Gençlere Lenin, patronlara Özal, 'vatandaş'a Demirel...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bulunduğu ortamın nabzına göre kurguladığı konuşmalarına bir yenisini ekledi. CHP Gençlik Kolları'nın toplantısında “devrimci değerlere” gönderme yapan Kılıçdaroğlu, önceki birçok konuşmasında tipik bir sağcı gibi konuşmuştu.

CHP Gençlik Kolları’nın düzenlediği 1. Gençlik Sempozyumu 23 Temmuz Cumartesi günü yapıldı. Toplantıda devrimci marşlar çalınırken, bazı katılımcılar yumruk kaldırarak saygı duruşunda bulundular. Parti tarafından, gençlerin sol duyarlılıklarına seslenmek amacıyla, CHP’nin bugün içine girdiği siyasetten oldukça ilgisiz ve çelişkili bir havada kurgulanan toplantıda, CHP lideri de gençlerin sol heyecanına seslenen bir konuşma yaptı.

Konuşmasında devrimcilikten bahseden Kılıçdaroğlu, Lenin’e atfen, örgütlenmenin önemini ifade eden sözler kullandı. Gençlerin Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından heyecan duydukları görülürken, CHP liderinin kısa zaman önce yaptığı birçok konuşma sağ siyasetin tipik söylemini yansıtıyordu.

Devrimcilik, halkçılık…
Kılıçdaroğlu, sempozyumda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:

"CHP gençliği olmak kolay değil. Çünkü özünüzde ve ruhunuzda Mustafa Kemal’in devrimci kişiliğini yaşatmak durumundasınız. Milliyetçi olmak durumundasınız, halkçı olmak durumundasınız. Altı okumuz sizin felsefenizdir, bizim felsefemizdir, bu toplumun felsefesidir. İşçinin de felsefesidir, sanayicinin de, köylünün de, çöpten kağıt toplayan yurttaşın da. Ortak felsefeyle gidiyoruz, bu ortak felsefeyi toplumun her kesimine anlatmak durumundayız. İlk sözümüz de halk olacak, son sözümüz de halk olacak.

…12 Eylül faşizmi, solun, devrimcilerin, halkçıların, demokratların, hukukun üstülüğüne inananların üzerinden de bir silindir gibi geçti. Gencecik fidanlarımızı darağaçlarında yitirdik. Ama unutmamamız gereken bir şey var, inat da bir murattır. Bizi siyasetten yani ülke yönetiminden alıkoymak isteyenler hiçbir zaman amaçlarına ulaşmamalıdırlar."

Denizleri hatırlattı
Kılıçdaroğlu konuşmasında örgütlü olmanın önemine değindi, devrimci gençlerin Zap nehrine kurdukları köprüyü hatırlatarak: “Unutmayın bu ülkenin gençleri bir zaman Zap suyunun üstüne köprü kurmuştur. Gençler o dönem devletin yapamadığını yaptılar. Biz şimdi siyasette belki de bizlerin yapamadığını sözlerin yapmasını isteyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Denizlerin asılmasını sağlayan Demirel’i övmüştü
Partinin başına geçtiğinden beri CHP’yi sağ seçmene açmak için uğraşan Kılıçdaroğlu, CHP gençlik kollarının sempozyumunda bir anda solculaştığı görüldü. Bu söylem öyle çelişkili noktalara vardı ki, Deniz Gezmiş’den, devrimci gençlikten bahseden Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz haziran ayında yaptığı bir mitingde, Denizlerin katline sebep olanların başında gelen Süleyman Demirel için şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu ülkeye ister CHP'li, ister bir başkası olsun, ister Erbakan olsun, ister Özal olsun, ister Menderes olsun, ister Süleyman Demirel olsun hepsine şükran borçluyuz. Bir başbakan düşünün Isparta'dan oy almış. Isparta'dan milletvekili çıkarmış. Ispartalı Süleyman Demirel ile özdeşleşmiş. Siz kalkıyorsunuz sabah akşam 'Süleyman Demirel şöyle, Süleyman Demirel böyle' sen Süleyman Demirel'in tırnağı bile olamazsın."

Deniz “Kahrolsun ABD emperyalizmi” demişti, ya Kılıçdaroğlu?
ABD emperyalizmine ve onların yerli işbirlikçilerine karşı mücadele ederken hayatlarını kaybeden, son sözleri “kahrolsun ABD emperyalizmi” olan Denizleri CHP’li gençlere örnek gösteren Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz mart ayında yaptığı ABD ziyareti öncesinde Turkish Policy Quarterly dergisine verdiği röportajda ABD’ye sıcak mesajlar vermiş, Türkiye’deki ABD karşıtlığını AKP’nin çıkardığı öne sürmüş, ilişlkileri güçlendirmekten söz etmişti:

“AKP ABD ile ilişkilerimiz konusunda sorumluluk üstlenmekten kaçınmış, bunu yerine tek yönlü politikalarını başka yerlerde daha rahat bir şekilde sürdürebilmek için ve diğer iç politika ama emelleri doğrultusunda kamuoyunu ABD aleyhine kışkırtmıştır. Türk-Amerikan ilişkileri yeniden, eşitlik, karşılıklı güven ve saygı ile birbirinin meşru çıkarlarını gözetmeye dayalı işlevsel bir yola sokulmalıdır.

CHP olarak Amerikalı müttefiklerimizle, anlaştığımız alanlar üzerine yoğunlaşmaya ve anlaşmazlık alanlarımızı da azaltmaya yönelik saydam bir ilişki tesis etmeye çaba sarf edeceğiz.”

Patronların karşısında Özal'ı övmüştü
Gençlere Lenin'den alıntı yapan Kemal Kılıçdaroğlu, 5 Nisan 2011'de yapılan TOBB Yönetim Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada partisinin özelleştirmelere kesinlikle karşı olmadığını, Özal'ın başarılı bir lider olduğunu söylemişti.

Devrimci gençler siyasi argüman mı?
Kılıçdaroğlunun partinin başına geçtiğinden beri izlediği yolun, CHP’nin sağ seçmenle buluşmasına yönelik olduğunu tüm kamuoyu ve partinin kendisi kabul ediyor. Partide gerçekleştirilen açılımlar, gösterilen milletvekili adayları hep bu doğrultuda şekillendiriliyor. Kılıçdaroğlu bu süreçte göstermelik dahi solculuk yapmazken, binlerce gencin katıldığı böyle toplantılarda partinin hiç gündeminde olmayan solcu değerleri öne sürmesi, Kılıçdaroğlu ve CHP yönetiminin solculuğu gençleri heyecanlandırıcı bir siyasi argüman olarak kullandığını gösteriyor.

Kılıçdaroğlu’nun siyasi argümanları şöyle özetlenebilir Gençlere Deniz Gezmiş, sağcılara Süleyman Demirel, iş adamlarına Turgut Özal…

(soL - Haber Merkezi)