Erdoğan'dan siyaset paradoksu

Başbakan Erdoğan Dolmabahçe buluşmaları kapsamında bu kez rektörlerle bir araya geldi. Erdoğan rektörlere bir yandan “siyasete bulaşmayın” mesajı verirken, diğer taraftan AKP’yi desteklemek şartıyla “üniversiteler siyasete öncü olmalı” dedi.

Erdoğan, Dolmabahçe'deki Ofisi'nde rektörlerle bir araya geldi. Toplantıya, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ile YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’da katıldı.

Başbakan Erdoğan konuşmasında ilk önce üniversitelerin siyasetten uzak durması gerektiğini söyledi. YÖK’ün önceki yönetimi zamanında üniversitelerin türbana karşı tavır almasına atıfta bulunan Erdoğan “şekille” uğraşmayı artık bırakmak gerektiğini belirterek üstü kapalı tehdit etti “Üniversiteler statüko bekçiliği gibi bir hatanın içinde asla bulunmasınlar.” Ancak Erdoğan AKP politikalarını desteklemek koşulu ile siyaset yapabileceklerini ima etti.

Erdoğan’ın paradoksu
Erdoğan geçmişte AKP ile üniversiteler arasındaki geçmişte yaşanan gerilimlere atıfta bulunarak üniversitelerin siyasetten uzak durması gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu: “Bizim dönemimizde, üniversiteler siyasallaşmamış, tam tersine siyasetle gerektiği şekilde bir ilişki içinde olmuş, asli işlerine yönelmiştir. Çünkü biz, günlük siyasi meselelere angaje olan, kutuplaşan, ideolojik tavırlar ve uygulamalar içine giren üniversitenin bilim üretemeyeceğine, topluma, ülkeye hizmet üretemeyeceğine inanıyoruz.”

Erdoğan bu sözlerinin hemen ardından üniversitelerin eskisi gibi olmamak ve AKP’yi desteklemek koşulu ile siyaset yapabileceklerini ima etti. Erdoğan şöyle konuştu: “Bilenlerle bilmeyenler bir değildir. Bilginin insanı değiştirdiğini çok iyi biliyoruz. Ancak biliyor olmanın, bilmeyenlerle arayı açmak, toplumla bağları koparmak şeklinde tezahür etmesinin son derece sakıncalı olduğunu da gördüğümüzü hatırlatmak isterim. Toplumdan, milletten uzak bir üniversite, üniversite kavramının özüne ve ruhuna aykırıdır. Üniversite topluma öncü olmalıdır. Sadece topluma değil, devlete ve siyasi iktidara da öncü ve yol gösterici olmalıdır.

Biz kendi adımıza öz eleştirisini yapıyoruz. Aynı öz eleştirinin üniversitelerimiz tarafından da yapılması gerektiğine inanıyoruz. Siyasi iktidarın tüm sorunları tek başına aşması mümkün değildir. Biz istiyoruz ki artık üniversitelerimiz Türkiye'nin kronik sorunlarına yoğunlaşsınlar. Yasakları yasaklasınlar, statüko bekçiliği yapmasınlar. Özgürlüğü desteklesinler. Her alanda üniversiteler Türkiye'ye ışık tutsunlar istiyoruz. Özellikle Güneydoğu ve Doğu bölgesindeki üniversitelerimiz daha fazla inisiyatif yüklensin, topluma önderlik etsin istiyoruz. “

Valla ben şikayet etmedim!
Başbakanı protesto ettikleri için ceza alan İTÜ'lü öğrencilerin durumu ile ilgili de konuşan Erdoğan, öğrencilerle ilgili herhangi bir suç duyurusunda bulunmadığını söyledi. Meselenin tamamen yargının tasarrufunda olduğunu dile getiren Erdoğan, "Hatta yaşandığı söylenen olaylardan bile haberim olmamıştır. Gazete haberlerinden sonra bilgi sahibi olmuşumdur. Protestonun kırıp dökmek olmadığı, şiddete başvurmak olmadığı, demokratik hak olan protestonun yakıp yıkma ile yan yana gelemeyeceği bir gerçektir" ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın şiddet derken tam olarak neyi kastettiği anlaşılamadı. Çünkü öğrencilerin eylemlerinde polislerin acımasız şiddeti dışında henüz öğrencilerin yarattığı bir şiddet bulunmuyor.

Başbakan Erdoğan, devlet yöneticilerine yumurta ile saldırmanın demokratik özgürlükler içerisinde yer almayacağını ifade ederek, "Kimse özgürlük ortamından istifade ederek, bu hakkı başkalarını susturmak, konuşturmamak, şiddet uygulamak olarak kullanamaz. Bir konferansa gelen, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, Anayasa Mahkemesi Başkanı, kim olursa olsun o insanlara yumurtada saldırıda bulunmak, ayakkabıyla saldırıda bulunmak demokratik özgürlükler içerisinde yer almasa gerekir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Erdoğan da Zaman’ın haberini okumuş
Erdoğan da Zaman gazetesinin öğretim üyelerini hedef gösteren haberini okumuş olacak ki konuşmasında öğrencilerin kimi öğretim üyeleri tarafından yönlendirildiğini kastederek şöyle konuştu: “Üniversite için yatırım yapan, destek veren, açılışa gelen devlet yöneticilerine karşı öğrencileri kışkırtmak, eyleme sevk etmek de özgürlükten yana olmak değildir”

Öğrenciler buluşmayı protesto etti
Başbakan Erdoğan'ın üniversite rektörleriyle yaptığı toplantı öğrenciler tarafından protesto edildi. TKP’li Öğrenciler ve Gençlik Muhalefeti tarafından gerçekleştirilen eylem, Başbakan ve rektörlere hitaben yazılan bir mektubun iletilmesiyle son buldu.

(soL - Haber Merkezi)