Google'dan içerik kaldırmada Türkiye ön sıralarda

Google Şeffaflık Raporu Temmuz-Aralık 2012 yayınlandı. Rapora göre Türkiye içerik kaldırma taleplerinde ön sıralarda yer aldı.

2012 yılında Temmuz ve Aralık ayları arasında Google'dan mahkeme, polis vb. kurumların isteklerinin istatistiki bilgilerinin yer aldığı raporda Türkiye yine üst sıralarda yer aldı.

Türkiye mahkeme emirleriyle kaldırma talebinde 1. sırada
Cnntürk'ten Sercan Tezcanoğlu'nun haberine göre, Türkiye mahkeme emirlerinde 87 talepte bulunurken bunların yüzde 62'si Google tarafından uygun bulunarak işlem yapıldı. Türkiye'den mahkemeler bu dönnemde toplam 8 bin 751 öğenin kaldırılmasını istedi. Türkiye mahkeme emirleriyle gelen talepler açısından Brezilya, ABD ve Almanya'nın ardından 4. sırada yer aldı. Türkiye Ocak-Haziran 2012 döneminde 48 taleple yine 4. olmuştu.

Türkiye mahkeme emirleriyle kaldırılması talep edilen öğe açısından ise 8 bin 751'le birinci oldu. Türkiye'yi takip eden ABD 3 bin 624, Brezilya ise bin 654 öğenin kaldırılmasını talep etti. Türkiye Ocak-Haziran 2012 döneminde sadece 102 öğenin kaldırılmasını talep etmişti.

Yönetici, polis taleplerinde 2. sıradayız
Yönetici, polis vb. kurumların öğe kaldırma taleplerinde ise Türkiye 70 taleple kendisinden nüfus olarak çok büyük Hindistan ve Rusya'nın ardından 3. sırada yer aldı. Türkiye'nin 70 talebinin yüzde 47'si Google tarafından uygun bulundu. Türkiye bir önceki dönem olan Ocak-Haziran 2012'de 453 taleple ilk sırada yer almıştı.

Türkiye'de yönetici, polis vb. kurumların kaldırılmasını istediği öğe sayısı ise bin 287 oldu. Türkiye, yönetici, polis vb. kurumların kaldırılmasını istediği öğe sayısı bakımından da 2 bin 529 öğenin kaldırılmasını isteyen Hindistan'ın ardından 2. oldu. Türkiye bir önceki dönem olan Ocak-Haziran 2012'de bin 982 öğenin kaldırılmasını talep etmiş ve bu konuda ilk sırada yer almıştı.

Google'ın Temmuz-Aralık 2012 Türkiye raporundan detaylar
"Müslümanların Masumiyeti" adlı filme ait klipler içeren YouTube videolarıyla ilgili olarak 20 ülkeden Google'a gelen talepler arasında Türkiye'nin de talebi yer aldı. Türkiye'nin talebi üzerine bu videonun Türkiye'den görüntülenmesi kısıtlandı.

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumunun Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Google'a 63 YouTube videosu ve 22 Blogger blog yayınının Atatürk'ü, devleti veya ulusal kimlik ve değerleri eleştirdiği iddiasıyla kaldırılması için 17 talep iletti. Türkiye'deki kullanıcıların söz konusu YouTube videolarının yüzde 52'sine erişimi kısıtlandı. Söz konusu Blogger blog yayınlarıyla ilgili talepler uygun bulunmayarak içerik kaldırılmadı.

Türkiye, Google'dan telif hakkını ihlal eden materyal içerdiği iddia edilen web siteleriyle bağlantılı 8 bin 119 arama sonucunun kaldırılmasını talep etti. 16'sı mahkeme kararına dayanan bu talepler sonucu 6 bin 851 arama sonucu kaldırıldı.

Google'ın raporuna göre ayrıca Türkiye'de 1 Mart 2011'den bu yanan Blogger'a erişim engelleniyor.