Erdoğan: Suriye'nin ordusu ÖSO olsun

Erdoğan, Tahran’ın Suriye’deki terör için Türkiye’yi suçlaması karşısında Beşar Esad’ı teröre karşı yetersiz kalmakla eleştirdi. İran’dan hayal kırıklığı ile döndüğü belli olan Erdoğan, dağılmış durumdaki ÖSO’nun yeni yönetimin ordusu olabileceğini söyledi.

(soL - Haber Merkezi) Tahran dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, yeniden yargılama ve yargı sisteminde değişiklik hazırlıklarından Suriye konusunda İran ile yaptıkları tartışmaya kadar birçok başlıkta açıklamalarda bulundu. Yeniden yargılama konusunu ucu açık bir pazarlık süreci olarak ele aldıklarını gösteren Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı da terörle mücadelede yetersiz kalmakla suçalayarak şaşkınlık yarattı.

Açıklamalarından, İran ziyaretinden hayal kırıklığıyla döndüğü anlaşılan Erdoğan, Tahran ile aralarındaki görüş farkına ilişkin şu sözleri dile getirdi: “Suriye meselesinde İran’ın şu anda takılıp kaldığı bir nokta var ‘Terör örgütleri burada saf dışı edilmeden, terör örgütlerinin girişi engellenmeden, terör örgütlerine parasal destekler, diğer destekler kesilmeden Esad’in gitmesini hiçbir anlamı yok’ diyorlar. Biz de kendilerine şunu söyledik: 3 sene önce bu terör örgütleri Suriye’de yoktu. Terör örgütleri burada Esad ile birlikte oluştu.”

İran’ın Suriye’deki terörle ilgili açıkça Türkiye’yi sorumlu tutması karşısında sanki silahlı örgütlere her türlü yardımı yapan kendi hükümeti değilmiş gibi konuşan Erdoğan “Bir ülkeyi yönetenin görevi, terör örgütlerini ülkesine sokmamak veyahut da onlarla gereken mücadeleyi vermektir” diyerek Beşar Esad’ı suçladı.

‘İran'la anlaştık diyemem’
Suriye’de “şiddete bulaşmamış” kişilerden oluşan bir geçiş hükümeti kurulmasını ve bu geçiş hükümetinin ülkeyi seçimlere götürmesini önerdiklerini belirten Erdoğan, ülkedeki şiddetin baş aktörlerinden olan ancak şu an dağılmış durumdaki Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) geçici hükümet yönetiminde teröre karşı mücadele verebileceğini söyledi. Dış destekli silahlı islamcı grupların çatı örgütü olan ÖSO, aylar önce dağılmış ve yerine İslami Cephe kurulmuştu.

Erdoğan, bu önerileriyle ilgili İran tarafının ne dediğine ilişkin “Tabii ki tüm bu konularda şu anda İran’la anlaşabildik diyemem ancak dışişleri bakanlarımıza, istihbarat başkanlarımıza bu konuda görevlendirme yaptık” dedi.

‘Yeniden yargılama konusunda henüz karar vermedik’
Başbakan Erdoğan, Tahran dönüşü uçakta Özel Yetkili Mahkemeler ile TMK ile görevli mahkemelerin kaldırılacağı yönündeki açıklamalarını tekrarlarken, Danıştay tarafından iptal edilen Adli Kolluk Yönetmeliği’ni bu defa yasal düzenleme olarak Meclis’e getireceklerini belirtti. Savcıların siyasi iktidardan gizli soruşturma yürütmesinin önüne geçilmesini hedefleyen düzenlemeyle ilgili Erdoğan şöyle konuştu: “Savcı kalkıp da rastgele birkaç tane polisi, komiseri çağırıp, ‘Gelin bakayım şuraya baskını yapın’ diyemeyecek. Polis, birinci derecede validen yetki isteyecek. Valiler mesela bu konuda vali yardımcılarından bir tanesini adli kolluk konularıyla ilgili görevlendirecek. Onlar da emniyet müdürüyle bu konuda hemen harekete geçecek. Emniyet müdürünün altında herhangi bir kişiyle bu tür adli kolluk süreci adımı atılamayacak.”

Telefon dinlemeleri konusunda sadece ağır ceza mahkemelerinin oybirliği ile karar alabilmesine ilişkin de düzenleme hazırlığında olduklarını söyleyen Erdoğan, kendisi dışında Cumhurbaşkanı ile Meclis Başkanı’nın da dinlendiğini iddia etti. İtalya dönüşü bu konudaki bir soruya muhatap olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bu konuda bir şey söylemek istemiyorum” dedi.

Yeniden yargılama konusunda henüz bir karar vermediklerini de söyleyen Erdoğan, bu konuda hukuki değil siyasi bir adım atacaklarının ve herkesi değil bazı kişileri çıkarmayı planladıklarının işaretini vererek şöyle konuştu: “Yeniden yargılanmanın çerçevesini nasıl çizeceğiz, kimler yargılanacak ya da yargılanmayacak, çünkü burada bu çok rahat bir konu değil. Burada çok ciddi sıkıntılar meydana gelebilir, onun için belli hassasiyetleri göz önüne alarak bu adımı atmak durumundayız.”

Erdoğan, yeniden yargılama konusunda Anayasa Mahkemesi’ni adres olarak gösterdi ve “Bu enstrümanı, maalesef şu anda hükümlü de tutuklu da kullanamıyor” diyerek cezaevlerindeki mahkumları eleştirdi.

Erdoğan ayrıca, bedelli askerlik düzenlemesinin seçim sonrasında gündeme gelebileceğinin sinyalini verdi.