Gezi eylemlerinin en küçük sanığı yarın hakim karşısında

Çanakkale'de Gezi eylemleri esnasında yola sprey boyayla yazı yazdığı için iki yıl hapis cezası istemi ile yargılanan ilkokul öğrencisi 13 yaşındaki B.T.İ.'nin duruşması yarın saat 10'da görülüyor. Psikologların cezai ehliyeti yok dediği B.T.İ'nin duruşması için Çanakkale Sol Cephe çağrı yaptı.

soL Çanakkale

Çanakkale'de 13 yaşında bir ilkokul öğrencisine Gezi direnişinde yere sprey boya ile “hükümet istifa” yazdığı için dava açıldı. Psikologların cezai ehliyeti yok demelerine rağmen savcı yargılanmalı dedi. Duruşma bugün saat 10:00'da Çanakkale 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Savcı, çocuğun ailesinden alınmasını talep ediyor.

Haziran Direnişi'nin yurdun dört bir yanına yayıldığı günlerde, 3 Haziran'da Çanakkale'de halkın yoğun katılımıyla eylem gerçekleşti. Bu eylem esnasında sırasında yola sprey bir boyayla “Hükümet istifa”, “Faşizme ölüm”, “F.ck the police” yazdığı iddia edilen ilkokul öğrencisi B.T.İ'ye, “Suçun anlam ve sonuçlarını algılayabilecek psikososyal olgunluğa erişmemiştir” yönündeki psikolog görüşüne rağmen ve yasalara göre cezai sorumluluğu bulunmadığı halde "kamu malına zarar" suçundan dava açıldı. Savcı, çocuğa iki yıla kadar hapis cezası verilmesini aksi halde koruma kararıyla yuvaya alınmasını talep etti.

İddianameyi kabul eden Çanakkale 1. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi Ahmet Ülker, 10 Temmuz’da İlhan'ın ekonomik ve sosyal durumunun araştırılmasını istedi. Davanın ilk duruşması, 27 Kasım’da görüldü. Taylan İlhan ertesi gün SBS sınavı olduğu için, psikolojisi bozulmasın diye ilk duruşmaya katılmadı, babası onun yerine katıldı. Buna rağmen ilk duruşma sonunda hâkim, çocuğun zorla getirilmesini hükmetti.

'Direnmeye devam edeceğiz'

Duruşma öncesinde gazetemize konuşan B.T.İ.'nin babası Tamer İlhan “Teslim olmayacağız. Tarihte kazananlar hep direnenler olmuştur. Ben beraat çıkacağını düşünüyorum. Çocuklarımızı kimseye teslim etmeyeceğiz. Direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Sol Cephe çağrı yaptı

B.T.İ.'ye destek olmak için herkesi duruşmaya çağıran Sol Cephe, “Yargılanan 13 yaşında bir ilkokul öğrencisi.Gezi direnişinde yer aldı ve bu yüzden hedef tahtasında. Yargılama siyasi, hukuk dışı, bu dava aslında tüm sola açılmış bir dava. Salı günü B.T.İ'ye destek olmak için 'destek mektupları' topluyoruz” diye çağrı yaptı.

Destek mesajlarından bazıları şöyle:

-Diren Sevgili Kardeşim, Senin başına örulmeye çalışılan çorap aslında bütün bir ülke halkını başına orulmeye calisilandir. Seninleyiz... Orhan Aydın, Ataol Behramoğlu,Tarık Akan, Rutkay Aziz, Bedri Baykam,Gülsen Tuncer,Levent Ülgen, Metin Coşkun

-Çanakkale Dayanışma Mektubu Doğal ve meşru direnme hakkını kullanan ve ailece barışçıl eylemini yapan halk üzerine uygulanan baskı ve şiddetin, korku dağlarına dönüştürülmesi için artık 13 yaşlara inenlerin “baskılar ve davalar düzenine” dur demek gerektiğini en güçlü sesimizle duyuruyoruz. Baskıya, zulme ve sömürüye karşı kararlı mücadelesini sürdüren öğrencimizin, ailesinin ve dostlarımızın her yerde zaman yanındayız, en güçlü destekçisiyiz. Sol Cephe olarak, AKP’nin siyasi soruşturma ve davalarının meşruluğunun kalmadığını ilan ediyor, Türkiye’nin dörtbir tarafından dayanışma duygularımızı Çanakkale’ye iletiyoruz. Ali Rıza Aydın. Sol Cephe Türkiye Sözcüsü

Ne olmuştu?

İl Emniyet Müdür Yardımcısı Tevfik Güreşçi’nin 1 Temmuz’da Çocuk Şube Müdürlüğü’ne yolladığı yazıda, 13 yaşındaki İlhan hakkında "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçunu düzenleyen 301. maddeden işlem yapılmasını istedi. Hazırladığı fezlekeye polis, İlhan'ın "açık kaynaklardan" elde edilen, dilini çıkarmış halde çekilen bir resmini ekledi. Çocuk Şubesi ise 301’i aşırı bularak, mala zarardan suç duyurusu yaptı.

4 Temmuz’da savcılığa çağrıldı. İlhan psikolog eşliğinde alınan ifadesinde, “Herhangi bir kurum ve kuruluşa hakaret etmeksizin slogan atanlardan duyduğum ‘Hükümet istifa’ ve ‘Faşizme ölüm’ gibi ibareler yazdım. Ancak açıkçası ne yazdığımı tam olarak hatırlamıyorum. Herhangi bir duvara yazı yazmadım” dedi.

Doktor raporu: Olgunluğa erişmemiş

Savcı Kaya, işlediği suçun hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin olup olmadığının tayini için İlhan'ı Çanakkale Adli Tıp Şube Müdürlüğü’ne gönderdi. Dr. Özlem Yüksekbaş bir gün sonra savcılığa gönderdiği yazıda, İlhan’ın "işlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılayıp davranışlarını yönlendirebilecek psikososyal olgunluğa erişmemiş olduğu" yönünde görüş belirtti.