'Gizli İslamcılaşma tehlikesi var'

Almanya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Kossendey, on yıl öncesine göre Türkiye'de hızlı bir dincileşme yaşandığını düşünüyor.

soL(HABER MERKEZİ) Alman Deutsche Welle radyosuna konuşan Almanya Savunma Bakanı Thomas Kossendey, kadınların başörtüsü takması ve camilerde müezzinin ezanı daha yüksek sesle okuması gibi gündelik yaşamda öne çıkan gerici tutumların, İslamcılaşma olarak öne çıktığını ifade etti. On yıl öncesine göre Türkiye'de hızlı bir dincileşme yaşandığına değinen Müsteşar, "Bence bu gizli İslamlaşma, yukardan gelen İslamcılaşmadan çok daha tehlikeli" yorumunda bulundu. Müsteşar, bu durumun sadece dinle ilgisi olmadığına da değindi.

Türkiye'de yaşanan gericiliğin AKP öncülüğünde gürbüzleştiğini ifade eden Kossendey, "İslamcılaşma ile siyasi yöntemlerle mücadele edilebilir. Ama gizli İslamcılaşma ve bunun sonucunda ortaya çıkan toplum baskısı ile siyasi olarak mücadele etmek neredeyse imkânsız" diye konuştu.

Kossendey, daha önce de AKP'nin türban düzenlemesi ve anayasa çalışmasını bu açıdan eleştirmiş ancak AKP'nin, seçimler sonrasındaki başarısını tebrik etmeyi ihmal etmemişti.