Erdoğan kendi vatandaşını ikna edemedi!

Önceki gün Yemen'de yapılan İsrail'i protesto mitingde Chavez ile Erdoğan'ın resimlerinin yan yana taşınması basında geniş yer buldu. Fakat çoğu kişi Erdoğan'ın konuşmaktan başka eylemde bulunmadığını söyleyerek Chavez'in yanına resminin konulmasını tuhaf karşıladı.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Tayyip Erdoğan, Gazze'ye yapılan saldırıların ardından Arap ülkelerine yaptığı gezilerin ve İsrail aleyhinde söylediği sözlerin karşılığını sonunda almaya başladı. Önceki gün Yemen'in başkenti Sanaa'da yapılan kitlesel bir protesto gösterisinde taşınan pankartlardan birinde Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, Başbakan Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife'nin yan yana konulmuş fotoğraflarının yere alması, ulusal basında yaygın bir şekilde yer aldı.

Reuters'in geçtiği fotoğraf, dün birçok gazetenin ilk sayfasında yer aldı ve gün boyu haber sitelerini süsledi. Haberlerde ayrıca, mitinge katılanların "Erdoğan ta nereden kalkıp geliyor Gazze için. Arap ülkesi olamayan Venezuela, İsrail'le diplomatik ilişkilerini kesiyor. Bizim liderlerimiz ne yapıyor?" diye kendi liderlerine serzenişte bulunduğu belirtildi.

Haberlerin başlıklarında Chavez ile Erdoğan'ın isimlerinin birlikte kullanılması dikkat çekiyor:

Star, Yeni Şafak, Haber 7: "Onların liderleri Erdoğan ve Chavez"
Vakit: Chavez ve Erdoğan sembol oldu!
Yeni Şafak: "Onların kahramanları Erdoğan ve Chavez"
Zaman, Sabah, Taraf: haberi vermediler
Milliyet, Vatan, Radikal: "Yemen'de Erdoğan ve Chavez bir arada"
Hürriyet: "Erdoğan, Chavez'le bir araya geldi!
samanyoluhaber.com: "Erdoğan'a görülmemiş iltifat"
timeturk.com: "Erdoğan Chavez'le omuz omuza!"
internethaber.com: "Arap dünyasının 3 kahramanı"
tevhidhaber.com: "Yemen mitinginde Erdoğan sevgisi"
haberajans.com: "Erdoğan ve devrimci Chavez bir arada"
gazeteci.com. "Erdoğan Arapların kahramanı oldu!"
stratejikboyut.com: "Erdoğan Araplar İçin Sembol"
habercem.com: "Erdoğan ve Chavez'e sevgi seli"

"Chavez'in yanında Erdoğan'ın ne işi var?"
Fakat, Başbakan Erdoğan'ı öven basın organlarının okur kitlesi bile habere son derece temkinli yaklaştı. Yorumlarda en çok değinilen nokta, emperyalizme ve İsrail'e karşı tutarlı bir tavır sergilediği vurgulanan Chavez ile "seçim yatırımı" olarak değerlendirilen sözlerinden öte bir eylem sergilememiş olan Erdoğan'ın yan yana getirilmesi oldu. Erdoğan'ı destekleyen çok az sayıdaki yorumların bazılarında ise, Erdoğan'ın bir "dünya lideri" hatta "halife" mertebesine yükseldiği, "Türkiye'nin etkin bir dış politika güderek yavaş yavaş dünyada söz sahibi olmaya başladığı" ve "Osmanlı günlerinin geri gelmeye başladığı" gibi uçuk görüşler göze çarpıyor.

