bir aktivite içindeler mi?" olduğunu, çünkü boş yere kimseye damga vurmak istemediklerini dile getirdi. Bakan, bu nedenle, hükümet olarak, sözü edilen özel okulları mercek altına alacaklarını söyledi.

İçişleri Bakanı Ter Horst da Hollanda İstihbarat ve Güvenlik Dairesi'nin şu anda Gülen hareketini ulusal güvenliğe karşı bir tehdit olarak görmediğini söyleyerek, "İkili oynadığını biliyoruz. Eğer bir inceleme olursa biz de Genel İstihbarat ve Güvenlik Dairesi olarak elimizden gelen yardımı yapacağız" açıklamasında bulundu.

Zaman'a göre ne konuşuldu?
Haber Fethullahçı basında da yer aldı. Zaman gazetesi, komisyonda konuşma yapan Entegrasyon Bakanı Eberhard van der Laan'ın "Gülen hareketinin uyuma karşı bir hareket olmadığını savunarak, özünde radikalleşmenin olmadığının altını çizdiğini" ileri sürdü. Zaman gazetesine göre, Gülen Cemaati'ni "İslam ile modernizmin bir arada olacağına inanan, farklı alanlarda aktif ama hiyerarşik veya merkezi bir yapısı olmayan bir hareket veya düşünce tarzı" olarak tanımlayan Hollanda Entegrasyon Bakanı şunları söyledi: "Biz de komisyonunuzun isteği doğrultusunda özellikle adı geçen yurtlarda verilen eğitim veya rehberliğin uyuma olan katkısını tekrardan ele alıp sizi bu konuda bilgilendirebiliriz. Bazı komisyon üyelerinin ve bu harekete muhalif olanların şüphelerini giderme adına verdiğim bu sözü yanlış algılama veya adı geçen diğer kuruluşlara yönelik zan oluşturma veya farklı yargılama ortamı oluşturma kesinlikle söz konusu değil ve olmamalı."