Emekli astsubaylar eylem yaptı

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) üyeleri özlük haklarının iyileştirilmesi için eylem yaptılar.

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) üyesi bir grup ve yakınları Celal Bayar Caddesi'nden Abdi İpekçi Parkı'na kadar yürüyerek özlük haklarının iyileştirmesi için eylem yaptılar. Emekli astsubaylar ve yakınları adına konuşan TEMAD Genel Başkanı Mustafa Erol, "Özlük haklarımızın iyileştirilmesi için bize verilen sözler tutulmadı, bugüne kadar bu sözlerin tutulmasını bekledik. Her şeyin bir sonu olduğu gibi sabrımızın ve iyi niyetimizin sonuna geldik" dedi.

Subaylardan %5, astsubaylardan %45 kesiliyor
TEMAD Genel Başkanı Erol, yaş ortalaması 60 olan binlerce emekli astsubay ve yakınının özlük haklarının iyileştirilmesi istemiyle soğuk havaya rağmen Ankara'da bir araya geldiğini belirterek, "Subaylar emekli olduklarında maaşları yüzde 5 kesilmekte ve sıkıntı yaşamamaktadır. Ancak astsubaylar emekli olduklarında maaşları yüzde 45 azalıyor. Bu durum adalet ve hakkaniyet ölçüsüne uymadığı gibi emekli astsubayları da açlığa mahkûm etmiştir. Astsubayların büyük bölümü devlet memurluğundan ikinci dereceden emekli oluyor. Bu 2 derece arasındaki maaş farkı 400 lira. Biz bu konuda düzenleme yapılmasını istiyoruz. Tazminat alamayan emekli devlet memurlarına ödenen 100 liralık tutarın emekli astsubayların maaşlarına da yansıtılmasını istiyoruz" dedi.

Astsubay tali unsur!
Astsubayların Ordu Yardımlaşma Kurumunda (OYAK) temsil edilmemesini de eleştiren Erol, şöyle konuştu: "Askeri hastanelerde, başvuranların rütbesine göre 'A' ve 'B' polikliniği ayrımı yapılıyor. Bu ayrım kaldırılmalıdır. Hastanın rütbesi olmaz. Yüksek rütbeli hastaya uzman, kariyer sahibi doktorlarca anında müdahale ettirilirken, emekli ve küçük rütbelilere ayrımcı davranılması vicdanları rahatsız edici durumdur. Ayrıca eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Balıkesir'de yaptığı bir konuşmada, 'TSK’ da subay ve astsubay asli unsurdur. Bu iki asli unsur aynı önem derecesine sahiptir' diyordu. Tabii ki 'Astsubaylar ordunun direğidir' diyemiyor. Özlük hakları yönünden aynı olmadıklarını da biliyor. Özlük haklarına gelince asli unsur, tali unsur oluyor."

(soL -Haber Merkezi)