Bazı haber sitelerinde konuyla ilgili haberlerin altına yazılan yorumlardan bazılarını paylaşıyoruz:

haber7.com:

"Selam olsun Venezüella'ya. Selam olsun Bolivya'ya. Selam olsun Katar'a. yazıklar olsun teslimiyetçi Arap ülkelerine. Yazıklar olsun hükümetimize. Yaralıları ziyaret etmekten öte şeyler varmış değil mi Sayın Erdoğan. Timsah gözyaşları dökmekten daha öte şeyler olduğunu hatırlatın eşinize lütfen Sayın Erdoğan... Bay Erdoğan neden İsrail teslim olduğumuzu açıklayın halkınıza. Hepinize yazıklar olsun"

"Biz AK Parti'yi sadece konuşsun diye seçmedik! %47 oy alacaksın, sonrada ülkenin %90ının istediği şeyi yapmayacaksın! Bak sen şu işe! Eylem görelim Başbakan, eylem!"

"Bu ve bunun gibi daha birçok "somut" önlemler aldığında Sayın Başbakanımız da benim gözümde "kahraman" olur. Yoksa sert açıklamalarla hiçbir şey olmuyor. Somut adımlar atılması istediğinde "biz bakkal dükkânı yönetmiyoruz" diyor. Venezüella ve Bolivya da bakkal dükkânın yönetmiyorlar ama gerçek bir kahramanın yapması gereken hareketleri yapıyorlar. Sözün özü şudur ki lafla peynir gemisi yürümez!"

"Sözlerde tamamen İsrail'i boykot eden eleştiren biri gözükmesine rağmen yıllardır ortada olan icraatlarda ise Hamas'ı dışlayan, İsrail'e ödül almayı hak edecek kadar hizmet eden biri. 7 yılda ne yaptı ümmet için. el ile gösterilecek bir eylem bir icraat bırakın bir işaret gösterin bu yönde. halen ekonomimizi IMF yönlendiriyor, iç politikamız AB emrinde şekilleniyor, dış politika orayı söylemeye gerek yok aslında ama BOP ve ABD güdümünde büyük İsrail için yola devam."

"Tayyip Erdoğan zor olanı seçmiş, diplomasiyi kesmemiş ve görüşmeye devam etmiştir. Gereken sertliği sözleriyle göstermiştir. Bu Müslümanca bir yaklaşım. Chavez ise komünisttir. O da konsolosu kovarak kolay ve ucuz olanı seçmiştir. Elçi neden kovulur ki. Elçi zaten bu tip durumlar için var olan bir kurum. Savaşı çıkaran büyükelçiler değildir. İki lider arasındaki fark çok büyük..."

habervakti.com:

"Uyanık geçinen Türk halkının gözünü boyamayı başardı bu zevat, zavallı Yemenlilerinkini mi boyayamayacak. Boş teneke gibi gürültü var fonksiyon sıfır oğlu sıfır. İsrail çok korktu zaten. Ödleri koptu. Hatta işgal ettikleri toprakları bile bırakıp kaçtılar. Allah Allah Allah çekilin mason teşkilatlarından ödüllü mücahit Tayyip Erdoğan ve Rotary kulüplerinden icazetli bakanları geliyor."

"Yemenliler Erdoğan'ın yerine Venezüella ile Bolivya liderlerinin resimlerini taşısınlar. Sayın Başbakan bağırmaktan başka ne yaptı, bağır sen bağır, bence korkarım Türkiye'nin bile bu kanda hesabı var ve eğer Başbakan tez icraat yapmazsa, bu hesaptan o da sorumludur, son söz yalan, yalaaaaannn!"

timeturk.com:

"Arapları kazandın ama bizi kaybettin. Çünkü biz Türkiye - İsrail ilişkilerini ayrıntılı olarak biliyor ve takip ediyoruz. O katil devletle askeri işbirliği içindeyken ve onların katil pilotları eğitimlerini Konya'daki hava üssünde yapmaya devam ederken hala hangi yüzle konuşabiliyorsun? Zaten sadece konuşuyorsun ama hiçbir somut adım atmıyorsun, yani gazımızı almaya çalışıyorsun. Bu milleti aptal mı sanıyorsun? Türkiye arkanda ve bu konuda senden icraat bekliyor. Aklını başına topla yoksa hem bu dünyanı hem de ahiretini kaybedeceksin."

