Gül’e Atatürk posterli karşılama

Bilkent Üniversitesi’nin mezuniyet törenine Abdullah Gül katıldı, öğrenciler Atatürk posterleri açtı.

soL (HABER MERKEZİ) Bilkent Üniversitesi'nin mezuniyet törenine geçen sene olduğu gibi bu sene de Abdullah Gül damgasını vurdu. Hatırlanacağı üzere geçen sene Abdullah Gül, kızı Kübra'nın mezuniyeti nedeniyle törenlere katılmış, ancak törende kızının taktığı türban kriz yaratmıştı.

Bu seneki törenlere bu kez veli değil Cumhurbaşkanı ve konuşmacı olarak katılan Abdullah Gül aynı zamanda bölüm birincilerine sahnede diplomalarını verdi. Konuşmasında Bilkent'in öneminden bahseden ve İhsan Doğramacı'nın icraatlarını öven Gül'ün ardından Ali Doğramacı söz aldı.

Bilkent Üniversitesi Rektörü Ali Doğramacı'nın "Atatürk'ün bizlere emanet ettiği cumhuriyet platformunda çağdaş uygarlık seviyesine çıkmak için her nesil bir öncekinden daha iyi yapıtlar kuruyor" sözleriyle beraber mezunlar ve veliler, ellerinde hazır bulunan Atatürk posterlerini kaldırdılar. Doğramacı'nın konuşması öğrenci ve veliler tarafından uzun sure ayakta alkışlandı.

Her yöne mesaj
Geçtiğimiz yıl türbanlı Kübra Gül'ün diploma töreni nedeniyle YÖK'ten azar işiten Bilkent Üniversitesi'nin bu sene her yöne mesaj verme kaygısı içinde olduğu anlaşılıyor. Bir yandan konuşma yapmak üzere Abdullah Gül'ü çağıran üniversite yönetimi, diğer yandan da kimi "hassasiyetler" konusunda öğrenci, veli ve rektörlük uyumunu sağlayabileceğini herkese göstermiş, önemini herkese bir kez daha hatırlatmış oldu. Salonda, gericiliğe olan tepkilerini mi dile getirdikleri tam anlaşılamayan postercilerin Doğramacı'ların ustaca gösterisinde önemli bir rol oynadıklarını da belirtmek gerek.

Doğramacı'lar
İhsan Doğramacı, bugün AKP'nin başında durduğu gerici siyasi yapının oluşmasında oldukça önemli bir rolü olan 12 Eylül darbesinin en önemli kurumlarından olan YÖK'ün uzun süre başkanlığını yaptı. "Baba" Doğramacı'nın, darbe sonrasının akademisinin şekillenmesinde bir numaralı sorumluluk sahibi olduğu söylenebilir. Üniversitelerde ilerici akademisyenlere karşı başlatılan sindirme operasyonu, paralaşma ve piyasacılık, özelleştirmeler ve vakıf üniversiteleri konusunda öder konumunda olan İhsan Doğramacı, Bilkent Üniversitesi'nin de kurucusu olma titrine sahip. Doğramacı, ODTÜ arazisinden yani kamu arazisinden ayırdığı bir alan üzerine kurduğu Türkiye'nin ilk "vakıf" üniversitesini bugünlere kadar babadan oğla, feodal ilişkilere sadık kalarak getirdi. Bilkent Üniversitesi'nin rektörlüğünü bugün oğl Ali Doğramacı yapıyor. Doğramacı'ların son icraatları arasında Süleymaniye'de kurulan Amerikan Üniversitesi bulunuyor.