Erdoğan tiryakiliği zor zanaat

AKP iktidarındaki Türkiye'ye yahut Başbakan Erdoğan'a ilişkin dış basında çıkan haberlerin Türkiye'deki okura anı anına duyurulmasında ve izleyen günlerde de bu tarz haberlerin köşe yazılarına yansımasında başı çeken yandaş medyada bugün de Pazar günü başlayacak sigara yasağından yola çıkılarak yapılan bir Erdoğan güzellemesi yer aldı.

Geçtiğimiz gün Reurters haber ajansında Daren Butler imzasıyla yayımlanan bir haberi, ancak, belki de belli bir tercihle, bugünkü köşe yazısında yorumlayan Yeni Şafak gazetesi yazarı Yasin Doğan, sigara yasağı ve AKP üzerine yazdığı yazısına "Erdoğan'ın Zaferi" başlığını attı.

Yasin Doğan, Reuters haberinde, Türkiye'de 19 Temmuz Pazar günü itibariyle uygulamaya girecek olan sigara yasağının "Erdoğan'ın zaferi" şeklinde yorumlandığını, bu yasağın arkasındaki popüler itici gücün Erdoğan'ın sigaraya karşı kişisel nefreti ve bu konudaki kararlılığı olduğunun ifade edildiğini yazısının hemen başında aktardı.

Sigara yasağından "iktidar" çıkarmak...
Haberdeki bu etkili ve kişisellik içeren ifadeleri "yeterli" bulmayan Doğan, aslında Yasin Doğan takma ismiyle Yeni Şafak'ta yazan Tayyip Erdoğan'ın siyaset danışmanı Yalçın Akdoğan, "Başbakan Erdoğan'ın sigaraya yönelik düşmanlığını bilmeyen olmadığına göre, sürecin ivme kazanmasında Erdoğan'ın rolü olduğunu düşünmek de mümkündür. Ancak bu yasağın toplumda gördüğü genel kabul, kişilere meseleyi indirgemenin doğru olmadığını da gösteriyor" diyerek meseleyi AKP iktidarındaki Türkiye düzlemine taşıyıp, yasağın destek görmesinin, AKP'nin toplumsal dinamiklere dayanan bir değişime öncülük edebilmesinin ürünü olduğunu iddia etti.

Sigara yasağının toplumun da onayıyla (Doğan'ın onay ölçütü Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı araştırmalardan çıkan yüzde 90 destek), bu kadar hızlı bir şekilde hayata geçmesini, en başta hükümetin belirleyici olmasıyla ve siyaset-toplum ilişkisinden bağımsız olarak düşünülemeyeceği kaydını düşerek, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde nasıl bir değişim kabiliyetine sahip olduğuyla açıklayan Doğan, Reuters haberindeki "bazı önyargılı kişiler"in ise, "Erdoğan ve İslami AKP, bu sigara ve içki karşıtlığıyla Türk toplumunu değiştirmeyi planlıyor" dediğini aktardı.

"Sigaradan beyni dumanlanmış ve düşünme melekelerini kaybetmiş" olmakla suçladığı bu "önyargılı kişiler"in sözlerini epey ciddiye alan başbakanın siyasi danışmanı Doğan, "içki ve sigara karşıtlığını bu tür söylemlerle izah etmeye kalkmak artık demode bir yaklaşımdır. Bir insan inancından dolayı da, sağlıklı yaşam düşüncesiyle de alkole de, uyuşturucuya da, sigaraya da karşı çıkabilir" karşılığını verdi.