Ege Üniversitesi'nde kimlik kartlarında kritik karar

Ege Üniversitesi öğrencisi Örsan Deniz Urgun, üniversitenin öğrencilere sormaksızın tüm kimlik kartlarını kredi kartı özelliği de içerecek şekilde düzenlemesine karşı açtığı davayı kazandı. Böylece başka üniversitelerin de başlattığı bu işgüzar uygulamaya karşı önemli bir emsal karar alınmış oldu.

2009-2010 öğretim yılının başında Ege Üniversitesi'nde öğrenciler kimlik kartlarını almaya gittiklerinde Vakıfbank yetkilileriyle karşılaştılar. Öğrenciler, üniversite kimlik kartlarını almak için banka görevlilerinin verdiği kredi kartı başvuru formlarını doldurmak zorunda bırakıldılar. Aslında bu bir formaliteydi, çünkü üniversite öğrencilere sormaksızın kimlik bilgilerini bankaya vermiş, kredi kartları da çoktan hazırlanmıştı.

İtiraz eden öğrenciler, bunun Ege Üniversitesi ile Vakıfbank arasında bir anlaşmadan kaynaklandığı cevabını aldılar.

Bu uygulamaya karşı Türk Tabipleri Birliği (TTB) Öğrenci Kolu adına Ege Üniversitesi öğrencisi Örsan Deniz Urgun'un açtığı davada İzmir 3 Nolu İdare Mahkemesi, uygulamanın hukuksuz olduğuna karar verdi. Urgun, yaşanan süreci şöyle anlattı: "Ege Üniversitesi , bir banka ile yaptığı protokol hükümleri çerçevesinde , kamu otoritesinin sahip olduğu gücü kullanarak üniversite öğrencilerini zorla bir bankanın müşterisi haline getirmektedir.Talebim ve rızam olmaksızın şahsi kimlik bilgilerimin bir banka ile paylaşılması ve banka müşterisi yapılmam hukuka aykırı olduğu gibi öğrenci bilgilerini saklamakla yükümlü üniversite iradesinin, kimlik bilgilerimi bir banka ile paylaşması kişisel verilerin korunması zorunluluğunu da ihlal etmektedir.

"11.12.2009 tarihinde Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ne başvuru yaparak ‘ Bir bankanın müşterisi yapılmayı kimlik bilgilerimin benden habersiz kullanılmasını, öğrenci kimlik kartı ve bankamatik kartının birlikte verilmesini kabul etmediğimi’ ifade ederek ‘banka kartı niteliğinde olmayan öğrenci kimlik kartımın verilmesini talep ettim’. Üniversitenin cevabında ‘artık çipli kimlik kartı uygulamasına geçildiği, Vakıfbank'ın bankacılık hizmetinden yararlanıp yararlanmamanın öğrencinin insiyatifinde olduğu, üniversitede kullanılan kimlik kartının tek tip olup bunun dışında bir kimlik kartı verilmesi imkanının olmadığı belirtilmiştir.

"Ege Üniversitesi Rektörlüğünün açıklaması göstermektedir ki banka müşterisi olmayı kabul etmeyen bir öğrenciye, öğrenci kimlik kartı verilmesi mümkün değildir, öğrenci kimlik kartı almak banka müşterisi olma şartına bağlanmıştır ve yapılan uygulama üniversitenin kamu otoritesine sahip yetkisinin açıkça kötüye kullanılmasıdır.

"Bu nedenlerle, öğrenci kimlik kartı ile banka kartının aynı kart üzerinde verilmesine dair işlemin geri alınması ve sadece öğrenci kimlik kartı düzenlenmesi için İZMİR 3 No’lu İdare mahkemesine Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrenci Kolu olarak benim adıma açtığımız davayı kazandık. Dava sonucunda üniversite uygulamasının iptaline karar verildi, dava sonucuyla birlikte başvurduğum Ege Üniversitesi Rektörlüğünden üzerinde banka logosu bulunmayan hesap kartı niteliği taşımayan kimlik kartımı almış bulunmaktayım."

Başka üniversitelerde de benzer uygulamalar var
Halihazırda Ordu Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi gibi kimi üniversitelerde de yönetimler, öğrenci kartını zorunlu olarak banka kartı şeklinde düzenliyor. Ege Üniversitesi öğrencilerinin aldığı karar, diğer üniversitelere de örnek olabilir.

(soL - Haber Merkezi)