'Ergenekon savaşçısı' Soylu yeniden aday

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu beklenen açıklamayı yaptı. Soylu, bu hafta sonu gerçekleştirilecek DP 5. Olağanüstü Kongresi'nde Genel Başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Süleyman Demirel destekli Cindoruk ile Tansu Çiller destekli Soylu arasında geçeceği anlaşılan yarışta, Mehmet Ali Bayar da aday olduğunu açıklarken, bir diğer aday, Mehmet Bolat, Soylu lehine adaylıktan çekildi.

soL (HABER MERKEZİ) Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, 16 Mayıs'ta yapılacak DP 5. Olağanüstü Kongresi'nde aday olacağını dün resmi olarak açıkladı. Soylu'nun adaylığını açıkladığı DP Genel Merkezi'ndeki toplantıya, partinin il örgüt başkanlarının da katılarak destek verdiği gözlendi.

Partililerin ve kamuoyunun kendisine aday olması yönünde bir görev yüklediğini öne süren Soylu, "benim bu tarihsel süreçten kaçmam ve bu tarihsel sorumluluğun altında ezilip bu veballe milletin arasına karışabilmem mümkün değildir. Yeni bir zihniyeti, kendi köklerine, misyonuna ve demokrasi anlayışına bağlı yepyeni bir siyaset anlayışını milletle bütünleştirebilmek için, kendimi, 5. Olağanüstü Büyük Kongre'nin saygıdeğer iradesine emanet ediyorum. Bu yarış demokratik bir yarış olacaktır. Bu demokratik yarış DP'nin yeniden doğumu olacaktır" dedi.

Soylu ısrarlara dayanamamış
Adaylık açıklamasında, DP'nin Mehmet Ağar'ın Genel Başkanlığı döneminde aldığı yüzde 5,4'lük oy oranının kendisini bir yükümlülük altına koyduğu gerekçesini de öne süren Soylu, "bu süreç içinde 'Genel Başkanlık'tan ayrılırsanız hakkımızı helal etmeyiz' diyenler oldu. Eski parlamenterlerimiz aradı, teşkilatlarımız aradı. Türkiye'nin her tarafında telefonla, e-maille, 'bu partiyi hak etmeyen insanların ekline bırakırsanız iki elimiz yakanızda olacak' diye binlerce mesaj aldım" derken, DP'li ailelerden Genel Başkanlığa yeniden aday olması yönünde aldığı mektubu da hatırlattı.

"DP kuşatma altında"
"DP'nin siyaset dışı bir takım kurumlar tarafından etkisizleştirilmeye çalışıldığı"nı söyleyen Süleyman Soylu, "benim ve partimin görevi bu kuşatmayı yarmak ve DP'yi kendi zemini ve kendi iklimiyle beraber oluşturmaktır. Bana verilen görev budur. Bir kuşatma var, 28 Şubat ve sonrasında, DYP ile ANAP'ın birleşememesinde de vardı. Buna bizim çaresiz bakmamız düşünülemez" diyerek aday olmasında, bu değerlendirmelerin de etkili olduğunu ifade etti.

Fakat gazetecilerin, 29 Mart seçimleri sonrasında istifa ederek partiyi olağanüstü genel kurula götürmesi sırasında da sözünü ettiği koşulların bulunduğu, şimdi "farklı" olanın ne olduğunu sormaları üzerine, Soylu, isim vermeden, Hüsamettin Cindoruk'un adaylığı meselesine şu sözleriyle değindi:

"Biz aday olmayacağımızı açıklarken, tam bu demokratik sıçrayışı başka bir anlayışla ve bizim arkadaşlarımızla çok net bir şekilde yapabilmenin önünü açtık. Ama gördük ki, bizim açtığımız yol 'birileri'ne fırsat olarak yansımaktadır. DP ile 'Kırat' misyonu hiç ama hiç hak etmediği bir anlayışla, fırsatçılık ve faydacılıkla karşı karşıya bırakılmaktadır. Ben içi acıyan bir adamım. Seçimde arkadaşlarımın karşısında çalışmış, başka siyasi partilerin bayraklarını sallamış, seçimde mücadele verilirken bıyık altından gülerek 'bir çakılsınlar' demiş insanlara bir fırsat sağlayacak siyasi zemini de herhalde kendi elimizle oluşturamayız. Yaptığımız şu: Minderin dışındaydılar, çok net bir şekilde minderin ortasına getirdik. 'Bizimle dışarıda güreşmeyin. Gölge güreşi yapmayalım, gelin, demokrasi yüzleşmesini burada hep birlikte oluşturalım' dedik."

29 Mart yerel seçimlerinin ardından "Partide Ergenekoncular var" diyerek istifa edeceğini açıklayan ve her fırsatta parti içindeki muhalefeti "Ergenekoncu" olmakla suçlayan, çeşitli Fethullahçı basın-yayın organlarına bu konuya ilişkin demeçler veren Süleyman Soylu'nun dünkü adaylık açıklamasında "Ergenekon" sözcüğünü kullanmaktan kaçınması dikkat çekti.

"Arkamda Çiller var"
Süleyman Soylu, DP eski Genel Başkanı Tansu Çiller'in bu süreçte kendisine destek olup olmadığının sorulması üzerine, "Çiller'le dönem dönem görüşüyoruz. Bir önceki kongrede de bana destek olmuştu. Bizim siyasete bakış açımızı kendisi çok iyi biliyor. 100 kere kongre olsa, 100 kere de bizi destekler" açıklamasında bulundu.

Soylu, DP eski Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Bayar'ın DP Genel Başkanlığı'na aday olduğunu açıklaması konusunda ne düşündüğüne ilişkin sorulan bir soruya ise, "Sayın Bayar bizim dostumuzdur. Bu partide kendisinin de adaylık hakkı vardır, olmalıdır da" şeklinde cevap verdi.

Mehmet Bolat, Soylu lehine adaylıktan çekildi
DP Genel Başkanlığı'na aday olan bir diğer isim, Mehmet Bolat, Süleyman Soylu'nun açıklamasından sonra, Soylu lehine adaylıktan çekildi.

Bolat'ın açıklamasında, "ben Genel Başkanlığa adaylığımı koyarken partimizde genel başkanımızın aday olmayacağı hususunda bir görüş mevcuttu. O meydanı boş bırakınca, birileri çıkıp 'biz adayız' dediler. Partide emeği, çabası olmayan ve son 10 yılda da partimize her fırsatta vuranların adaylığını içime sindiremedim. Ancak, Genel Başkan Süleyman Soylu tekraren aday olduğunu ve gerekçelerini aktarmıştır. Gerekçesi ne olursa olsun, 'Sezar'ın hakkı, Sezar'ındır'... " ifadeleri yer aldı.

AKP ve Fethullah "Ergenekon savaşçısı" Soylu'yu destekliyor!
Bu arada, Süleyman Soylu ve Mehmet Bolat'ın açıklamalarında isim verilmeden eleştirilen Süleyman Demirel ve Hüsamettin Cindoruk'un DP'ye oy vermedikleri yönünde, özellikle AKP gölgesindeki basın organları tarafından ortaya konan haberler, son iki günün en çok konuşulan konuları arasında yer aldı.