Erdoğan'dan büyük ABD varmış!

Wikileaks belgeleri, AKP bakanları dahil Erdoğan'ın en yakınındaki isimlerin sürekli ABD'ye laf taşıdıklarını ortaya koyuyor.

Wikileaks halen yeni belgeler açıklar, basın belgelerdeki bilgilerden yeni haberler yaparken, şimdiye kadar açıklanan belgeler bir gerçeği ortaya koymaya yetti. AKP'nin ABD'yle iyi ilişkisi zaten malumdu, ancak AKP'nin en üst düzey isimlerinin partinin iç meselelerine dair bilgileri bile düzenli olarak Amerikalılar'a anlattıklarının ayrıntıları bu kadar bilinmiyordu.

Bir kısmı Vecdi Gönül, Şaban Dişli, Sadullah Ergin gibi isimleriyle anılan, bir kısmı mevkisiyle belirtilen, bir kısmı ise "içeridekiler" olarak geçilen kişilerin Amerikalılar'a bilgi aktardığını gösteren kısımlar şu şekilde:

30 Aralık 2004
AKP'nin önde gelen isimlerinden Sadullah Ergin'in kısa bir süre önce bize itiraf ettiği gibi, "Eğer AB evet derse kısa bir ümit doğurur. Ancak AKP için esas zor süreç ondan sonra başlar. Eğer AB hayır derse o zaman işin başında zorluk olur ama uzun vadede her şey bizim için daha kolay olur.”

Erdoğan ve eşi Emine'nin eski bir dini danışmanı, "Tayyip Bey Allah'a inanır ama güvenmez" dedi.

Erdoğan’a dönük İslami etkilere gelince, kendisi de muhafazakar ancak dünyevi bir Müslüman olan Savunma Bakanı [Vecdi] Gönül, yakın zamanda bize Gül’ün yardımcısı Davutoğlu’nu ‘olağanüstü tehlikeli’ olarak niteledi.

Bakan ve milletvekillerinden parti entelektüellerine tüm AKP bağlantılarımız, Erdoğan’ın diğer dış politika danışmanlarını (Cüneyd Zapsu, Egemen Bağış, Ömer Çelik, Mücahit Aslan, Hikmet Bulduk) uygunsuz, bilgisiz ve yozlaşmış olarak tanımlıyorlar.

Etkili İslami cemaat Fethullah Gülen içinden bize bilgi aktaran yayımcı Abdurrahman Çelik gibi kişilerin söylediklerine bakarsak, AKP içinde (Adalet Bakanı Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Mumcu ve yaklaşık 368 milletvekilinin 60-80'inin bağlı olduğu) temsilcisi bulunan cemaatin, Erdoğan ve AKP'ye yönelik ilk başta sürdürdüğü kararsız tutuma geri döndüğünü görüyoruz.

İki ayrı kaynaktan edindiğimiz bilgiye göre, Erdoğan’ın İsviçre bankalarında sekiz ayrı hesabı var. Bu durumda, Erdoğan'ın, zenginliğinin oğlunun düğününde gelen hediyelerden kaynakladığı ve dört çocuğunun okul masraflarını ödeyen Türk işadamının bunu sade bir fedakarlık olarak yaptığı inandırıcı değil.

4 Aralık 2009
İstanbul’da yaşayan ve gayrı resmi biçimde Davutoğlu’na danışmanlık yapan ve kendisine Eylül ve Ekim ayında İran Dışişleri Bakanı Muttaki’yle yaptığı görüşmelerde eşlik eden bir profesör, Davutoğlu’nun girişimlerinin Tahran’ı 1 Ekim’de yapılacak Cenevre görüşmelerine katılmaya ikna ettiğini söyledi. Ancak diğer bütün bağlantılarımız bu iddiayı reddetti.

25 Mart 2005
Erdoğan'a yakın milletvekilleri ve bakanlar bize, başbakanla artık kolay iletişim kuramadıklarını ve Erdoğan'ın gazabına maruz kalacakları korkusuyla elleri bağlı şekilde secde ettiklerini belirtiyor.

Bağlantıda bulunduğumuz birçok kişiden aldığımız bilgilere göre, Erdoğan az okuyor ve büyük oranda da İslami eğilimi ağır basan yayın organlarını takip ediyor. Partiye yakın diğer kaynaklardan alınan bilgilere göre de, Erdoğan Dışişleri Bakanlığı'nın analizlerinden yararlanmayı reddediyor, askeri ve Milli İstihbarat Teşkilatı da ellerindeki bilgileri başbakanla paylaşmıyor.

AKP içerisindeki kargaşa, Erdoğan taraftarlarıyla partiyi oluşturan diğer eğilimlerin temsilcileri arasında bir büyük bir rahatsızlık yaratmış durumda. *****, Erdoğan'ın hem iç hem de dış politikada ve ABD ile ilişkileri yeniden rayına oturtmada nasıl hareket etmesi gerektiğini bilmediğini söylüyor. İslami cenahın önde gelen isimlerinden ****, içlerinde bulunan ve bize bilgi sızdıran iki kontak kişiye Erdoğan'ın, partide artık oldukça yoğun hale gelen yolsuzluklar nedeniyle istifa etmenin eşiğinde olduğunu söylemiş...

20 Ocak 2004
AKP yetkilileri – bakanlardan ülke genelinde yerel parti aktivistlerine kadar – partinin Mart’taki yerel seçimler için işinin ehli ve geniş kabul görecek adaylar seçmesinin zor olacağını ve tartışmalı ya da yeteneksiz AKP adaylarının seçilmesinin AKP’nin hem ulusal, hem yerel ölçekte hükmetmesini karmaşıklaştıracağını bize itiraf ettiler.

Erdoğan’ın servetini İstanbul belediye başkanı olarak rüşvetlerle sağladığı iddiaları hiç kanıtlanmadı ama biz içeridekilerden (insiders) özel kalem müdürü Hikmet Bulduk, Mücahir Aslan ve Cüneyd Zapsu gibi yakın çalışma arkadaşlarının toptan torpil işportacılığı (wholesale influence peddling) işini giriştiklerini giderek daha fazla duyuyoruz. Xxxxx Tüpraş’ın (devlet petrol rafinerisi) bir Rus ortağı da kapsayan konsorsiyuma özelleştirilmesinin ödülünden kendisi ve Erdoğan’ın doğrudan faydalandığını söyledi. Erdoğan’ın bir yiyecek dağıtım şirketinden önemli çıkar sağlaması da kamuoyunda tartışılıyor.

8 Aralık 2005
Hatta, partisinin önde gelen eleştirmenlerinden biri olan Ankara milletvekili Yarbay Ersönmez, bölünme dedikodularının muhalefet tarafından erken seçim sağlamak için öne atıldığını belirtti.

10 Temmuz 2007
Bu rapor zaten “Başbakan Erdoğan’dan İçerideki Birinin Bakışı” başlığını taşıyor ve bir Başbakanlık üst düzey yetkilisinin Amerikalılar’a aktardığı Erdoğan izlenimlerini içeriyor.

5 Haziran 2005
Çubukçu Erdoğan’ın karısı Emine’ye yakın durduğuna dair temin etti ve parti genel başkan yardımcısı Şaban Dişli’nin 7 Haziran’da bize anlattığına göre bu durum, onun seçilmesinde önemli bir faktör oldu.

(soL - Haber Merkezi)