Gençlik barış için Hatay yolunda

Barış için Hatay'a yürüyen FKF'liler dün İstanbul'dan yola çıktıktan sonra ilk olarak Kocaeli'nde bir yürüyüş gerçekleştirdi. FKF'nin barış yürüyüşü bugün Sakarya ve Bolu'daydı.

Güncelleme: 19:00

FKF, Suriye ve Türkiye halklarının bağımsızlığı için Hatay'a başlattığı barış yürüyüşünde Bolu'ya geldi.

Fikir Kulüpleri Federasyonu üyeleri barış için Hatay'a yürüyor. FKF'nin 4'üncü durağı Bolu'ydu. İzzettin Baysal Caddesi'nde yürüyüş yapan FKF'liler Bankalar Önü'nde basın açıklması yaptı. Eyleme, Bolu Gündem Gazetesi çalışanları, Bolu Eğitim-Sen üyeleri, Bolu TKP ve CHP ve Halkevleri üyeleri de katılarak destek verdi.

FKF İstanbul İl Başkanı Zozan Baran, her kentte olduğu gibi yürüyüşün nedenini anlattı. Suriye'de, Türkiye'de ve Ortadoğu'da barış istediklerini vurgulayan Baran, AKP destekçileriyle Suriye ve Hatay halkına yaşatılan zulümü hatırlattı.

Bolu Gündem Gazetesi çalışanlarından Mehmet Suha Alpaslan, "1965'teki devrimci FKF'lilerin arasından Denizler, Yusuflar, Hüseyinler çıktı. Şimdi siz de onlar gibisiniz. Savaşa karşı yürüyenlerin her zaman yanındayız" şeklinde konuştu.

Bolu Halkevleri Başkanı Süalp Güler ise, iktidarın barış isteyenlerin karşısına yasaklarıyla, tomalarıyla, silah gibi kullanılan gaz fişekleriyle çıktığını hatırlatarak söze başladı. Güler, "Emperyalistlerin ve işbirlikçilerin sonu sokakta olacak çünkü bu halk çocuklarını hep sokakta kaybetti" dedi.

Eylem Gündoğdu Marşı'nın okunmasıyla son bulurken Bolu'luların hazırladığı yemek yendi ve ardından gitar çalınarak şarkılar söylendi. FKF'nin bir sonraki durağı Eskişehir.

Ömer Kırıcı- Bolu Halkevleri Eski Yönetim Kurulu Üyesi: "Denizler, Mahirler Türkiye'yi tam bağımsız bir ülke yapmak için mücadele verdiler. Ezilenlerin, emekçilerin hakları için emperyalizme karşı durdular. FKF'nin onları Hatay'da anması gençler için, çocuklarını savaşta kaybeden anneler babalar için bir simge bir bayrak olacaktır.

Mehmet Çoban-Eski KESK Yapıyol Sendikası Temsilcisi: "1980'lerden bu yana ülkede bir kıvılcıma ihtiyaç vardı. Gençlerin harekete geçmesine gıptayla bakıyoruz ve Hatay'a yürüyen FKF'lileri sonuna kadar destekliyoruz"

Osman Akça-CHP üyesi: "Suriye politikası Türkiye için yaşamsal bir konudur ve AKP bu yolda kesinlikle ylnılş adımlarla ilerlemektedir. Gençlerin böyle bir eylem yapmasını çok anlamlı buluyorum. Hareketin dalga dalga yayılacak olması beni çok heyecanlandırıyor"


FKF'liler Bolu'dan Eskişehir'e doğru yola çıktı.


"Haziran Deniz oldu Hatay'a yürüyor" sloganıyla Hatay'a barış yürüyüşü çağrısı yapan Fikir Kulüpleri Federasyonu(FKF) dün Haydarpaşa Garı'nda yapılan açıklamanın ardından İstanbul'dan yola çıktı. FKF'nin İstanbul'un ardından ilk durağı Kocaeli oldu.