"Tayyib Bey'in değerini anlayan anlıyor da... Türkiye vatandaşı olup da değerini anlamamak (yaptıklarını küçük görmek) gerçekten hayret verici bir durum... Türkiye seninle gurur duyuyor ümmet senin ile gurur duyuyor... Selam sana ya Erdoğan..."

samanyoluhaber.com:

"Kendi kamuoyunu sakinleştirmek için icraata dönüşmeyen söylemler bunlar. Bunu İsrail'in Dışişleri Bakanı Livni söylüyor, ben söylemiyorum."

"Ölü sayısı 27.12.2008'de 185'di. O gün de İsrail kınanıyordu. Ölü sayısı 1185 oldu. Hala biz İsrail'i kınıyoruz. Kınamakla bir şey elde edilmiyor. Gerekenler yapılmadığı sürece Araplar iltifat etmiş bana ne..."

"Osmanlı gibi olacağız tekrar inşallah. Erdoğan'ın sayesinde. Fakat Katar Emiri ne yaptı ki oraya resmini koyuyorlar."

"Arkadaşlar ben mi anlamıyorum bilemedim, tepki göstermiş Sayın Başbakan eyvallah anladık da, bu tepki konuşmak mı sizce, ne işe yaradı tepkisi? Veya objektif olarak bir şey mi yapıldı? Reel olarak bir şey yapamayıp insanların algıları ile oynamak bakalım ne kadar daha devam edecek."

"Müslüman kardeşlerimiz (dünyada yaşayan herkes kardeşimiz) için bu ülke ne yapıyor, koskoca bir hiç. Kendi kamuoyunu, seçmenin gözünü boyamak için birkaç laf o kadar... Yeryüzünde barış için, ezilenlerin olmadığı bir dünya için çalışanlara selam olsun. Chavez geldikten hemen sonra ülkesi için çalışmaya başladı, Erdoğan geldiğinden beri ne yaptı konuşmaktan başka?.."

"Başbakanım sen böyle yaptıkça sana olan hayranlığımız daha da artıyor. Benim canım sana feda olsun başbakanım"

"Lafla peynir gemisi yürümüyor lafı bırak da icraat görelim. Diğer iki lider büyükelçilerini geri çekip ülkelerindeki Yahudi diplomatları da sınırdışı ettiler. Sen bütün ticari anlaşmaları devam ettireceksin diplomatını bile geri çağıramayacaksın, senin semalarında eğitim yapan Yahudi uçakları Gazzelileri bombalayacak çoluk çocuk binden fazla Müslüman ölecek ve Yahudi gazeteleri siz Tayyibe bakmayın o kendi kamuoyunu yatıştırıyor diye manşet atacak ve siz hala daha Erdoğan'dan kahraman diye bahsedeceksiniz! Gazzelilerle alay mı ediyorsunuz?"

"Yok böyle bir başbakan, bence başbakanımız bize Allahın bir lütfudur. Tüm İslam aleminin tek mücadeleci lideridir. Çok seviyorum ve daima arkasındayım."

"Fotoğrafta Amerika kıtasını temsilen Chavez, Afrika'yı temsil eden kişi Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife al Tani, ve Avrupa'yı temsil eden Başbakan Erdoğan. Helal olsun başbakanımıza. Bütün zamanların başbakanı... Sana minnettarız."

"Belediye başkanlarını açıklarken tribün şovu için malzeme olarak kullanmaktan başka ne yaptı, söyleyin hele bir duyalım..."

"Yakışır yiğidime. Kaç kilometre ötedeki Araplar anladı adamın kıymetini. İçimizdeki ütopyacılar ve dikkafalılar anlamadı."

vatanim.com.tr:

"Öyle bağırmayla olmuyor Sayın Erdoğan. Hala Heron'ları sipariş ediyorsun. Seçim yatırımı yapma dürüst ol."

"Sana helal olsun Tayyip, Arapları da kandırdın ya..."

