Erdoğan "bilinmeyen dil"de konuştu

Başbakan Erdoğan, TRT-6&#039ya verdiği röportajı TBMM tutanaklarına &quotbilinmeyen dil&quot olarak geçen Kürtçe ile tamamladı, ancak, kanal beklenen ilgiyi yaratamadı.

soL (HABER MERKEZİ) K&uumlrt&ccedile yayın kanalı TRT-6'nın yaptığı r&oumlportajda, Başbakan Tayyip Erdoğan yayınlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve s&oumlzlerini K&uumlrt&ccedile &quotBix&ecircr be&quot (hayırlı olsun) diyerek tamamladı. Konuşması 1 Ocak'ta yayınlanacak olan Erdoğan'ın yanı sıra, bazı bakanlar ve milletvekilleri de TRT-6'ya deme&ccedil verdi.
Kanal ellerinde kaldı
Erdoğan ve vekillerin &ccedilabaları, TRT-6'ya beklenen ilgiyi yaratmadı. Hen&uumlz test yayını yapan kanal, K&uumlrt sanat&ccedilıları tarafından &quotasimilasyon politikasının devamı&quot ve &quotse&ccedilim yatırımı&quot olarak değerlendiriliyor. Kanalı boykot &ccedilağrısı yapan sanat&ccedilılar, yıllarca K&uumlrt dilinin maruz kaldığı baskıdan sonra &quotresm&icirc&quot K&uumlrt&ccedile kanal a&ccedilılmasının samimiyetten uzak olduğunu d&uumlş&uumln&uumlyorlar.
AKP basını &uumlf&uumlrd&uuml
Kanalın 1 Ocak'taki a&ccedilılış etkinliğine bazı K&uumlrt sanat&ccedilıların katılacağı haberleri yapılıyor. İlk olarak TRT-6'nın a&ccedilılışına Şivan Perwer'in katılacağı s&oumlylenmişti. Ancak K&uumlrt&ccedile s&oumlylediği i&ccedilin hakkında onlarca dava a&ccedilılan ve yurtdışında yaşamak zorunda bırakılan sanat&ccedilı, konser iddialarını kesin bir dille yalanladı. Yaptığı a&ccedilıklamada &quotBen halkımın acılarını, &ccedilığlıklarını, ger&ccedilekliğini s&oumlyledim. Ben zulme karşı isyan ettim. Bunun i&ccedilin 33 yıldır doğduğum yerden, &uumllkemden uzaktayım. Benim şarkılarım bir halkın &ccedilığlığıdır. Halkın sorunu da bir kanal ile &ccedil&oumlz&uumllmez. Televizyona &ccedilıkarsam &oumlnce K&uumlrt kanalları var&rdquo diyen Perwer, kendisine y&oumlnelik &quotpara pazarlığı&quot iddialarını yalanladı. TRT yetkilileriyle g&oumlr&uumlşt&uumlğ&uumln&uuml kabul eden Perwer, &ldquoAncak, kesinlikle yarım saat s&uumlren bu g&oumlr&uumlşmede para konusu konuşulmamıştır. Katledilen, k&oumlyleri yok edilen, binlercesi cezaevine atılan bir halkın mensubuyum. Ben m&uumlcadelemi hi&ccedilbir zaman parayla &oumll&ccedilmedim&rdquo dedi.
Ciwan Haco da yok
Zaman gazetesi, Ciwan Haco'nun TRT'nin K&uumlrt&ccedile kanalının a&ccedilılışında konser vereceğini iddia etti, ancak konserin banttan yayınlanacağını belirtmedi. Bir televizyon programında konuşan Haco da, kendisine teklif geldiğini, ancak asla kabul etmeyeceğini s&oumlyledi. A&ccedilılan kanalın K&uumlrt &oumlzg&uumlrl&uumlk m&uumlcadelesinin yarattığı bir sonu&ccedil olduğunu ifade eden Haco, T&uumlrkiye&rsquode &oumlzel tv kanallarının K&uumlrt&ccedile yayın yapılmasına izin verilmesini istedi.
&quotSinan İlhan MHP'lilerin dostu&quot
Fırat Haber Ajansı'na a&ccedilıklamalarda bulunan gazeteci yazar Fuat Kav, TRT 6'nın y&oumlneticisi Sinan İlhan'ın 12 Eyl&uumll d&oumlneminde Urfa'da MHP'lilerle ortak hareket ettiğini ve bir&ccedilok devrimci demokrat insana y&oumlnelik saldırıların sorumlusu olduğunu iddia etti. Sinan İlhan'ın Dr&eacutej Ali, Yaşar Magat, Ali Kara&ccedilizmeli gibi &uumllk&uumlc&uumllerle birlikte, Urfa&rsquoda devrimcilere kurşun sıktığını s&oumlyleyen Fuat Kav, TRT-6'nın başına b&oumlyle bir insanın getirilmesini &quotmanidar&quot olarak yorumladı.
TRT-6'nın a&ccedilılışına Rojin ve Nil&uumlfer Akbal dışındaki K&uumlrt sanat&ccedilıların destek vermemesi, AKP'nin K&uumlrtlere y&oumlnelik a&ccedilılımının beklenen etkiyi yaratmadığı yorumuna yol a&ccedilıyor.