Erbil'de başkonsolosluk açılıyor

Erbil Başkonsolosluğu'nun hizmete girmesi için tüm resmi işlemlerin bittiği bildirildi.

Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimin dış ilişkiler sorumlusu Falah Mustafa, bugün yaptığı açıklamada, Erbil'de Türk Başkonsolosluğu'nun açılması için tüm işlemlerin bitirildiğini ve konsolosluğun yakında hizmete gireceğini söyledi.

Mustafa, bölgesel yönetim ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde büyük rol oynayacağını dile getirdiği Başkonsolosluğun, Türkiye ile ticari, siyasi ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesinde de katkı sağlayacağını ifade etti.

Mustafa, başkonsolosluğun açılışı için yakın bir zamanda Türk Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği yetkililerinden oluşan bir heyetin konsolosluğun açılışı için Erbil'e geleceğini bildirdi.

Irak Bakanlar Kurulu, 26 Ocak 2010'daki toplantısında Türkiye Cumhuriyeti'nin Erbil şehrinde Başkonsolosluk açmasına onay vermiş, önümüzdeki yıllarda Irak'ın da Türkiye'de bir başkonsolosluk açacağı ve şu an bu hakkını saklı tutacağı yönünde bir karar almıştı.
Türkiye'nin, şu an ülkenin en güneyinde yer alan Basra şehri ile Bağdat'ın 400 km kuzeyinde yer alan Musul şehirlerinde başkonsoloslukları, ayrıca Bağdat’ta büyükelçiliği bulunuyor.

Konsolosluğa tepki
AKP hükümeti, Erbil’de konsolosluk açmayı gündeme getirdiği ilk günden beri gerek muhalefet partileri gerekse siyasi çevreler tarafından eleştiriliyor. Kimileri Erbil'de konsolosluk açmanın Türkiye Cumhuriyeti’nin “Irak Kürdistanı’nı tanıması” anlamına geleceğini savunurken kimileri de Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehlikeye düşüreceğini söylüyor. Durum adım adım Kürdistan’ı resmileştirmek ve meşrulaştırmak olarak tanımlanırken “devlet olmaya çalışan bir yapıda” konsolosluk açmanın garipliğinden söz ediliyor.

(soL - Haber Merkezi)