Erbil'le görüşmeler başlıyor

Aktütün saldırısının ardından Türkiye'nin Kuzey Irak yönetimiyle doğrudan görüşmelere başlaması gündeme geldi. Söz konusu "yakınlaşma"nın, ABD'nin bölgesel ittifak gücü oluşturma girişiminde önemli bir yeri olduğu gözlenirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den de, başlayacak görüşmelerin her iki tarafın çıkarına olacağı açıklaması geldi.

soL (HABER MERKEZİ) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Estonya dönüşü yaptığı basın açıklamasında, gazetecilerin Kuzey Irak'taki Kürt yönetimiyle görüşüleceği yönündeki haberleri hatırlatması üzerine, Kuzey Irak ile doğrudan temas kurulmasının yeni bir gelişme olmadığını, "8-9 sene önce PKK terörüne karşı hep beraber mücadele edildiğini" söyledi.

Gül, Irak'taki otorite noksanlığı yüzünden Kuzey Irak topraklarının PKK açısından uygun bir merkez durumunda olduğunu söyleyerek, "terörle mücadele için Irak'ın kuzeyi ile de görüşmekten daha doğal bir şey olamaz. Bunun gayet doğru olduğu kanaatindeyim" dedi.

Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin gelişmeye başladığı yeni bir dönemin açıldığını ifade ederek, "Irak'ın istikrarı, güvenliği ve zenginliği, Türkiye ile dost olmaktan geçer. Bundan muhakkak bizim de büyük faydamız vardır" diyen Gül, Aktütün ve Diyarbakır'da gerçekleştirilen son saldırıların, Kuzey Irak Kürt yönetiminin terörden şikayet eden açıklamalar yapmaya başlaması nedeniyle, Türkiye ile işbirliği yönünde gelişen olasılığı önlemeye yönelik olduğunu da ileri sürdü.

"MGK'da da konuşulmuştu"
Abdullah Gül, daha önceki Milli Güvenlik Kurulu toplantılarının sonrasında yapılan yazılı açıklamalarda da, Türkiye'nin Irak'taki bütün gruplarla temas etmesi gerektiğinin ve bunu yaptığının zaten açıklandığına işaret etti. "Ayrıca Türkiye'nin Irak özel temsilcisi var biliyorsunuz Türkiye ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin özel temsilcisi... Özel temsilci Irak'ta bütün gruplarla olduğu gibi Kuzey Irak'taki liderlerle de tabii ki görüşüyor. Ayrıca, Bağdat'ta büyükelçimiz var. Savaş döneminde bile büyükelçiliğini kapatmayan çok nadir ülkelerden biriyiz. Büyükelçimizin de orada herkesle görüşmesi var."

Kuzey Irak: Görüşmeye hazırız

Ankara'nın "PKK'ya karşı birlikte mücadele" için Kuzey Irak Kürt yönetimiyle doğrudan görüşme kararına, Kuzey Irak'tan ilk olumlu yanıt verildi. Barzani'nin sözcüsü Fuad Hüseyin, "bölgedeki sorunların çözümüne yönelik, hem bölge başkanlığı, hem de hükümet olarak diyaloga her zaman açık olduğumuzu belirttik" dedi. Fuad Hüseyin, sorunun çözüm yöntemiyle ilgili tutumlarının net olduğunu söyleyerek, "bölgedeki istikrar, güvenlik ve barışın göz önünde bulundurulması gerekir" ifadesini kullandı.