Gül gitsin mi kalsın mı?

MHP ve CHP sonunda kendilerine ikirciksiz muhalefet konusu buldular: Gül'ün muhtemel Ermenistan ziyareti.

soL (HABERMERKEZİ) 6 Eylül'de Erivan'da oynanacak olan Türkiye-Ermenistan Maçı için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan'a gideceği söylentisi üzerine tartışmalar sürüyor. Meclisteki muhalefet partileri CHP ve MHP Gül'ün Ermenistan'a gitmesi konusunda sert çıkışlar yaparken dışişleri bakanı bu konuda alınmış bir karar bulunmadığını açıkladı.

MHP: Tarihi bir gaflet olur
Son dönemde AKP'ye Anayasa konusunda verdiği destekle gündeme gelen MHP, Gül'ün Ermenistan'ı ziyaret etme ihtimalinin ortaya çıkması ile kendisine "sert muhalefet" yapacağı bir başlık buldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptığı açıklamada, Gül'ün muhtemel Ermenistan ziyaretinin dış baskı ve dayatmalara boyun eğmek ve içerideki Ermenistan lobilerine teslim olunması olduğunu söyleyerek bu ziyaretin tarihi bir gaflet olacağını ve Türkiye'nin onurunu yaralayacağını öne sürdü.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da genel başkanının açıklamasını destekleyerek, toprağı işgal edilmiş bir Azerbaycan varken Gül'ün orada rahatça maç izlemesinin doğru olmadığını söyledi ve " Cumhurbaşkanı gitmesin, maçı televizyondan izlesin. Televizyonu yoksa gönderelim" önerisinde bulundu.

CHP: Erivan olmaz Bakü olsun
CHP de Ermenistan ziyareti konusunda MHP ile aynı tutumu sergiledi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ziyareti "Ayaküstü sırtımızı birileri sıvazladı, 'Yürüyün' dedi diye böyle temaslara yönelmemiz çok iyi düşünülmesi gereken bir konudur. O nedenle doğal maç ziyareti olarak görmek mümkün değil" şeklinde değerlendirdi ve Azerbaycan'ın Türkiye'nin gerçek dostu olduğunu savunarak kendisinin Türkiye-Ermenistan milli maçı yerine Bakü'ye maça gitmeyi tercih edeceğini belirtti.

Babacan: Alınmış bir karar yok

Muhalefetin eleştirilerine karşı Dışişleri Bakanı Ali Babacan bir açıklama yaparak cumhurbaşkanının maçı izlemek üzere Erivan'a gitmesi konusunda alınmış bir karar bulunmadığını söyledi. Babacan, Bahçeli'nin eleştirilerine de cevap vererek Türkiye'nin Ermenistan ile 1990'lı yıllardan bu yana devletler düzeyinde temasları olduğunu ve eski MHP genel başkanı Alparslan Türkeş'in de Ermenistan ile temaslarda bulunduğunu hatırlatarak, "Bu ziyaretin Türkiye'nin onur ve haysiyetini zedeleyeceğine dair, MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli tarafından yapılan beyanı anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi.

Fatih Çekirge: Karar verdi, gidecek

Fatih Çekirge de dün Hürriyet'te yayınlanan köşesinde Gül'ün Ermenistan'a gitme kararı aldığını ancak bunu güvenlik gerekçesiyle son güne kadar açıklamayacağını iddia etti. Çekirge, Hürriyet internet sitesinin "Gül Ermenistan'a gitsin mi, gitmesin mi?" anketinden de dün itibariyle yüzde 41.2 gitsin, yüzde 58.8 gitmesin sonucu çıktığını açıkladı.