"Yemen halkı acaba İsrail ile hangi ülkenin silah anlaşması yaptığını biliyor mu?"

"Bu zavallılar R.T.E.'nin söylediklerini ciddiye almışlar. Bir de yaptıklarına bakmayı akıl edebilseler Hugo Chavez'in resmini altın çerçeve ile kaplatır diğerlerini yırtar atarlardı..."

milliyet.com.tr:

"Ben Almanya'da işçi olarak çalışıyorum, çalıştığım fabrikada Tunuslu ve Faslı ve Afganlı arkadaşlarım gelip beni sizin Filistin için yaptığınız girişimlerden İsrail'e kafa tutuşunuzdan dolayı tebrik edip, kendi liderlerinden utandıklarını söylediler. Gurur duydum sizinle Başbakanım, Allah Sizi başımızdan eksik etmesin. Sağolun varolun, bu satırları yazarken gözlerim yaşlı."

"Topu başkalarına at. Sonra da kahraman ol. Ne yapmış acaba başbakan? BOP eşbaşkanı olmakla övünen kim acaba? Bu planlarda payı olan kim acaba? Harekattan önce Olmert kiminle görüştü acaba?"

"Sayın başbakan, bu saldırıyı yapan ABD olsaydı bu denli avaz avaz bağırabilir miydi?! Irak'ta niye sesini duyamadık? Oysa olayların başlaması da, devam etmesi de ABD'nin kontrolündedir. Konuyu Müslüman - Yahudi çekişmesine çekmek, siyasi bir manevradır!"

"3 liderin ortak tek yönünü bile göremiyorum. Verilmek istenen mesaj İsrail'e, dolaylı yoldan ABD'ye, tepki verilmesiyse bunu o resimde tutarlı şekilde yapan tek kişi Chavez'dir."

"Sayın Başbakanım yıllardır bu onurlu duyguyu yaşamadıydık milletçe bize bu onuru yaşattığınız için size minnettarız sağ olun var olun"

"Türkiye etkin bir dış politika güderek yavaş yavaş dünyada söz sahibi olmaya başladığının resmi olan bu görüntüler bizi gururlandırdı."

"Chavez tam bir halk kahramanı. Amerika karşıtı dolayısıyla İsrail karşıtı ama tutarlı bir lider, Erdoğan ise tam tersi, ayni pankartta biraraya gelmeleri hem komik hem ilginç..."

"Biri ABD emrinde, biri de ABD'yi kovmuş biri. Nasıl yan yana olabilirler. Bunlar kafayı yemiş..."

"Bir tarafta ülkesini yabancı sermaye adı altında işgale karşı koruyan bir lider, diğer tarafta ise ülkesini pazarlamakla mükellef bir lider... Nasıl bir arada olur."

"Sn. Erdoğan'da Osmanlıyı hissediyorlar. İslam dünyası Osmanlı'nın özlemini duyuyor. Sadece bizim sol aydınlarımız bir türlü kabullenemedi. Bunu da normal karşılıyorum."

"Bizim İsrail'le ikili anlaşmalarımız var. Rest çekemeyiz. Sn başbakan söyledi bakkal çalıştırmıyoruz. Chavez rest çeker çekiyor da zaten hem de ABD'ye. Bizim öyle bir şansımız yok. Bizimki seçim yatırımı..."

"Tayyip'i Filistin dostu sananlar İsrail'in Gazze hazırlığını Konya'da yaptığını, daha birkaç gün önce Tayyip'in İsrail'le ticaret anlaşması yaptığını biliyorlar mı acaba?"

"Erdoğan çıkıp şov yapıyor, sen silah aldıkça, İsrail in bombası artıyor. İlişkileri kesebiliyor musun onu söyle! Cami avlusundaki insanları kışkırtmaktan başka bir işe yaramayan söylevler..."

"Türk halkını enflasyona ezdirmeyeceğiz diyenler altı yılda halkı perişan ettiler. Hiç değilse beğenenler varken gönderelim S. Tayyip'i. Biz istemiyoruz."

