Erdoğan bakanlarını harcadı

AKP'nin koro halinde dile getirdiği "kriz yok" söyleminden birkaç gün önce çark edilmiş ve bakanlar düzeyinde, krizin etkilerine işaret edilmeye başlanmıştı. Erdoğan dün kendi adamlarını da suçladı: Tehlike yok, sorumlu davranın!

soL Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Sivas'ta AKP'nin merkez ilçe kongresinde ve TOKİ konutlarının anahtar teslim töreninde konuştu. Erdoğan, son günlerde artan ve AKP cephesinde de dillendirilmeye başlanan "kriz Türkiye'yi de etkileyecek" açıklamalarına karşı sert itirazlarda bulunarak, "bize bir şey olmaz" tutumunu sürdürdü. "Kriz geliyor" diye uyaranları "yangına körükle gitmek"le suçlayarak, bu konuda önlem alınmasını isteyen TÜSİAD'a da çattı. Erdoğan'ın açıklamaları, kendi bakanlarını da hedef aldı.

"Kimse 'kriz geliyor' diyemez"
Erdoğan, Sivas'ta TOKİ konutlarının açılışında yaptığı konuşmada Türkiye krizden etkilenecek açıklamalarına değindi. Türkiye'nin ekonomik krizden en az şekilde etkileneceği iddiasını yineleyen Erdoğan, "bazılarının dünyadaki yangına Türkiye'de de körükle gittiklerini" söyledi. " 'Bir yangın var, bizi işte şöyle tesiri altına alabilir, etkisi altına alabilir.' Bunu sorumluluk mevkiinde olanların söylemesinden daha büyük bir tehlike olamaz. Bu ister bir sivil toplum örgütü olsun, ister kamu, bunu söyleyemez. Zira benim ülkemde şu anda sıkıntı yokken, böyle bir tehlike yokken, kalkıp da bu ifadeleri kullanmak çok ciddi bir yanlış. Burada önemli olan, bizim millet olarak birlik ve beraberliğimizin, güven duygumuzun, ilerleme heyecanımızın eksilmemesidir."

Son günlerde, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ tarafından yapılan açıklamalarda, kriz konusunda patronların kaygıları dile getirilmiş ve "Türkiye ekonomisi de bu krizden zarar görecek ve büyüme yavaşlayacak" denilmişti. Benzer şekilde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da, dün, Türkiye'nin krizden etkilenmemesinin mümkün olmadığını, Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkelerine ihracatının yüzde 60'tan yüzde 55'e gerilediğini açıkladı. Mustafa Koç gibi, ekonominin kilit noktasındaki işadamları da kriz konusunda kaygılarını dile getirerek önlem alınmasını istemişlerdi.

Erdoğan, kendi bakanlarıyla polemikte
TOKİ açılışından sonra katıldığı, AKP'nin Sivas Merkez İlçe Kongresi'nde yaptığı konuşmada da bu konuya değinen Başbakan Erdoğan, dünya çapında bir ekonomik kriz yaşandığını, ama ''Türkiye'nin inşallah bunu en az zayiat ile atlatacağını'' dile getirdi. Erdoğan, krizin Türkiye'de "büyüme oranını az miktarda etkilediğini" ileri sürerek, dünyada yaşanan krizden Türkiye'nin de payını alacağını, ihracatın daralacağını ifade eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ı yalanlamış oldu. Çağlayan, önceki gün patron örgütleriyle yapılan toplantının ardından, dünyada yaşanan krizin Türkiye'de ihracat pazarını daraltan ve dış borç yükü altına giren özel sektörü etkileyen boyutları olacağını söylemişti.

Kriz başladığından beri "Türkiye'yi etkilemeyecek" açıklamalarını ısrarla sürdüren AKP'li bakanlar, krizin somut etkilerinin Türkiye ekonomisinde hissedilmeye başlaması ve patronların bu konuda kaygılarını belirterek önlem alınmasını istemeleri sonrası, söylemlerini farklılaştırmaya başlamışlardı. Erdoğan'ın dünkü konuşmaları, "kriz yok dimdik ayaktayız" tavrında ısrar edileceğini gösterirken, kendi bakanlarına da sert bir uyarı anlamına geliyordu.