Eski "merkez"in yeni partisi

Hikmet Çetin'den Mesut Yılmaz'a, Mustafa Sarıgül'den Meral Gezgin Eriş'e burjuva siyasetinin eski ama son günlerde adı az duyulan isimlerinin yeni bir parti kurma hazırlıkları yaptığı haberleri yapılıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Zaman Gazetesi'nde dün yayınlanan bir habere göre aralarında Hikmet Çetin, Celal Doğan ve Mustafa Sarıgül'ün de bulunduğu isimler yeni bir parti oluşumu için bir araya geliyor. Bazı haber sitelerinde de Mesut Yılmaz, Nesrin Nas ve Meral Gezgin Eriş'in yeni parti oluşumu içerisinde yer aldıkları ve partinin programının yazıldığı haberleri yer aldı.

Zaman'a göre CHP'ye alternatif geliyor

Zaman Gazetesi, 22 Temmuz seçimlerinden sonra Deniz Baykal'a karşı oluşturdukları muhalefetle gündeme gelen, Eski Meclis Başkanı Hikmet Çetin, SHP'li eski bakan Onur Kumbaracıbaşı, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Gaziantep eski Belediye Başkanı Celal Doğan'ın Eylül ayında yeni bir parti kurmak üzere hazırlıklara başladıklarını duyurdu. Zaman, yeni kurulacak partiyi CHP'ye alternatif "sol" bir oluşum olarak tanımladı ve yeni partinin özellikle yerel seçimlerde CHP'ye alternatif olacağını iddia etti. Gazetenin haberine göre yeni partinin kurucu başkanlığı için 2003-2006 yılları arasında NATO'nun Afganistan'daki sivil temsilciliğini yapan Hikmet Çetin düşünülüyor.

Haberde Çetin'in, parti kurma hazırlıkları ilgili olarak siyasette ciddi bir boşluk olduğunu ve soldaki partilerin bu boşluğu dolduramadığını söylediği belirtiliyor ve "Uzun süredir bana siyaset yapma teklifleri geliyordu. Artık görevden kaçamadım. Ayrıca ben gençlerin siyasette olmasını, kendi yaşamlarına ve siyasete yön vermesi gerektiğini düşünüyorum. Ne yazık ki gençler siyasete çok ilgisiz. Böyle olunca görev yapmak bizlere düşüyor" sözlerine de yer veriliyor.

Merkezin "duayenlerinin" partisi

Hikmet Çetin'in de içinde yer aldığı yeni bir parti kurulması için hazırlıklar yapıldığına dair haberler geçtiğimiz günlerde başka haber sitelerinde de yer almıştı. Bu haberlerde yer alan bilgilere göre yeni partinin isim yelpazesi oldukça geniş ve Türkiye'de burjuva siyasetinin eski ancak son dönemde adı pek duyulmayan isimlerini kapsıyor. Bu haliyle yeni parti için burjuva siyasetinin "duayenlerinin" partisi nitelemesi de yapılabilir.

AB ile ilişkiler sorun olmayacak
Yeni parti oluşumunda ismi geçenler arasında ANAP eski Genel Başkanı ve şu anda Rize bağımsız milletvekili olan Mesut Yılmaz ve yine 2004'e kadar ANAP Genel Başkanlığını yürütmüş olan Nesrin Nas bulunuyor. Yeni oluşum içerisinde adı geçenlerden biri de İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanlığı ve İstanbul Sanayi Odası yöneticiliği yapan Meral Gezgin Eriş. Hatta Eriş'in, Zaman'ın iddia ettiğinin aksine partinin genel başkanlığı için düşünüldüğü de söyleniyor. Bu isimlere yer veren haber siteleri yeni oluşumu "merkez sağla solu" bir araya getiren "Demokrat Merkez Hareketi" olarak adlandırıyorlar.

Parti programı Albayrak'ın ofisinde yazılmış
Yeni parti oluşumu hakkında ortada dolaşan bir diğer haber de bu isimlerin geçtiğimiz günlerde Abdürrahim Albayrak'ın ofisinde bir araya geldikleri partinin programının da burada yazıldığına dair. Galatasaray'ın eski yöneticilerinden olan işadamı Albayrak, Rizeli olması ve Mesut Yılmaz'a yakınlığıyla anılıyor. Albayrak'ın geçen seçimlerde Rize'de AKP'ye karşı bağımsız milletvekili adayı olan Mesut Yılmaz'ı desteklediği söyleniyor.

Albayrak'la ilgili olarak basında yer alan bir diğer haber de kısa bir süre önce Başbakan Erdoğan'ın kendisini Dolmabahçe'deki ofisine davet ettiği ve Albayrak'a Bakırköy Belediye Başkanlığı adaylığını teklif ettiği. Albayrak'ın teklifi "siyaset yapmayı düşünmüyorum" diyerek reddettiği de söyleniyor.