EPDK'da kim kime dum duma

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) üyelerinden bazılarının yıllık izin kullanarak toplantılara katılmadıkları ortaya çıktı. Ayrıca, EPDK’de çalışmadığı halde çalışıyor gösterilen, yasak olduğu halde başka ticari faaliyetlerle uğraşan personeller olduğu rapor edildi.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2006, 2007, 2008 yıllarındaki faaliyet ve işlemlerini ele aldığı raporunda oldukça düşündürücü tespitler yer aldı.

Toplantı günü izin alıyorlar
Denetleme raporunda, “Bazı Kurul üyelerinin, toplantı tarihlerine isabet eden 1-2 günlük yıllık izin kullandıkları görülmüştür. Üyelerin Kurul kararlarına iştirakten imtina ettikleri kanaati oluşturacak şekilde sık sık tek günlük izin kullanmaları uygulamasına son verilmesi ve geçerli bir sebep olmadıkça Kurul toplantılarının tamamına katılmalarının sağlanması yerinde olacaktır” ifadesi yer aldı.
Raporda, toplantı tarihlerinde 1-2 günlük yıllık izin kullanan bazı Kurul üyelerinin, sık sık tek günlük izin kullanmaları uygulamasına son verilmesi ve geçerli bir sebep olmadıkça Kurul toplantılarının tamamına katılmalarının sağlanması istendi. Bu nedenle, Kurul üyelerinin Kurul toplantılarına düzenli katılımı ve uygulama birliğinin sağlanması acısından mazeret ve izin kullanımı ile Kurul toplantılarına ilişkin planlamaların sağlıklı yapılması amacıyla ilgili mevzuatın yeniden düzenleneceği söylendi.

İkinci defa atanıyorlar

DDK raporunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun yapısına ilişkin çarpıcı tespit ve öneriler yer aldı.
“Görev süresi biten Kurul üyelerinin tekrar aynı göreve Bakanlar Kurulu kararıyla atanabilme olanağının bulunması, görev süresi sonunda tekrar aynı göreve atanmak isteyen Kurul üyelerinin görevlerini yaparken bağımsız/tarafsız hareket etme ve karar alma kapasitesini etkileyebilecek bir durum olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle üyelerin nitelikleri ve görev süresinin tekrar gözden geçirilmesi ve ikinci defa atanma imkanının kaldırılması gerekmektedir” ifadesine yer verildi.

Mal bildirimi ve ticari faaliyet takibi yapılmıyor
Raporda EPDK Başkan ve üyelerinin mal bildirimlerinin kurumda herhangi bir inceleme ve kıyaslamaya tabi tutulmadığı belirtilerek, "Mal bildirimlerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Kurum Başkanlığından teslim alınarak incelenmesi sağlanmalıdır. Öte yandan, Kurumda çalışan personelden bazılarının ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma ve sektörde faaliyet gösterme yasağına uymadıkları yolunda kuvvetli şüphelerin varlığı tespit edilmiştir" denildi.

İş yapmadan maaş alanlar var
Raporda, EPDK’ye personel alımındaki usulsüzlüklere de yer verildi. EPDK’nin, Kurum için gerekli nitelikleri taşımayan ve gerekli sınavlardan geçmeyen personeli istihdam ettiği anlaşıldığı belirtildi. Daire başkanı, grup başkanı, müdür, müdür yardımcısı unvanlarındaki bazı personelin, bu unvanların karşılığı olan ücretleri aldıkları halde fiilen bu işleri yapmadıkları tespit edildi. Kurumun değişik birimlerinde ve İstanbul İrtibat Bürosunda üst düzey kadro unvanına sahip personel atıl durumda tutulduğu da ifade edildi.

(soL - Haber Merkezi)