'Güçlü Türkiye, Güçlü AB'

Her gün bir başka bölge ülkesini ziyaret eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, yeni dış politika vizyonu ile sadece Türkiye'nin değil, AB'nin de güçleneceğini iddia etti.

"Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye" sloganı üzerine tartışmalar sürerken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bir İsveç gazetesine yazdığı yazıda çarpıcı tespitlerde bulundu. AB'nin güçlenmesi için Türkiye'yi içine alması gerektiğini savunan Davutoğlu, AB'ye üye olmasıyla birlikte Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgeye barış ve istikrar geleceğine dikkati çekti.

Davutoğlu coştu, tutulamıyor
Davutoğlu, "Avrupa ile aynı kıtadayız, ortak tarihimiz ve geleceğimiz var. Geçmişteki anlaşmazlıkları geride bırakmak lazım. Küreselleşen dünyada Türkiye, çok yönlü ve aktif bir dış politika izliyor. Enerjinin genel şekilde yayılması için Türkiye, bu bölgede aktif bir rol üstleniyor" diyerek Türkiye'nin sürdürdüğü "aktif dış politika"nın üye olunması halinde AB'yi de güçlü kılacağını imâ etti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun sadece ziyaretlerinde değil yazılarında da hızını alamayıp, "Yeni-Osmanlıcı" vizyonun önce Türkiye, sonra AB ve nihayetinde tüm dünyaya güzel bir gelecek getireceğini yazmasının yakın olduğu belirtiliyor.

'Dünyaya barışı Türkiye getiriyor'
Yazısında Davutoğlu, Irak'taki girişimler, İsrail-Suriye arasındaki arabuluculu görüşmeleri, Pakistan-Afganistan arasındaki anlaşmazlıklarda Ankara süreciyle ilişkilerin düzelmesini, Türkiye'nin dünya barışına sunduğu katkılar olarak sıraladı.

Sessiz devrimler çağı
Davutoğlu yazısında, Türkiye'nin son yıllarda sessiz devrimler olarak nitelediği çok önemli reformlar yaptığını ve birçok tabunun yıkıldığını belirtti.

Davutoğlu sessiz devrim ve tabu olarak nitelediği gelişmelere ise örnek olarak, damın kaldırılması, televizyondan Kürtçe yayın, dernekler konusunda getirilen yenilikleri verdi.

(soL-Haber Merkezi)