Ergenekon en son travma

İngiliz basınında, Ergenekon soruşturmasına ilişkin değerlendirmeler yayınlanmaya devam ediyor. Ergenekon soruşturmasının Türk siyasetini alt üst eden en son travma olabileceği ileri sürüldü.

soL (HABER MERKEZİ) İngiliz The Observer gazetesinde Ergenekon soruşturmasına ilişkin yayınlanan bir haberde, Ergenekon'un sadece "Türk siyasetini alt üst eden en son travma" olduğu ileri sürüldü. Türkiye'de ılımlı İslamcı hükümet ile sağcı laik kesimler arasında bir çatışma olduğunu savunan gazete, Ergenekon soruşturmasının kapsamındaki son gözaltılar meydana gelirken AKP hükümetinin Anayasa Mahkemesi'nde "Türkiye'yi katı bir İslamcı rejime dönüştürmek istediği" suçlamasına karşı sözlü savunma yaptığının da altını çizdi. Ortaya çıkan tabloda, Türk demokrasisinin, giderek artan bir biçimde laik kurumlar ile zengin ancak dindar muhafazakâr orta sınıf arasında bir güç mücadelesine dönüşerek, giderek daha kırılgan hale geldiği ifade edildi.

Komutanların gözaltına alınmasının sembolik önemi olduğuna da değinilen yazıda, Ergenekon davasının, AKP'nin kapatılmamasını sağlamaya yönelik bir "pazarlık kozu" olarak kullanılacağı savlarına da dikkat çekiliyor. Gazete, Ergenekon konusunda "ılımlı ordu komutanlarıyla bir mutabakat"a varıldığı iddialarını da aktardı.

The Observer'da yayınlanan haber analizin sonucunda ise şu görüşlere yer verildi: "Türkiye'de milliyetçiler ile İslamcılar arasındaki irade mücadelesinin sonucu ne olursa olsun, siyasi tablodaki son sarsıntılar, ülkedeki 'derin devlet' gölgesini ortaya çıkardı. Güvenlik mekanizmasında gizlice hareket eden milliyetçi unsurların, Kürtler vee Aleviler dahil, diğer azınlıkları hedef alan bir dizi suçun arkasında olduğuna inanılıyor."

Bir başka İngiliz gazetesi The Guardian'da yayınlanan ve gazetenin İstanbul muhabiri Robert Tait'in imzasını taşıyan haber analizde ise "Türk darbe komplosu, şiddetli milliyetçilik korkusunu yarattı" iddialarına yer veriliyor. "Batı yanlısı İslamcı hükümeti düşürmeyi amaçlayan bir komplonun delilleri, bölünmüş bir ülkede laik elitin hıncını gözler önüne sergiledi" görüşünü dile getiren yazıda, Ergenekon soruşturmasına ilişkin iddialara yer vererek, "Türkiye'nin ılımlı İslamcı hükümeti devrilerek, yerine sağcı laik bir diktatörlük oluşturulacaktı" deniliyor.