Ertuğrul Kürkçü: Türkiye’nin Suriye’de adil bir rejim için çaba sarf ettiği kuşkulu

BDP Mersin Milletvekili, Suriye’nin Resulayn ilçesinde Kürtlerle İslamcı muhalifler arasında devam eden çatışmalar hakkında Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi. Kürkçü, “Suriye sınırında bekleyen 3 bin Kürde kapılar kapatılırken, ÖSO muharipleri Ceylanpınar’da tedavi ediliyor” dedi.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Suriye-Türkiye sınırında yer alan Resulayn (Serêkaniye) ilçesinde Kürtlerle İslamcı militanlar arasında devam eden çatışmalar hakkında Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi. Bölgede son günlerde El Kaide’ye bağlı gruplarla özerklik için mücadele eden Kürt güçleri arasındaki çatışmaların şiddetlendiğini hatırlatan Kürkçü, çatışmaların Türkiye’yi Suriye’deki çatışmaların aktif bir tarafı haline getirme riski bulunduğunu söyledi.

Ertuğrul Kürkçü, Suriye’deki savaşın Türkiye’ye de taşındığını ve Türkiye’deki Kürt sorunuyla ilgili anlaşmazlıkların Suriye’ye ihraç edildiğini belirterek sözlerine, çatışmaların “Bunun da ötesinde Türkiye'nin, Suriye'de adil, demokratik, çoğulcu ve laik bir yönetim için çaba gösterdiği iddialarına yönelik kuşkuları da kuvvetlendiriyor” diye devam etti.

Sınırdan El Kaide, El Nusra, ÖSO geçiyor
BDP Mersin Milletvekili Kürkçü, Meclis’te alınmış bir karar olmamasına karşın El Kaide, El Nusra Cephesi ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin sınırlardan her türlü geçişinin sağlandığını vurguladı. Kürkçü sözlerine, “En son 21 Kasım 2012'de Özgür Suriye Ordusu ve bazı çetelerin 7 tank ve 50 askeri araçla Türkiye tarafından Serêkaniyê'ye geçtikleri ve Kürtlerle çatışmalarının ardından geri çekilerek, yeniden Türkiye tarafına döndükleri haber verilmektedir. Öte yandan çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınmak üzere sınıra yığılan Serêkaniyêli 3 bin Kürt sınırda bekletilirken, yaralı ÖSO muhariplerinin tedavileri için Ceylanpınar'daki sağlık kuruluşları seferber edilmiştir" diye devam etti.

“Tüm inançlara, tüm etnik gruplara eşit mesafede durulsun”
AKP hükümetinden sınırdaki faaliyetlere son vermesini isteyen Kürkçü, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bu çete faaliyetleri yalnızca Suriye'de canlanan çoğulculuk özlemlerini, yeni hayat arayışlarını, Esad diktatörlüğüne Kürt halkının verdiği yanıtı kanla bastırmaya yöneldikleri için sorun oluşturmuyor. Devleti kuşatan her türlü çete faaliyeti, aynı zamanda Türkiye'nin bütün yurttaşlarını başına buyruk, yasa tanımaz bir şiddet örgütüyle de baş başa bırakıyor. Dahası bu sınır aşan saldırganlığa, Türkiye'nin sınır bölgelerinde yaşayan halklar açısından bir demografik mühendislik operasyonu da eşlik ediyor. Cilvegözü, Kilis, Ceylanpınar ve Akçakale sınır kapılarının karşısındaki tümüyle Selefi gruplarla El-Kaide'nin elindeki Suriye sınır kapıları Türkiye tarafına savaşçı grupların yığılması ve bölgenin Alevi ve Kürt nüfusunun taciz edilerek, sınır bölgelerinden uzaklaştırılması için bir geçit olarak kullanılmaktadır."

Kürkçü, “isteğimiz, hükümetin Suriye’de Esad diktatörlüğü sonrasında oluşması beklenen tüm inançlara, tüm etnik gruplara eşit mesafede duracak yeni, çoğulcu, demokratik ve laik bir rejimin çekirdeği olarak doğmakta olan oluşumlara yönelik paranoid önyargıları bir tarafa bırakması, yeni ve bu kez uluslararası bir Susurluk felaketine yol açması muhtemel vekaleten kontrgerilla operasyonlarına son vermesi, Türkiye'yi ABD'nin bölgedeki saldırı üssü kılacak arayışlardan uzak durmasıdır" diye konuştu.

(soL-Haber Merkezi)