"İsrail'i karşısına ABD yandaşı olanlar alamazlar, ya tam bağımsız bir ülke olacaksınız, ABD'ye AB'ye ihtiyacınız olmayacak, ya da seyredeceksiniz. İşte biz bunu yaşadığımız için lafta eleştirebiliyoruz. Neden Erdoğan Meclis'te İsrail'i kınayan bildiriye imza atmadı? Sebebi ABD korkusu..."

"Acaba İsrail bu şekilde yaparak başbakanın Avrupa'da sönen yıldızını mı parlatmak istiyor, ya da BOP eşbaşkanlığını tüm Orta Asya'ya kabul mü ettirmek istiyor? Acaba hangisi!!!"

"Biri aksini söylesin: İslam dünyasının lideri olma yolunda bugün Başbakanımız. Yani bunun Osmanlıca meali "halife" olma yolunda. Takdir sizin..."

"Bir bilseler ordunun İsrail ile anlaşmalarını, rezil oluruz..."

"Erdoğan Türkiye'de taraftarlarını kaybetti. Ama üzülmesin, Yemen'de taraftarları var. Türkiye olmazsa Yemen'de politikacı olur. Orada yaptıklarından dolayı tepki de almaz. Erdoğan'ı bir Türkiye'de sevmediler. Neden acaba :)))"

"Chavez'i anladık da diğerleri ne oluyor? Biri BOP Eşbaşkanı, diğeri BOP'un lojistik memuru, dünyanın en büyük askeri ve işgal üssüne sahip Katar'ın lideri. İkisi de bunlardan rahatsız olan halkının gazını alıyor."

radikal.com.tr:

"Posterleri yan yana taşındı, ancak İsrail'e karşı uygulamaları yan yana değildi. Hiç birisi Hugo Chavez'in İsrail'e gösterdiği tepkiyi gösteremedi."

"Sapla saman karıştı. Onurlu insan Chavez'le aynı pankartta çıkmaktan dolayı Erdoğan gurur duymalıdır. Amerikan emperyalizmine ve her çeşit haksızlığa kafa tutan Chavez sömürülen halkların alkışladığı bir liderdir."

"Dostlar alışverişte görsün... Filistin'e saldırılınca, Başbakan hemen yurt dışına çıktı görüşmelerde bulundu, özellikle Arap ülkeleriyle. Türkiye'de de orda burada saldırıları eleştirdi. Sonra Emine Hanım gözyaşları içinde first-lady'leri topladı. Peki, ne kadar samimiler????? Peki, bu girişimleri yapan Başbakan, İsrail'i kınayan meclis önerisini neden geri çevirdi, neden onlarca anlaşma yaptı İsrail'le, neden İsrail'den silah almaya devam ediyor? Başbakanın yaptığı hiç bir şey onun Amerika ve İsrail'in müttefiki olduğu gerçeğini değiştiremez..."

"Müslümanlar Başbakanın takıyye yaptığını bilmiyorlar da ondan... Onların Türkiye'deki seçimlerden bile haberi yok. olsa seçim yatırımı olduğunu anlayacaklar."

"Chavez'le Tayyip'in aynı yerde durduğunu düşünmeleri, bizim barış güvercinlerinin hedeflediğinin gerçekleştiğini gösterir. Ama halklar şunu göremiyor: İsrail Filistin'e saldırmadan bir kaç gün önce Tayyip Erdoğan'ın İsrail başbakanı Olmert'le beş saat ne konuştu? bir nokta daha var, Fethullah destekli başbakanımıza halkların sorması lazım İsrail pilotları neden hala Konya'da eğitim görüyor? Barışa elçilik etmek için İncirlik Üssü'nü kapatabilirsin mesela, ya da NATO'nun 2004 Bush katılımlı İstanbul toplantısı için elinden geleni yapmış Başbakana, NATO'dan çıkılmamasının nedeni sorulabilir. Zira savaşın kaynağı ve destek dayanağı bu unsurlar."