Eğitimde 5,5 yaş uygulaması özel hastanelerin iştahını kabarttı

Eğitime getirilen 4+4+4 sisteminin vahim sonuçları arasında yer alan 5,5 yaş uygulaması özel hastane piyasasının iştahını kabartırken, konuyla ilgili meslek örgütleri ve uzmanlar tepkili.

Eğitimde 4+4+4 düzenlemesiyle "5,5 yaşındaki çocukların okula başlaması" gündemi kaygı verici sonuçlarıyla tartışılmaya devam ediyor. Şimdiye değin hekimler, uzmanlar, meslek örgütleri yaptıkları açıklamalarda uygulamanın bilimsel anlamda yanlışlığına işaret ediyor ve aynı zamanda özel hastane piyasasının rant kapma hırsını eleştiriyor.

"Çocuğunuz okula hazır mı? Gelin doktorlarımız yardım etsin"
CNN Türk'ün haberinde yer aldığı şekliyle, 5,5 yaşında çocuklarının okula başlamasını istemeyen velilere, özel sağlık kuruluşları "Çocuğunuz okula hazır mı? Gelin doktorlarımız yardım etsin" cep telefonu SMS'leri ve çeşitli internet siteleri ile ulaşmaya çalışıyor.

Özel sağlık kuruluşlarının süreçten nemalanması ise daha önce Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Ergene tarafından "66 ay ve üzeri çocuğu olan velilerin çocuklarını okula göndermemek için 200-300 lira vererek rapor aldığı, doktorların aile danışmanlığı adı altında aileleri ziyaret ederek raporun verilmesi konusunda aileler ile anlaştığı ve bir rapor piyasasının oluştuğu" şeklinde dile getirilmişti.

Söz konusu açıklama üzerine Sağlık Bakanlığı bir basın açıklaması yaparak, "İlkokula Başlayacak Çocuklara Verilecek Tıbbi Tanılı Rapor"un nereden alınacağına ilişkin bir genelge yayınlamıştı. Genelgede ilkokula başlamak için bedeni veya zihni gelişimi yeterli olmadığı düşünülen 66 ay ve üzeri çocuklara verilecek tıbbi tanılı raporun, sadece üniversite ve devlet hastanelerinde görevli çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından düzenleneceği, özel hastane ve muayenehane ile diğer sağlık kuruluşlarından alınan raporların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edilmeyeceği açıklanmıştı.

Prof. Dr. Aydın: "72 ayı doldurmadan hazır değildir"
Konuyla ilgili DHA'nın sorularını yanıtlayan Ege Üniversitesi Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cahide Aydın, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) gibi kuruluşların bu uygulamanın yanlışlığına dikkat çektiğini, açıklamalar yaptığını belirterek şöyle dedi:

"Bir çocuk 72 ayı doldurmadan öğrenim için hazır değildir. Genel olarak duygusal açıdan okulun gerektirdiği koşulları yerine getirmek açısından çocukların yaşını doldurmaları gerekir. Bu ruh sağlığı için de önem taşımaktadır"

Çocukların 5,5 yaşında okula başlamasının neden yanlış olduğunu, velilerin bu durumda ne yapması gerektiğini anlatan haberimiz için tıklayınız.

"Büyük kısmı normal ama okula hazır değil"
Kendi hastanelerine başvuran çocukların büyük çoğunluğunun "yaşına göre normal çocuklar" olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aydın, "Ancak bunlar okulöncesi yaş çocuğu. Yani biz herhangi bir tanı koymuyoruz. Sadece 72 aydan küçük olduğu için bu sene okula başlamaması gerektiği yönünde üç imzalı rapor veriyoruz. Öte yandan sonuçta para kazandırıcı bir faaliyet olan bu konularda 'çocuğu izleyelim' gibi bir yaklaşımla rant haline getirilmesi de kabul edilemez. Geriliği olan çocuklar olabiliyor ama bu çocukların büyük oranda özel yetiştirmeye ihtiyacı yok ki. Çok büyük kısmı normal ama sadece okula hazır değil" diye konuştu.

TTB'nin daha önce uygulamayı kapsamlı bir şekilde değerlendirdiği açıklamasında, rapor alma durumuna ilişkin şunlar söylenmekteydi: "...Milli Eğitim Bakanlığı ise bu uygulamanın yanlışlığını ve sakıncalarını görmek ve çözüm aramak yerine 'çocuğunu okula göndermek istemeyen'velilere kamuda çalışan çocuk hekimlerini adres olarak göstermektedir. Sağlık alanını tümüyle özel sektöre açan hükümet, her konuda geçerli sayılan sağlık uygulamaları ve rapor verme konusunda nedense özelde çalışan hekimleri de devre dışı bırakıvermekle aslında konuya çözüm getirmeyi aklının ucundan bile geçirmediğini göstermektedir.

Raporlarda kamu ya da özel çalışan ayrımının hiçbir bilimsel geçerliliği ve dayanağı yoktur
"Okulların açılmasına sayılı günler kala bu sorun karşısında kimlerin rapor verebileceği ya da hangi hekimlerin raporlarının kabul edileceği konusunda bürokratların keyfi tutumlarının ve dayatmalarının devam ettiğini görüyoruz. Öncelikle belirtilmesi gereken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı meslektaşlarımızın vereceği raporlarda kamu ya da özel çalışan ayrımının hiçbir bilimsel geçerliliği ve dayanağının olmadığıdır. Hekimin nerede çalıştığı bahsi geçen raporun içeriği ve amacını belirlemez. Bu nedenle özel çalışan hekim raporlarının da mevcut durumda geçersiz sayılması keyfi, hukuksuz ve bilim dışıdır. İstanbul Tabip Odası olarak, her çocuğun gelişiminin farklılıklar gösterebileceği, bazı çocukların hızlı gelişim göstererek farkları kapatabileceğini kabul etmekle birlikte, alt yapı, sosyal ortam, aile uyumu vb. gereksinimlerin bir bütün olarak sağlanamadığı bu 4+4+4 dayatması ortamında 72 ay öncesi çocukların oyun çocukluğu döneminde olduğu için okula gitmesinin uygun olmadığını değerlendiriyoruz."

Prof. Dr. Aydın ayrıca şu ana kadar rapor verdikleri çocukların sayısının 100'ü bulduğunu da sözlerine ekledi.

SES Genel Başkanı Çetin Erdolu: "Özele rant açıldı"
SES Genel Başkanı Çetin Erdolu da birçok uzmanın uygulamanın yanlışlığıyla ilgili görüşünün ortada olduğunu, geri adım atması gereken hükümetin "uygulamayı büyük ölçüde rapora tahvil ettiğini" belirtti.

Çocukların okula başlamaya uygun olmadığı raporunun da özel hastaneler tarafından verilmediğini hatırlatan Erdolu, "Devlet hastaneleri raporla uğraşırken özel hastanelere de rant alanı açılmış oldu. Ama sunulduğu iddia edilen bu hizmet tıbbi olarak mümkün değil. Okula gitmeye hazır olmayan çocuk psikolojik destekle uygun hale getirilemez. Bunun en sağlıklı yolu okul öncesi programlardır" dedi.

Erdolu ayrıca, özel hastanelerin böyle bir uygulamaya gitmesinin aynı zamanda uygulamanın zararlarını sağlık kuruluşlarının paylaştığının itirafı olduğunu da sözlerine ekledi.

(soL- Haber Merkezi)