Erdoğan'dan kongre mesajları: 'Hedef 2071, yolumuz Alpaslan'ın yolu'

Başbakan Erdoğan AKP kongresinde konuştu. Günlerdir “Erdoğan ne diyecek” diye servis edilen ve kamuoyunda “büyük beklentiler” yaratılan konuşmada Erdoğan “yeni bir şey” söylemedi. Zor günler yaşayan Yeni Osmanlıcılık’ı diriltmek üzere kurgulandığı anlaşılan konuşmada Tayyip Erdoğan yeni hedefini açıkladı: 2071...

Başbakan Erdoğan medya tarafından "büyük beklentiler" yaratılan kongre konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşması boyunca çok sayıda şiir okuyan Erdoğan'ın sık sık Osmanlı ve Selçuklu'dan bahsetmesi dikkat çekti.

Erdoğan konuşmasına Sezai Karakoç’tan “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine" şiirinden bölümler okuyarak başladı.

Salonda bulunanlara “Bize böyle yol arkadaşları nasip ettiği için Rabbime sonsuz hamdediyorum” diye seslenen Erdoğan, dünyanın ve insanlığın kalbinin AKP kongresinde attığını ileri sürdü.

Başbakan bağımsızlık mücadelesi verdiğini iddia ettiği Suriyeli muhaliflerden başlayarak, Ortadoğu’nun Sunni İslamcı iktidarlarından, Müslüman dünyası için önemli kentlere, Avusturalya'dan Japonya’ya, Asya ve Afrika’ya kadar pek çok yere selam gönderdi.

Hiçbir zaman “biz ve diğeri” anlayışına prim vermediklerini iddia eden Erdoğan, “Tam tersine her çalışmamızda 75 milyonun tamamını kucaklamak için elimizden geleni yaptık” diye konuştu.

"Hedef 2071"
“Bizim yolumuz Sultan Alparslan'ın, Melikşah'ın, Kılıçarslan'ın yoludur. Bizim yolumuz Osman Gazi'nin, Fatih Sultan Mehmed'in, Sultan Süleyman'ın, Yavuz Sultan Selim'in yoludur. Bizim yolumuz Gazi Mustafa Kemal'in, merhum Adnan Menderes 'in, merhum Turgut Özal 'ın, merhum Necmettin Erbakan'ın yoludur” diye konuşan Erdoğan, “Osmanlı Selçuklu bakiyesi üzerine kurulmuş milletim bu muhteşemliği bizden talep ediyor” dedi.

Erdoğan kongrenin sloganı, “Büyük millet, büyük güç, hedef 2023”ü hatırlattıktan sonra, tek hedeflerinin Cumhuriyet’in 100. yılı olmadığını söyledi. Alparslan’ın 1071 Malazgirt Savaşı’nı hatırlatan Erdoğan yeni hedeflerinin “kuruluşun bininci yılı” olarak tanımladığı 2071 olduğunu ilan etti.

"AKP Türkiye'yi normalleştirdi"
“Biz Menderes ile başlayan, milleti, milletin değerlerini esas alan bu anlayışla siyaset yapıyoruz. Bunun için kendimize 'muhafazakar demokrat' dedik. Kendimizi böyle tanımladık” diye konuşan Erdoğan, seçkinci, statükocu, vesayetçi siyasetin AKP tarafından tasfiye edildiğini iddia ederek, “Demokrasiye müdahale eden yada müdahale etme girişimde bulunan herkes er yada geç milletin mahkemelerine çıkacak orada millete hesabını verecektir” dedi.

Otoriter, militarist, vesayetçi rejimi ortadan kaldırdıklarını savunan Erdoğan, AKP’nin “Türkiye’yi normalleştiren, korkuları bertaraf eden umudu, güveni, istikrarı getiren” parti olduğunu savundu.

“Yüzde 99'la bile iktidar olsak, yüzde 1'in hakkını, hukukunu, tercihlerini korumak, bizim boynumuzun borcu olarak kalacaktır” diye konuşan Tayyip Erdoğan, on yıl boyunca hiç kimsenin hayat tarzına karışmadıklarını iddia etti.

Kimseye yaşam tarzı dayatmadıklarına, aksine herkese kendi yaşam tarzını dayatanlara rağmen normalleşmeyi sağladıklarını savunan Erdoğan, çoğunluğun azınlığa hükmetmesine karşı olduklarını ancak azınlığın da çoğunluğa hükmetmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

İmam hatiplerin, türbanın önününün açılmasının hayat tarzı dayatması olmadığını iddia eden Erdoğan bunların normalleşme belirtisi olduğunu ileri sürdü.