Barış için yürüyen FKF'lilerin 2'inci durağı Sakarya oldu. Savaşa ve emperyalizme karşı seslerini yükselten FKF'liler, bağımsızlık mücadelesinin sürdüğünü bir kez daha hatırlattı.

"AKP savaş gençlik barış istiyor" sloganıyla Sakarya Çark Caddesi'nde biraraya gelen FKF'liler adına Uğur Dönertaş bir konuşma yaptı. Dönertaş, "Diktatör her ne kadar zor kullanıp bu halkı susturmaya çalışsa da karşısında bağımsızlığı savunan gençler her zaman olacaktır" dedi. Ardından gençlerden "Hükümet İstifa" ve "Her yer Taksim her yer direniş" sesleri yükseldi.

Daha sonra yürüyüşe geçen FKF'lilere korna çalarak destek verenler oldu. Sakarya Kent Park'a yürüyen ve orada bir basın açıklması yapan FKF adına ilk sözü MYK üyesi Haydar Şahin aldı. Şahin, "1 Mayıs'ta kurduğumuz barikatlar kardeşliğin, barışın barikatlarıydı. Binlerce adım geldik. Şimdi o barikatları Sakarya'ya kuruyoruz" şeklinde konuştu.

"Emperyalistler yenilecek direnen halklar kazanacak", "AKP'den hesabı gençlik soracak" sloganları atıldıktan sonra, Çav Bella Marşı söylendi. İstanbul FKF üyesi Onur Erdem, "Gençlik AKP'nin kan kokan Suriye politikasına karşı yürüyor. Bu mesele Türkiye'nin gündemindedir. FKF savaşa izin veremez" dedi.

Son olarak konuşma yapan FKF İstanbul İl Başkanı MYK üyesi Zozan Baran, yürüyüşün nedenini bir kez daha tekrarladı ve "6 Mayıs 1972'de Türkiye'nin gerici iktidarı gençliği bitirdiğini sandı, biz aynı tarihte, 2013'te FKF'yi kurduk, mücadelenin sürdüğünü gösterdik. FKF 1 yaşında, her zamankinden daha güçlü her zamankinden daha kararlı" diye konuştu.

Saat 18.00'de Bolu'da yapılacak eylem duyurulduktan sonra Gündoğdu Marşı okunarak eylem sona erdirildi.

İstanbul, Haydarpaşa Gar'ından dün yola çıkan FKF'lilerin ilk durağı ise Kocaeli'ydi. Fikir Kulüpleri Federasyonu üyeleri, Kocaeli Hürriyet Caddesi'nde"Denizlere sözümüz devrim olacak", "Suriye'de savaş istemiyoruz", "Suriye halkı yalnız değildir", "AKP elini Suriye'den çek" sloganlarıyla yürüdü.

Yürüyüşün ardından, İnsan Hakları Parkı'nda toplanıldı. Eski sendikacı Bedriye Yıldızeli'nin konuşmasıyla basın açıklaması başladı. Yıldızeli, "Baskıya, gericiliğe, devlet terörüne boyun eğmeyen FKF'nin genç devrimcileri, Deniz'İn yoldaşları hoşgeldiniz. 1 Mayıs'ta devlet terörünün son hızla uygulanmaya devam ettiğini gördük. Deniz olunması gerektiğini gördük" şeklinde konuştu.

Yılzeli'nin ardından konuşan FKF MYK üyesi Haydar Şahin ise "Yürüyüşümüzün başlıca talebi barıştır. Farkındayız, Suriye'deki savaşın baş aktörlerinden biri Erdoğan'dır." diyerek başladı. Şahin, FKF'nin antiemperyalist ve bağımsızlıkçı olduğunu bu bayrağı Deniz'lerden devraldığını yaptığı eylemlerle gösterdiğini söyledi. Bunun sadece bir yürüyüş olmadığını iki kuşağın birleşmesi olduğunu ifade eden Şahin yürüyüşü, "68'in devrimcileriyle, bunlardan bir şey olmaz denilen 90 kuşağının buluşması olarak değerlendirdi.