Eski FBI çalışanından önemli iddialar

Eski FBI çevirmeni Sibel Edmonds, ABD’nin 11 Eylül’e dek Taliban ve Bin Ladin’le çok sıkı ilişkileri olduğunu, bu kişiler eliyle Türkiye üzerinden Orta Asya’da gizli bir savaş yürüttüğünü iddia etti.

FBI’da çevirmenlik yaparken, daha sonra bu kurumla yaşadığı sorunlar sonucu işini bırakan ve o günden bu yana ABD dış politikasına ve istihbarat örgütlerinin faaliyetlerine dair ifşaatlarda bulunan Sibel Edmonds, Mike Malloy’un radyo programında Türkiye’yi de yakından ilgilendiren çarpıcı iddialarda bulundu.

Edmonds’a göre ABD, 11 Eylül’e kadar Taliban ve El Kaide eliyle Orta Asya’da gizli bir savaş yürütüyordu. Edmonds, Çin’in Sincan-Uygur bölgesinin de bu savaşın bir parçası olduğunu ve Türkiye’nin de bu süreçte ABD tarafından kullanıldığını öne sürdü.

Edmonds, muazzam enerji kaynaklarına sahip Orta Asya’ya yerleşmek isteyen ABD’nin, buradaki halkların ya da Rusya ve Çin’in olası bir tepkisini önlemek için, Türkiye’nin Türk-İslam siyaseti üzerinden burada ABD çıkarlarına uygun düşecek bir etki yaratmasına çalıştığını söyledi. Edmonds’a göre bu doğrultuda, ABD’nin bölgedeki savaşçıları olan El Kaide ve Taliban, Türkiye üzerinden de denetleniyordu. Sibel Edmonds iddiasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Böylece Orta Asya’da Türk casusları, Suudi ortakları ve Pakistan’daki müttefikleri kullanarak ABD’nin petrol sektöründeki yerini ve Askeri Sanayi Kompleksi yatırımını ilerletmek niyetiyle küçük bir grup tarafından on yıldan fazla sürecek yasadışı, gizli bir operasyon başladı” dedi.

“Ayrılıkçı Uygurları Taliban eğitti” iddiası
FBI’daki işinden ayrıldıktan sonra Sibel Edmonds’ın birçok konuda konuşması, “ulusal güvenlik” sebepleriyle mahkeme kararıyla yasaklanmış durumda. Edmonds, yakın zamanda Sincan-Uygur’daki olaylarla ilgili sorulan soruları da yanıtsız bırakmıştı.

Fakat CNN de dahil batı medyasındaki birçok gazete ve televizyon için çalışan ünlü muhabir Eric Margolis, Sincan’da Çin’e karşı savaşan Müslüman ayrılıkçıların, daha önce Afganistan’daki Taliban kamplarında, CIA’nın bilgisi ve desteği dahilinde eğitildiklerini öne sürmüştü.

Sibel Edmonds, konuşma yasağını delmek için uydurduğu ilginç bir yöntemle, bu eğitimde bazı Türkler’in de rolü olduğunu ima etti.

Susurluk ve Mehmet Eymür, Sincan’daki olaylarla bağlantılı mı?
Sibel Edmonds, konuşması yasak olan konularda bazı şeylere işaret edebilmek amacıyla geçen sene ilginç bir yöntem buldu. İnternette “Sibel Edmonds Devlet Sırları Galerisi” adında bir fotoğraf galerisi oluşturan Edmonds, burada bazı kişilerin fotoğraflarını kullanarak aralarındaki bağlantılara ve olaylardaki rollerine işaret etmeye çalışıyor.

Sincan’daki olaylarla ilgili olarak galeride ilk göze çarpan isim, sürgündeki Uygur hükümetinin başbakanı Enver Yusuf Turani. Eylül 2004’te Vaşington’da kurulan bu hükümetin ABD tarafından finanse edildiği, Sincan’daki olaylardan sonra yapılan haberlerle ortaya konulmuştu.

Edmonds’ın galerisindeki bir diğer tanıdık isim, CIA’nın Ortadoğu İstasyon şeflerinden, yıllarca Türkiye’de de yaşamış ve Türkiye kamuoyunun ismini sıkça duyduğu Graham Fuller. ABD istihbaratı için Farsça, Türkçe ve Azerice çeviri yapan Edmonds’ın Fuller’le birlikte çalışmış olması kaçınılmaz görünüyor. Edmonds, daha önce Fuller’den duyduğu öfkeyi dile getirmişti.

Ancak asıl ilgi çekici olan, Sibel Edmonds’ın Türkiye ve Susurluk’la ilgili olarak ima ettikleri. “Susurluk’un ana aktörlerinden birkaçı da Chicago’da bulundular ve burada operasyonlarının belli yönlerine, özellikle de Doğu Türkistan-Uygur kısmına yoğunlaştılar” diyen Edmonds, eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür’ün fotoğrafını da galerisine astı. Hatırlanacağı üzere Eymür, emekliliğini isteyip ABD’e gitmişti. Eymür halen ABD’de yaşıyor.

Edmonds, Eymür ve Fuller’in fotoğraflarının yanında bir başka tanıdık ismi daha ifşa ediyor: Susurluk kazası sırasında Türkiye’de görevli olan Marc Grossman.

Mahkeme kararıyla konuşamayan, eski FBI çalışanı Sibel Edmonds’ın iddiaları, gerçekliklerinin araştırılmasını gerektirecek denli önemli.
(soL - Haber Merkezi)