Erdoğan "örtülü"yü abarttı

Geçtiğimiz yıl, ''paranın AKP'ye aktarıldığı'' iddiasıyla gündeme gelen örtülü ödenek, yine tartışılıyor. Başbakanlık kurumunun, yasa gereği kamuoyuna açıklaması gereken "bütçe uygulama sonuçları" raporu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması gereken soru işaretleri ile dolu.

soL (HABER MERKEZ) Başbakanlık tarafından hazırlanan bir raporda, kurumun, 2008 yılının ilk 6 ayındaki harcamalarının detayları açıklandı. Rapora göre, 1 milyar 666 milyon YTL'lik Başbakanlık bütçesinin yüzde 50,9'una denk gelen 847.2 milyon YTL ilk yarı yılda harcandı.

Raporda, muhalefetin eleştirilerine neden olan örtülü ödenek harcamalarıyla ilgili detaylar da yer aldı. Başbakanlık bütçesine bağlı Özel Kalem Müdürlüğü'nün yaptığı harcamaların, müdürlüğe ayrılan ödeneğin yüzde 549.9 üstüne çıktığı görüldü. Bu kalemdeki artışın kaynağının ise örtülü ödenek olduğu ortaya çıktı.

Bütçeleme tekniği gereği, yılbaşında bütçeye sembolik olarak 200 bin YTL'lik "gizli ödenek" konulan örtülü ödenekte 6 aylık harcama 156.3 milyon YTL oldu. Böylece ilk 6 ayda örtülü ödenekten, başlangıç ödeneğine göre 781.5 kat fazla ödeme yapıldı.

Örtülü ödenek harcamaları yasa ile koruma altında
5018 sayılı yasanın 24'üncü maddesine göre, örtülü ödenek, "kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili hükümet icapları" için kullanılıyor. Örtülü ödenekten yapılan harcamalar yasa gereği açıklanmıyor.

AKP iktidarında örtülü ödenek
Örtülü ödenek, her hükümet döneminde olduğu gibi, AKP iktidarı süresince de tartışma yaratıyor. Bunda, örtülü ödeneğin nerelere harcandığının açıklanma zorunluluğunun bulunmayışının, yasa ile sağlanmış olması önemli bir etken.

Geçtiğimiz yıl, ''örtülü ödenekteki paraların, AKP'ye aktarıldığı'' iddiasında bulunulmuştu. AKP'nin örtülü ödeneğin başına sahtecilik suçu sabit olan Maksut Serim'i getirmesi de tartışma yaratmıştı. Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar, bu iki tartışmayı da sonlandırabilecek nitelikte olmadı.