Erdoğan: "Türkiye coşacak"

AKP grup toplantısında konuşan Tayyip Erdoğan, anayasa değişiklik paketinin Türkiye'yi coşturacağını iddia etti. Erdoğan, süreci sabote edenlerin tarih karşısında sorumlu olacaklarını söylereyerek paketi eleştirenleri tehdit etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısında anayasa değişiklik metninin yargıyı ele geçirmeyi amaçladığı eleştirilerini yanıtladı. Erdoğan, “Bazı şeylere şaşırıyorum, metni mi okumadılar taslaktan mı haberleri yok, ‘Parlamento HSYK’yı düzenleyemez, parlamento üye veremez’ diyorlar. HSYK’nın içinde parlamentonun onayıyla gelecek bir tane üye yok. Kim var? Bugüne kadar olduğu gibi, AB normlarında olduğu gibi, Adalet Bakanlığı ve müsteşar HSYK’nın içinde var. Bu dün de var, bugün de var, AB normlarında da zaten var. Daha ne önerdiğimiz belli olmadan toptancı şekilde bu çalışmaya tavır takınılmasın. Dünden itibaren toptancı tavır takınılmaya başlandı” dedi.

Değişikliği meşrulaştırmak için Avrupa Birliği'ne sık sık atıfta bulunan Erdoğan, değişiklik paketini eleştirenlere, “Süreci zorlaştıran sabote eden tahrik eden her türlü girişimde tarih karşısında sorumlu olacaktır” sözleriyle yüklendi. Erdoğan şöyle konuştu:

“Türkiye’yi her alanda geleceğe taşıyacak, Türkiye’yi coşturacak atılımı geçirecek şaha kaldıracak yeni bir adımın bugün arifesinde bulunuyoruz” iddiasında bulunan Erdoğan, paketin toplumdan destek aldığını öne sürdü. Erdoğan, “Bunlar toplumun genel kanaati, toplumdaki elit kesimin genel kanaati. Ne zamana kadar, dün taslağını muhalefet partilerine teslim ettiğimiz ana kadar. Şimdi biz tabii kendilerinden bu taslağı katkı bekliyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz, Anayasa’ya yönelik beklentilerin kapsamı farklı olabilir. Ancak yaygın bir şikayetin olması değişim konusunda güçlü bir toplumsal irade olduğunu yaptığımız bu araştırmalarda ortaya koyuyoruz. İşte bu taslak büyüyen Türkiye’nin gelişen Türkiye’nin artık kabına sığmayan bir Türkiye’nin ihtiyaçlarını içeren bir taslaktır.”

Erdoğan, kamu emekçilerinin karşı çıktığı grevsiz toplu sözleşme düzenlemesi için, “Memurların uzun yıllardır mücadelesini verdiği toplusözleşme hakkı somut bir karşılık buluyor” dedi.

Erdoğan, “Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin düzenleme evrensel hukuk normları çerçevesinde yeniden şekilleniyor. YAŞ kararlarıyla ilgili kamuoyunun talep ve ihtiyaçları doğrultusunda yargı yolu açılıyor. Askeri mahkemelerin sadece askerlikle ilgili suçlara ait davalara bakmaları getiriliyor. Anayasa Mahkemesi ve HSYK’ nın üye yapısı da evrensel normlar çerçevesinde değişiyor” dedi.

Tanıdıkları Erdoğan'ı üzmüş

Değişikliğe AKP'nin yargıyı ele geçirme çabası olduğu için karşı çıkan yargı mensupları da Erdoğan'ın hedefiydi. Erdoğan, “İmtiyazını korumaya değil, Türk milletini imtiyazlı hale getirmeye Türk milletinin hukukunu koruma her fırsatta kendilerini siyasi taraf haline getiren siyasetçi gibi konuşan hukuki değil siyasi yaklaşımlar içinde olan bir kısım yüksek yargı mensupları da önce kendileri kuvvetler ayrılığına saygı göstermeli, yürütme ve yasamanın yetkilerini ele geçirmeye çalışmaktan vazgeçmelidirler. Hele hele ‘yargıyla dalga geçiyorlar’ gibi nezaketten uzak bulunduğu konumun ağırlığından uzak milli iradeyi hafife alan açıklamalar bu açıklamalar adına gerçekten ben onları talihsiz bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.

Erdoğan, “ben yaptım oldu” yaklaşımıyla anayasa yapılamayacağını söyleyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ı kastederek, “Hele hele tanıdıklarından bu tür yaklaşımı görmek beni çok daha üzdü. Hiç beklemediğim bu tür arkadaşların böyle yaklaşımda bulunması bizi de az çok tanıdılar bizi ciddi manada üzdü” dedi.

Muhalefete uzlaşma çağrısı
Erdoğan daha önce Meclis Anayasa Uzlaşı komisyona üye vermeyen CHP’ye de yüklendi ve uzlaşma çağrısı yaptı:

“Ben ve Hepsi arkadaşlarım milletvekili değil miyiz, sen bizim milletvekilliğimizi nasıl görmezden gelirsin, uzlaşma komisyonuna temsilci vermezler, inceleyeceğiz ama seçimden sonraya düşünüyoruz der bir başkası. Hepsi ipe un seriyor, ama bizim ne un sermeye ne de bu kadar geniş vakte artık tahammülümüz yok. İkincisi bu bir taslaktır diyoruz, tasarı değildir. Bu taslağın hazırlanmasında daha önce siyasi partiler sivil toplum örgütlerince farklı kurum ve kesimlerce dile getirilen dikkate alınmış raporlar ve çalışmalardan yararlanılmıştır. Bunun içinde aslında CHP-MHP'nin söyledikleri var, değişik sivil toplum örgütlerinin söyledikleri var bunun içinde. Hepsini masaya yatırdık, bunlar değerlendirilerek bu hazırlıklar yapıldı. Her türlü yapıcı katkıya hafta sonuna kadar açığız. Taslakları kendilerine verdik, her türlü eleştirilerini ilave ne düşünüyorlarsa bunu beklemeye hazırız.”

(soL-Haber Merkezi)