Erdoğan: Yetkim olsa HSYK’yı ben yargılarım

Başbakan Sakarya'da gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. HSYK'yı yetkisi olsa yargılayacağını söyleyen Erdoğan, yolsuzluk operasyonlarının da "yeni Türkiye'ye karşı" yapıldığını söyledi.

İşte o konuşmadan satırbaşları

Erdoğan yine 'yolları' anlattı

11 yılda 117 Marmaray yapacak kadar para kazandırdık. İşte bu kazandığımız parayla yollar inşa ettik. Biz 10 yılda 17 bin km bölünmüş yol sığdırdık. Üniversiteler, okullar, barajlar inşaa ettik. Türkiye bu 642 milyarı kazanırken birileri de 62 milyarı kaybetti. Bu parayı kaybedenlerin istikrarlı ve güvenli bir ülke istemeleri düşünülemez. Burada bir şey söyleyeceğim, bize hep şunu öğrettiler ekonomi eğitiminde emek, istihdam, tüketim, üretim ama ben başarının tek sırrının insan olduğunu söylüyorum. İnsan olmadan bunlar olamaz. O zaman bizim yatırım yapmamız gereken insandır ve burada kalifiyeyi arttırmak gerekir. O yüzden Sakarya üniversitesi rektörünün dediğin gibi ülkemizin yarınlarını aydınlatacak gençler yetiştirmek gerekir.

'Türkiye'nin önünde yol ayrımı var'

Libyalı bir dostumla uzunca dertleştik. Şu anda Libya’da 22 milyon silah vardı dedi. Halkta olan silah bu orduda olan değil. Libya’nın nüfusu 6 milyon. Bu Libya'nın çok ciddi tehdit altında olduğu anlamına gelir. Libya'nın fitilin ateşlenmesinde demokrasiye geçiyoruz derken çok şeyi kaybeder. Terör varsa turist Türkiye'ye gelmez. Terör varsa güven ve istikrar olmuyor ve faizler artıyor. Meselenin bu bataklıktan beslenen boyutunu da çözmek lazım. Türkiye böyle bir yol ayrımına geldi. Ya eski Türkiye gibi Türkiye kaybedecek birileri kazanacak ya da yeni Türkiye kurulup kazanacak ve birileri kaybedecek. Şu an Türkiye’nin önünde böyle bir yol ayrımı var.

'Operasyonlar yeni Türkiye'ye karşı yapılıyor'

Zira bu ülkede hemen her nesil eski Türkiye’yi gördü. Eski Türkiye yeniden yasak, baskı, yolsuzlukla, içerde ve dışarda acziyetle devam etmek demek oluyor. Eski Türkiye boynu bükük şekilde uluslararası alanda boy gösteriyor. Ayrıca eski Türkiye’nin gündemi belirler. Ancak yeni Türkiye gündem belirler ve istikrar ile güven içinde büyür. 2023 için kararla ilerler. Yeni Türkiye yoksulluğu daha da azaltmış, yasakların olmadığı özgür bağımsız her kesin kardeşlik içinde yaşadığı bir ülke adına geliyor. Yolsuzluk için başlayan operasyonlar yeni Türkiye'ye karşı yapılıyor.

'Yetkim olsa HSYK'yı yargılarım'

Bir çok şey gündeme gelecek. Hepsi ortada. Burada yolsuzluğa bulaşanlar ortaya çıkar. Birileri yetimin malını alıp söğüşlüyorsa onun hesabını önce biz sorarız. Ancak şunu da ortaya koyayım, iftira at tutmazsa izi kalır mantığıyla olmayan şeyleri iddia edenleri ifşa etmekte bizim görevimizdir.

Şu anda bazı medya organlarına gizlilikle esaslı dosyaları servis eden, hukuk öğrencileri var. Suç duyurusunda bulunuyorum. HSYK suç işledi. Adli kollukla ilgili Danıştay’da dava sürerken bir açıklama yaptılar ve Anayasa’nın 138’e karşı geldiler. Kim HSYK’ya karşı gelecek. Yetkim olsa HSYK’yı ben yargılarım. Kim yargılayacak peki, millet yargılayacak.

'Kanundan değil, hukuktan yanayız'

Son günlerde iki şey söyledim, ya millet ya zillet. Burada milletin maşeri vicdanı çok önemlidir. Olmayan şeyi varmış gibi göstermek bunun üstünden medyaya baskı ya da servis yaparak ülkenin tertemiz iş adamlarını zan altına sokmaya kimin hakkı var.

- Biz hukuktan yanayız, kanundan yana değiliz. Kanun hukuka karşı düşüyorsa orada sıkıntı vardır. Bizim de eksiklerimiz vardır. Kanun hukuk ile bütünleşmiyorsa oraya nefsi tecavüzler oluyorsa ciddi sıkıntılar vardır. Olmamış şeyler varsa, örneğin enerji bakanlığında santraller şuna verildi gibi olmayan şeyler söyleniyor. Bunu neye göre açıklıyorlar. Zaten bakanım bunları açıklayacak.

'Yasama ve yürütme biziz'

Bir savcı adliyenin önünde basın mensuplarına bildiri dağıtır mı? Böyle bir şey olabilir mi? Böyle bir savcı bizim için adliyenin yüzkarasıdır.

Bu zatla ilgili sen ne yapacaksın. Bizim iki özelliğimiz vardır, yasama ve yürütmeyiz. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Yargının değil. Ancak benimdir milletin değil dersen ona göre adım atalım. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Süreçlerde aktif rol olan, söyleyecek sözü olan bir ülke olmak için yeni Türkiye olmaya çalışıyoruz. Türkiye ya eskiye dönecek ya da yeni için hız kazanacak.

'Son kez saldırıyorlar'

Önceki gün yaşanan süreci yeni Türkiye’nin kurtuluş savaşı dedim. Yeni Türkiye çok ciddi saldırıya uğramış durumunda. Eski Türkiye alışkanlıkları direniyor, rant sağlayanlar direniyor. Bunlar hem içerde hem dışarda yeni Türkiye’ye direniyor. Son kez saldırıyorlar. Son bir taarruz yapıyorlar. Allah’ın izniyle biz bu direnişle bu taarruzları engelleyecek ve eski Türkiye’nin kapısını tamamen kapatacağız. 11 yıldır istikameti millet çiziyor, Yeni Türkiye’de yine millet çizecek. Yapılan saldırılar sadece bana, hükümete ve bakanlara değil, topyekun millete karşıdır.

'Millet git derse gideriz'

Bu saldırı başarısız olursa sandık bundan sonra hiçbir zaman tehdit edilmeyecek. Milletin iradesi hiçbir zaman yara almayacak. Millet dışında, milletin iradesi dışında hiçbir meşruiyet tanımayız. Eğer milletimiz git derse gideriz. Hiç tereddüt etmeyiz. Millet kal derken birilerinin git demesine de hiç kulak asmayız.

Biz milletin emanetine sımsıkı sahip çıkacağız. Bu süreçten millet olarak, ülke olarak çok güçlenmiş olarak çıkacağız. Anlamsız süreçlerin olmadığı 2023’e gideceğiz. Faiz ve terör lobisi kaybedecek. Türkiye ve kardeşlik lobisi kazanacak. Bunlar gelişmiş Türkiye’nin evlatlarını görmek istemiyorlar. Ondan bunu öne sürdüler. Savunma ihtiyaçlarımızın yüzde 50’sini dışardan alıyoruz 2023’te savunmanın yüzde 80’ini biz üreteceğiz.