"Ermenistan'la sorunlar 'bu yıl' çözülecek"

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, 2009 yılının Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde bir dönüm noktası olabileceğini belirterek, "Bu sene içinde bir çözüm olursa, bu beni şaşırtmaz doğrusu" dedi.

DAVOS (A.A.) Babacan, Davos'ta CNN-Türk'e verdiği demeçte, Ermenistan ile devam eden sürece ilişkin bir soru üzerine, Ermenistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanları ile Minsk Grubu eş başkanlarının bugün Zürih'te Yukarı Karabağ için görüşeceklerini hatırlattı. Liderlerin sonra da Davos'a geleceklerini kaydeden Babacan, Karabağ sorununun bir an önce çözülmesine önem verdiklerini bildirdi.

Ali Babacan, Türkiye-Ermenistan sorunlarının çözümü konusunda da şunları söyledi:

"Bu sene içinde bir çözüm olursa, bu beni şaşırtmaz doğrusu. Yani 2009 yılı Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde bir dönüm noktası olabilir, yeter ki her iki taraf da sonuna kadar bu konudaki siyasi iradeyi koruyabilsin. Şu anda bizde bu siyasi irade var, Ermenistan'da da görüyoruz, ama önemli olan bunu sonuna kadar sürdürüp o nihai noktaya varabilmek."

Bakan Babacan, ABD'nin yeni Orta Doğu temsilcisi George Mitchell'ın bölge gezisi çerçevesinde Türkiye'ye de gelmesinin söz konusu olduğunun hatırlatılması üzerine, bu ziyaretin tarihine ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Mitchell'in dün akşam geç saatlerde kendisini aradığını ve şu anda tarih üzerinde çalışıldığını belirten Babacan, "Çünkü hızlı bir tur yapıyor. Bu tur içinde Türkiye'ye ne zaman uğrar, uğradığı zaman tarihlerde biz ne kadar müsaitiz üzerinde çalışılıyor. Ama Türkiye'ye gelme arzusunu dile getirdi" dedi.