'Ergenekon değil Kuzey Irak aklıma geliyor'

"Ergenekon" ile ilgili belki birgün konuşurum diyen Büyükanıt, operasyon denince aklına Kuzey Irak'ın geldiğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Gölcük Tersanesi Komutanlığında inşa edilen Deniz Kuvvetleri Komutanlığ'ına ait denizaltı ve hücumbot ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait botların denize indirme, yeni inşa edilecek botların ilk kaynak törenlerinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Burada Ergenekon'la ilgili sorularla karşılaşan Büyükanıt, "Ergenekon'la ilgili hukuki açıdan konuşamıyorum ama belki bir gün konuşurum. Operasyon denilince aklıma Kuzey Irak geliyor' dedi.

Kendisine herkesin neden konuşmadığını sorduğunu belirten Büyükanıt, 'Hukuki olarak bir düşünün konuşmadığımı, belki bir gün konuşurum' diye konuştu.

Büyükanıt'ın Ergenekon'la ilgili sorulara Kuzey Irak operasyonu ile PKK'yi hatırlatarak yanıt vermesi dikkat çekti. 'PKK'nın bitme aşamasına geldiğini söyleyemem fakat çok büyük darbe verdik' diyen Büyükanıt 2 - 3 kişilik grup görülse dahi buna yönelik operasyonlar düzenlendiğinin altını çizdi.

Büyükanıt'ın bu ifadeleri TSK'nın son günlerde Kuzey Irak'a yönelik yoğunlaştırdığı operasyonları hatırlatırken, TSK'nın Ergenekon gündemi ile yaşadığı yıpranmayı bu şekilde örtmeye çalıştığı yorumlarına neden oldu.

Milletten yasal olmayan beklentimiz yok
Büyükanıt bir gazetecinin, Genelkurmay'ın 18 Temmuz akşamı yayınladığı bildirinin 6'ncı maddesindeki 'Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hukuk dışı saldırılara karşı Türk milletinin yasal ve demokratik tepki göstermesinin beklenilmesi' ifadesini hatırlatması üzerine de şunları söyledi: "Yasal olmayan hiçbir beklentimiz olamaz. Demokratik olmayan hiçbir tepki doğru olmaz. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük gücü nedir? Mehmet Ali Bey yazdı, lütfen onun yazısını hatırlayın. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük gücü millettir. Millet bize çok büyük güven duyuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri olarak bizim de ona layık olup, hata yapmamamız lazım. Eh ben bir rahatsızlık duyuyorsam. O güç kaynağım olan millete söylüyorum. Bu eline silah alsın, dışarı çıksın anlamına mı geliyor? Demokratik ve yasal tepki demek, büyük batı toplumlarında olan şeyleri içeriyor. Şiddet içermeyen, yasaların dışına çıkmayan tepkiler olabilir. Mesela milletimiz, duygularıyla da ifade ederek destek verebilir. Binlerce mail alıyorum. Ne diyorlar? Sizi destekliyoruz diyorlar. Silahlı Kuvvetler'e yapılan yıpratma kampanyalarını kınıyoruz diyorlar. Yasal yollar olmak kaydıyla karanlık yollara sapmadan, bizim beklentimiz de budur."

Büyükanıt, sivil toplum kuruluşlarını da katsedip etmedikleri sorusuna ise, "Yok, ben millet diyorum. milleti kastediyorum. Yasal ve demokratik yollardan olumlu tepki. Yasal ve demokratik tepkinin nedeni odur. Kafanızda eğer Silahlı Kuvvetler'e güven duygusu var ise bu nedir? Olumlu tepkidir" diye konuştu.