Evren ve Şahinkaya: Bize af getirildi

12 Eylül darbesine yönelik soruşturma kapsamında savcılığa savunma dilekçesi veren Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, 12 Eylül Anayası'ndaki geçici 15. maddenin af niteliğinde olduğuna vurguyla, haklarında dava açılmaması gerektiğini savundu.

Kısa bir süre önce ifadeleri alınan darbenin mimarlarından Evren ve Şahinkaya’nın avukatı dün Ankara Adliyesi’ne gelerek soruşturmayı sürdüren savcılara, müvekkilleri adına yazılı savunma verdi. Radikal gazetesinden Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, 5 sayfalık savunma dilekçesinde, 12 Eylül 2010 tarihli yürürlükten kaldırılan anayasanın geçici 15’inci maddesinin af niteliğinde olduğunu, bu nedenle haklarındaki iddiaların affa uğradığının tespitini istedi.

Savunmada, kaldırılan maddenin tıpkı milletvekilleriyle ilgili soruşturmalarda olduğu gibi dokunulmazlık kazandırdığı anlatılarak, “Bu hak anayasa değişikliği ile ortadan kalkmış değildir” denildi. Savunma dilekçesinde 1980’de yürürlükte olan eski TCK’nın zamanaşımı sürelerinin dolduğu, bu nedenle de dosyanın işlemden kalkması gerektiği dile getirildi.

Yaşam hakkını korumuşlar
Dilekçede, ‘Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesine göre’ yönetime el konulmadan önce, anayasal kuruluşların çalışmadığı, can güvenliğinin bulunmadığı, bireylerin yaşam hakkının bile ortadan kalktığı savunuldu.

Öte yandan Devrimci 78’liler Federasyonu dün çeşitli illerde suç duyurularında bulundu. Darbecilerin yargılanması talepleriyle yapılan suç duyurularında, “darbe için önce uygun zemin hazırlandığı, bu amaçla Malatya, Sivas, Çorum ve Maraş başta olmak üzere kitle katliamları planlandığı ve ünlü kişilerin öldürülmelerinin tertiplendiği” ifade edildi.