Erdoğan İsrail'i Obama'ya şikayet edecek

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı saldırı devam ederken, Başbakan Erdoğan konuyla ilgili olarak Obama ile görüşeceğini söyledi. Bülent Arınç'ın "İsrail ve Türkiye görüşmeli" sözlerini de reddeden Erdoğan, "İsrail'le görüşme yok" dedi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı saldırı devam ederken, hükümet kanadından farklı açıklamalar geliyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, saldırıların durdurulması için Türkiye ile İsrail'in görüşmesi gerektiğini belirtmişti. Ancak Başbakan Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada İsrail'le görüşme yapılmayacağını söyleyerek Arınç'ın sözlerini tekzip etmiş oldu.

Öte yandan Erdoğan, konuyla ilgili olarak akşam saatlerinde Obama ile görüşeceğini, Rusya devlet başkanı Putin'den de randevu alınmaya çalışıldığını belirtti.

'Lider ülke' 'egemen güçler'e şikayet ediyor
İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olan "one minute" ve "mavi marmara" olaylarından sonra, Türkiye İsrail rejimini katillikle suçlamış ve İsrail karşısında başta Filistin olmak üzere müslüman halkların hamisi rolünü oynamaya çalışmıştı. Geçen süreç zarfında bu role uygun olarak bölgesel liderlik iddialarının da altını çizen AKP, İsrail'in Gazze saldırısı karşısında ise herhangi bir inisiyatif gösteremiyor. Bölgede lider ülke ve müslüman halkların hamisi olmak gibi iddialarına karşın, Türkiye İsrail'e yönelik somut adımlar atamıyor. Erdoğan'ın Obama ile görüşmesini "egemen güçlerin İsrail'i durduracakları" biçiminde gerekçelendirmesi de, AKP'nin İsrail karşısındaki sert tutumunun ne kadar gerçek olduğunu da gösteriyor.

Arınç: "İsrail'le saldırıların durdurulması konusunda görüşmek lazım"
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 29. yıldönümü nedeniyle Swiss Otel'de verilen resepsiyonda İsrail’in Filistin’e saldırısı konusunda açıklamalarda bulundu.

İsrail'in Gazze'ye saldırarak Hamas'ın askeri kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları Komutanı Ahmet el-Caberi'yi öldürmesinin ve şehirdeki hedefleri vurmasının insanlık dışı bir davranış ve facia olduğunu söyleyen Arınç Dışişleri Bakanlığı’nın diplomatik bir dille saldırıyı kınadığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Saldırıların bir an evvel durmasını bekliyoruz. Netanyahu'nun bir açıklaması oldu devam edeceği şeklinde. Geçmişte Gazze'de yaşanan acı olayların tekrarlanmamasını istiyoruz. Masum insanların hayatını kaybetmemesini bekliyoruz. Bu saldırıların hiçbir ahlakı dayanağı, hukuki dayanağı yoktur.”

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin şu anda dondurulmuş olduğunu hatırlatan Arınç, “yine de iki ülkenin bu olay dolayısıyla hiç olmazsa birbirleriyle bu facianın veya saldırıların durdurulması konusunda görüşmesi lazım” şeklinde konuşarak Türkiye ile İsrail’in görüşebilecekleri sinyalini verdi.

Erdoğan: "İsrail'le görüşmeyi düşünmüyoruz"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Cuma namazı çıkışı konuya ilişkin yaptığı açıklamada saldırıyı “vahşi” olarak niteledi ve “İsrail’le görüşmeyi düşünmüyoruz” şeklinde konuştu. Erdoğan saldırı meselesini ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda konuşacağını söyledi.

"Temenni ederim ki, gerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi alacağı kararla, gerekse dünyadaki egemen güçler takınacakları tavırla İsrail'in bu saldırgan tutumunu sona erdirir" şeklinde konuşan Erdoğan, "Gazze'yi ziyaret etmeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna ise "şu anda programımda öyle birşey yok" şeklinde cevap verdi.

(soL - Haber Merkezi)