Felaketin eşiğinde Türkiye

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde "Felaketin Eşiğinde Türkiye" başlığıyla düzenlenen panelde "Felaketin eşiğinde Türkiye'de neler oluyor, sol ne durumda, kriz nelere yol açacak?" başlıkları tartışıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde gerçekleşen "Felaketin Eşiğinde Türkiye" paneline konuşmacı olarak, TKP Genel Başkanı Aydemir Güler, soL yazarı Gamze Erbil, iktisatçı Alper Özge ve TKP Kadıköy İlçe Başkanı Hüseyin Topaloğlu katıldı.

"Ancak sosyalist bir ülke ile..."
Felaketin eşiğindeki Türkiye'yi anlatan Aydemir Güler, cumhuriyetin, laiklik, bağımsızlık ve sosyal devlet ilkeleri üzerine kurulduğunu, bugün bu düzenin bu ilkelerin hepsini dışladığını, dolayısıyla cumhuriyetin tasfiyesine karar verdiğini söyledi. Bugün bu kazanımları elinde tutamayan bir halktan en fazla paralı askerler çıkabileceğini belirten Aydemir Güler, bu ülkenin yoluna ancak sosyalist bir ülke olarak devam edebileceğini belirtti. Sorulan sorular üzerine Kürt sorununa da değinen Güler, bunun yaşanılan tarihsel süreçle yakından ilgili olduğunu belirterek bu sorunun kaynağında egemen güçlerin işbirlikçiliğinin mevcut olduğunu belirtti.

Emperyalizm savaş istiyor

Uluslararası alanda ve emperyalizmin güdümünde krizler içinde olan bir bölgede bulunan Türkiye'yi anlatan Gamze Erbil, felaketin Sovyetler'in dağılması ile başladığını ifade etti. Çift kutuplu dünyadan tek kutuplu, ABD eksenli dünyaya geçişin birçok farklı tartışma yarattığını belirten Erbil, emperyalizmin yeni savaşlara gebe olduğunu söyledi.

ABD seçimleriyle ilgili olarak konuşan Erbil, ABD'nin seçim öncesi daha saldırgan bir politika uygulamaya niyetliyken, kriz sonrası bunun belirsizleştiğini belirtti. Obama ve McCain arasında özde bir fark olmadığını söyleyen Erbil, şu anki belirsizlikte Türkiye'nin Avrupalı müttefikleriyle iyi geçinmeye çalıştığını belirtti.

"İşçi sınıfını Hint ya da Çin işçisi yapmaya çalışıyorlar"
"Kriz nereye oturuyor" başlığı üzerine konuşan Alper Özge, "Felaketin eşiğinde" metninin aciliyetine vurgu yaptı. Özge, krizle ilgili birçok genel geçer kabulün yanlış olduğunu belirtti. "ABD'nin haylaz çocukları çok kâr istedi o yüzden kriz oldu" ifadesinin yanlış olduğunu vurgulayan Özge, ABD emperyalizminin bu haylaz çocuklara ihtiyacı olduğunu belirtti.

Türkiye'nin mali krizin kaynaklarına uzak olmasına dayandırılarak bu krizden az etkileneceğinin söylendiğini, ancak Türkiye'nin küçülmek gibi bir plan yamadığını, burada işçi sınıfının Çin ve ya Hint işçisi gibi "karın tokluğuna" çalışarak maliyetinin düşürülmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Krizin ABD'de 760 bin kişiyi işsiz bıraktığını söyleyen Özge, tüm bu etkinin Türkiye'de çok daha ağır hissedileceğini belirtti. Tayyip Erdoğan'ın "6 kat büyüdük" ifadesinin yalan olduğunu, asıl büyümenin toplamda yüzde 30 olduğunu vurgulayan Özge, son krizle üretimin yüzde 15 düştüğünü, böylece gerçekleşen artışın büyük oranda gerilediğini söyledi.

"Doğal kaynaklarımız yok ediliyor"

Seyirciler arasında söz alan S.O.S Çevre Gönüllüleri Platformu Başkanı Türksen Başer Kafaoğlu, doğal kaynaklar ve çevrenin önemli kaynaklar olduğunu, kamu malı olarak nitelendirildiğini, cumhuriyete sahip çıkanların bu konuda da mücadele etmesi gerektiğini ifade etti.

Moda Eylemlerini başlatan Moda sakinlerinden Tonguç Koç ise Beltur'a ve içki yasağına karşı Moda İskelesi'nde başlattıkları mücadelenin 14. haftaya girdiğini hatırlatarak "bu eylemlerle onları kuyruklarından yakaladık" dedi.

"Okulumuzu bize kullandırmıyorlar"
Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri adına bir öğrenci söz alarak, ülkede yaşanan benzer bir sürecin okullarında da yaşandığını ifade etti. Okullarının arazisinin her seferinde yol yapmak için satılmaya çalışıldığı, katkı payı rezaletinin okullarında da olduğunu belirten öğrenci, öğrencilerin kullanması gereken tiyatro salonunu kullanamadıklarını, burasının okul yönetimi tarafından özel tiyatrolara kiralandığını belirtti.

"Treni kaçırmamalı"

Birleşik Taşımacılık Sendikası Basın Yayın Sekreteri Mithat Ercan, kamunun tasfiyesinde ulaştırmanın tasfiyesinin önemli bir yer tuttuğunu belirtirken, TCDD'nin tasfiye edilmesinin bunun bir adımı olduğunun altını çizdi. Diğer bir adımın da kentsel dönüşüm projesi olduğunu belirten Mithat Ercan, kurumlara ellerindeki arazileri satma yetkisi veren AKP hükümetinin Gebze'den Halkalı'ya kadar uzanan TCDD'ye ait arazilere göz diktiğini belirtti. Birlik olmak gerektiğini vurgulayan Ercan, demiryolcu deyişiyle "treni kaçırmayalım" dedi.