Erdoğan “bilim” dedi

AKP iktidarının eğitim politikalarına kısaca bakıldığında bile Erdoğan’ın bugün dile getirdiği “genç nesilleri bilim ve teknoloji alanına yönlendirme” iddiasının inandırıcı olmadığı görülebiliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün yapılan ve 15. kez başkanlık ettiği Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantısının açılışın konuşmasında, gençlerin bilim ve teknoloji alanına yönlendirilmesi konusuna değindi. Erdoğan’ın bilim konusunda yaptığı açıklama akıllara AKP’nin eğitim politikasını getirdi. Genç nesilleri bilim ve teknoloji alanına yönlendirmek durumunda olduklarını söyleyen Erdoğan konuşmasında şunları dile getirdi:

“Bilimi, teknolojiyi ve yeniliği kalkınmalarının lokomotifi yapan toplumlara baktığımızda, en çok önem verdikleri konunun insan kaynağı olduğunu görürüz. Bunun için eğitim sistemimizi, genç beyinlerimizi, bilim ve teknoloji alanlarına yönlendirecek şekilde yeni baştan yapılanmayı gerçekleştirmek zorundayız. Türkiye olarak 2023 yılı için belirlediğimiz hedeflerimize ancak eğitim sistemimizi buna uygun şekilde yapılandırabilirsek ulaşabiliriz. Genç nesilleri, analitik düşünen, yabancı dile hakim, yenilikçi bireyler olarak bilim ve teknoloji alanına yönlendirmek durumundayız. Bugün alacağımız kararların temel amacı, Milli Eğitim sistemimizde bilim ve teknoloji politikalarımızı bütünleştirmek olacaktır. Çocuklarımıza matematik, fen, teknoloji yabancı dil derslerinde yeni eğitim metotlarıyla kolay kavrayacakları ve derinleşebilecekleri bir eğitim ortamı hazırlayacağız.”

Erdoğan ne kadar inandırıcı? AKP iktidarının eğitim konusunda attığı adımlar göz önünde bulundurulduğunda dindar gençlik yetiştirme hedefini açıkça dile getiren Erdoğan’ın “genç nesilleri bilim ve teknoloji alanına yönlendirmek istediği” iddiasının herhangi bir inandırıcılığının bulunmadığı görülebiliyor. Erdoğan’ın dindar nesil açıklaması ve gündeme gelmesinden kısa süre sonra muhalefetteki milletvekillerini tekme tokat dövme pahasına kısa sürede yasalaştırılan 4+4+4 kesintili eğitim düzenlemesiyle ülkenin dört bir yanında açılmakta olan imam hatip ortaokulları ve haftada 8 saate kadar varan din dersleri AKP’nin genç nesillere olan bakışını ortaya koyuyor. Milli Eğitim Bakanı’na göre önce din sonra bilim Erdoğan genç nesilleri bilim ve teknoloji alanına yönlendirmek istediklerini söyleyedursun Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in geçtiğimiz günlerde öğretmen ihtiyaçlarına ilişkin açıkladığı liste AKP’nin gençleri yöneltmek istediği yere ilişkin fikir veriyor. Dinçer’in açıkladığı, öğretmen ihtiyaçlarını gösteren listede din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği 3. sırada yer alırken, biyoloji öğretmenli 14., matematik öğretmenliği 15.,kimya öğretmenliği 17. ve fizik öğretmenliği 18. sırada yer almaktaydı. AKP’nin evrim düşmanlığı AKP’nin eğitim konusunda yıllardan beri aldığı evrim karşıtı tavır da AKP’lilerin yetiştirmeyi hedefledikleri gençlik konusunda fikir vermekte. Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarında evrimi savunan sitelerin erişimini engellemesinden, Marmara Üniversitesi’nde düzenlenen evrim ve bilim karşıtı sempozyuma, Harun Yahya’nın evrim karşıtı kitaplarının ve belgesellerinin öğrencilere dayatılmasından, öğrencilere evrim teorisini anlatan öğretmenlerin sürgüne uğramasına kadar yaşanan çok sayıda olay AKP’nin bilime karşı aldığı düşmanca tavrı ortaya sermekte. (soL - Haber Merkezi)