Erdoğan'ın hedefinde Merkel ve Sarkozy vardı

Başbakan Erdoğan Polonya ziyaretinde Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Türkiye'nin AB'ye üyeliğine karşı açıklamalarını "şaşırdın mı derler" sözleriyle değerlendirdi.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Tayyip Erdoğan Polonya Başbakanı Donald Tusk ile Başbakanlık Kançılarya Binası'nda yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) karşı yaptıkları açıklamaları hatırlatak "bu konjontürel mi yoksa yapısal bir düşünce mi?" sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi: "Ben bu iki liderin de açıklamasını talihsiz olarak her şeyden önce yorumluyorum. Siyasette dürüstlüğe inanan bir insanım. İkili, baş başa görüşmelerde ne konuşuyorsak, onun arkasında durulmasının gereğine inanan bir insanım. Az önce değerli dostumun da ifade ettiği gibi AB müktesebatında ne varsa ve bundan önce AB'ye katılmış 27 ülkeye ne uygulandıysa, Türkiye için de aynı şeyin düşünülmesi gerekir."

Erdoğan "maç başlamış oynuyoruz, maç esnasında penaltının kuralları değişiyor. Böyle şey olmaz, insana gülerler. 'Şaşırdın mı' derler. Biz şaşıranlardan olmak istemiyoruz" dedi.

Türkiye'nin 27 AB üyesinin bir çoğundan müktesabatı daha çok yerine getirmiş bir ülke olduğunu belirten Erdoğan, eksiklerin süratle ve rahatlıkla kapatılabileceğini de sözlerine ekledi. Türkiye'nin sendikal haklar, demokrasi ve özgürlükler konularında çok iyi bir noktada olduğunu savunan Başbakan, Avrupa Birliği Parlamento seçimlerinin yaklaştığını hatırlatarak Almanya ve Fransa'dan gelen eleştirilere "şık olmuyor" dedi.

"Yarın yüzyüze geleceğiz" diyen Erdoğan, liderlerin bu tür mesajları nedeniyle Türkiye'nin AB'ye bakışının olumsuz etkilendiğini söyledi.