“Etnik ve dini sorunlar inadına çözülmedi”

Kocaeli’nde konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, “Bir çocuğa, yerel ismin konulmasının hükümetçe yasaklanması ve nüfus memurunun o kişiyi kovması içinize siner mi?” dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, etnik ve dini farklılıklar dolayısıyla yaşanan sorunların zamanında kolay çözülebilecekken inadına çözülmediğini iddia etti.

Kocaeli Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin 5. Olağan Genel Kurulu’na katılan Bakan Ergün, kişilerin, ülkesinde etnik ve ya dini farklılıkları sebebiyle sorun yaşaması halinde, ülkenin, o kişinin potansiyelinden yararlanamayacağını söyledi. Bakan Ergün, ‘’Vatandaşlarımız neden ülkesinde etnik ya da dini farklılıkları dolayısıyla sorun yaşasın? Bunun yanıtı verilmelidir’’ dedi.

“Sorunları halletmek mümkün”
Ergün, etnik ve dini farklılıklar dolayısıyla yaşanan sorunları demokrasi, insan hakları, özgürlükler, hukuk ve adalet kavramları içinde halletmenin mümkün olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bir çocuğa, yerel ismin konulmasının hükümetçe yasaklanması ve nüfus memurunun o kişiyi kovması içinize siner mi? Bir anne babanın, çocuğuna sevdiği ismi koyması en doğal hakkı değil mi? Bunların hepsini geride bırakmak zorundayız. Bunlar Türkiye'nin ilerlemesini engelleyen, ayak bağlarıdır. Bunlar zamanında kolay çözülebilecek problemlerken, inadına çözülmediği için terörize olmuş sorunlardır. Özgürlüklerin gelişmesi, ekonomik faaliyetlere de olumlu şekilde yansıyacaktır. İnsanlar kendilerini özgür ve güvende hissettikleri zaman tüketim, üretim ve yatırıma daha fazla yönelecektir. Yürütmekte olduğumuz demokratik süreçler de bu açıdan değerlendirilmeli, bu sürece herkesin yapıcı eleştirisi, katkısı olmalı.’’

Bakan Ergün, esnaf ve sanatkarların sorunlarını belirli bir yol haritası çerçevesinde çözeceklerini de öne sürdü: “Kalkınma açısından bir diğer önemli unsur KOBİ'lerdir. Bu gruba artık esnaf ve sanatkarlar da dahil oldu. KOBİ, esnaf ve sanatkarlarımız, yapısal dönüşümün sunduğu imkanlardan azami ölçüde yararlanmalıdır. Sürdürülebilir bir büyüme perspektifine sahip, ahlaki değerleri gözeten, her gelişmeyi yakından takip eden, teknolojiyi maksimum kullanan, markalaşma ve innovasyona yönelik çalışan esnaf ve sanatkara ihtiyacımız var. KOSGEB, 2003 yılından, Ekim 2009 tarihine kadar yönetmelik destekleri kapsamında 244 milyon TL'lik destek ödemesi yaptı. Kredi faiz desteğiyle bankalar aracılığıyla 5,2 milyar TL tutarında kredi hacmi oluşturdu.’’

(soL-Kocaeli)