"Biz bir adım attık Kürt kardeşlerim de atmalıdır"
Erdoğan’ın Kürt meselesiyle ilgili vereceği mesaj hayli tartışılmış, Erdoğan’ın "yumuşama" sinyali vereceği, yeni bir “açılım”ın kapısını aralayacağı iddia edilmişti.

Oysa Erdoğa’ın kongre konuşması bu “beklentiler”i karşılamaktan hayli uzak kaldı. Erdoğan "Askerimizle, polisimizle kıyasıya mücadele devam ediyor, ancak müzakere de edeceğiz" diyerek açılımın ne anlama geldiğini bir kez daha özetlemiş oldu.

“Gerek demokratikleşme mücadelesinde, gerek teröre karşı verdiğimiz mücadelede 10 yıl boyunca hep yalnız bırakıldık. Hem de türlü türlü engellerle karşılaştık” diyen Erdoğan, PKK’nin karşısında tek gücün AKP olduğunu söyleyerek, “Kürtler Kudüs’ü fetheden Selahattin Eyübi’nin, İdris-i Bitlisi’nin torunudur, bunların değil” diye konuştu.

“Kürt kardeşlerimden vicdanlarının sesini dinlemelerini istiyorum” diyen Erdoğan sözlerini, “Biz adımlarımızı attık sıra Kürt kardeşlerimizde, onlardan da bir adım bekliyoruz, teröre yeter artık diyerek seslerini yükseltmelerini istiyoruz” şeklinde sürdürdü.

"Şehitlerimizin at üstünde ulaştığı yerlere ulaşacağız"
“Şehitlerimizin at üstünde ulaştığı ülkelere ulaşmak boynumuzun borcudur. Filistin meselesine en güçlü şekilde destek vermeye devam edeceğiz” diyen Erdoğan, Filistin’in Mısırda'ki Müslüman kardeşler iktidarı ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi sayesinde rahat bir nefes aldığını iddia etti.

"Rusya, Çin ve İran tavrını gözden geçirmeli"
Suriye konusunda beklenenin aksine kısa bir konuşma yapan Erdoğan, “Rusya'ya, Çin'e bunun yanında İran'a sesleniyoruz. Lütfen şu ana kadar olan tavrınızı tekrar gözden geçirin. Bu zalim yönetimlerin yanında olanları tarih affetmeyecektir” demekle yetindi.

'Belediye başkanım Kılıçdaroğlu'ndan aldığı parayla sucuk yediriyor'
Kılıçdaroğlu’na ve CHP’ye de yüklenen Erdoğan, “Ben bunu mahkemeye verip tazminat almaktan bıkmadım, bıkmayacağım. Kayseri Belediye Başkanımız'a da iftira attılar, şimdi belediye başkanım kazandığı tazminatlarla Kayserililere sucuk yediriyor” diye konuştu.

'İstikrarı kurumsal hale getireceğiz'
Erdoğan Türkiye’nin yeni bir siyasi sisteme ihtiyacı olduğunu ve yeni anayasa konusunda kararlı olduklarını söyledi, “İstikrarı dönemsel olmaktan çıkarıp kurumsal hale getireceğiz” dedi.

Anayasa konusunda masadan kalkan taraf olmayacaklarını söyleyen Erdoğan, mecliste grubu bulunan partileri kasdederek, “biz onlarla da olsa, yeni bir anayasayı oturur, konuşur, azami müşterekleri belirlemek suretiyle gerçekleştiririz” diye konuştu.

"Gövrevimi o alanlarda ifa edeceğim"
“Biz manşetlerle çarpışa çarpışa bu günlere geldik, onların nasıl hesabı varsa milletin ve Allah'ın da hesabı vardı” diyen Erdoğan, tüzük gereği son kez Genel Başkanlık'a aday olduğunu hatırlatarak, “Bu bir veda değil, bu bir estir, bir duraktır” diye konuştu.

“Yetki verilirse, Allah izin verirse 3 yıl partimin başındayım. Ardından, partimin vereceği sorumlulukları yüklenerek, o alanlarda görev ifa edeceğim” diyen Erdoğan, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi için de mesaj vermiş oldu.

(soL-Haber Merkezi)