Erdoğan Nabucco kozunu kullanacak

Davos çıkışıyla ABD projelerinin bölgedeki etkili aktörü olmayı kafaya koyan Türkiye şimdi de Nabocco kozunu kullanıyor.

soL (DIŞ HABERLER) İngiliz Financial Times gazetesi Türkiye'nin Azerbaycan ve Türkmenistan gazını Avrupa'ya ulaştırmayı hedefleyen Nabucco boru hattı projesinin önündeki engellerden biri olduğunu söyledi.

Avrupa'yı Rus doğalgazına bağımlılıktan kurtarma amacındaki projenin Türkiye'nin muhalefeti nedeniyle sekteye uğrayabileceğini belirten haberde Türkiye'nin bu tutumunun AB içerisindeki Kıbrıs ve Fransa gibi ülkelerin muhalefetinden kaynaklandığı ifade edildi.

AB'nin Türkiye'nin üyelik sürecini hızlandırmaması sonucu Başbakan Erdoğan'ın Nabocco kozunu oynamaya karar verdiği ve projede transit bölge yerine enerji merkezi olmayı hedeflediğini dile getiren haber, AB'nin bu durumda Azerbaycan ve Türkmenistan gazını Karadeniz'in altından Romanya'ya ulaştırmayı düşünebileceği yorumunda bulunuyor.

AB'nin Türkiye'ye makul bir teklifte bulunduğu takdirde uzlaşma sağlanabileceğini belirten haber, konunun müzakerelerin önemli bir gündem maddesi olacağını dile getiriyor.