Ege Üniversitesi’nde YÖK’e tepki istifaları

Ege Üniversitesi'nde YÖK’ün 85 oyun 60’ını alan aday yerine 9 oy alan adayı Diş Hekimliği Fakültesi’nin Dekanlığı’na ataması toplu istifaya yol açtı.

YÖK, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne 9 oy alan Prof. Dr. Celal Artunç’u fakülte dekanlığına atayınca, fakülte kurulu, yönetim kurulu ve ana bilim dalı başkanları toplu halde istifa etti. Geçen ay yapılan seçimde, Prof. Dr. Serhat Çınarcık 85 öğretim üyesinin 60’nın oyunu alırken, Prof. Dr. Necdet Erdilek 16 oy, Prof. Dr. Celal Artunç ise 9 oy almıştı. YÖK’ün 17 Kasım’da Prof. Dr. Artunç’u Dekanlığa ataması, üniversitede tepkilerle yol açtı. Prof. Dr. Artunç’un, AKP’li Bülent Arınç ve İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu’nun desteği ile atandığı iddia ediliyor.

Prof. Dr. Artunç’un istifa etmesi beklenirken buna yanaşmaması üzerine bu yola başvuran öğretim üyelerinin, ‘Öğretim üyelerini, onların oylarını yok sayan YÖK’e karşı yapılmış bir protestodur, bu atamaya itirazımızdır’ dedikleri belirtiliyor. En çok oyu almasına rağmen YÖK tarafından atanmayan Prof. Dr. Serhat Çınarcık ise, “En yüksek oyu ben almıştım. Öğretim üyeleri demokratik seçime karşın YÖK’ün bu atamasına tepkilerini istifalarıyla gösterdi” dedi.

‘Bana haksızlık yapılıyor’
9 oy almasına rağmen fakülte dekanlığına atanan Prof. Dr. Artunç yaptığı açıklamada, “Farklı yakıştırmalarla beni farklı bir sınıfın, farklı bir görüntünün içine sokmaya çalışıyorlar. Beni üzen bu. Aslında böyle bir görüntüyü açıkçası hak etmiyorum” dedi. 85 kişiden sadece 9 oy almış olmasına rağmen "yasalara uygun bir şekilde atandığını" söyleyen Prof. Dr. Artunç, olayın kişiselleştirildiğini iddia etti. Prof. Dr. Artunç’un istifalardan ötürü kendisine yardımcı seçmekte zorlandığı belirtiliyor.

13 istifa
YÖK tarafından en az oyu alan Prof. Dr. Artunç’un atanmasına tepki gösteren ve istifa eden 13 öğretim üyesinin isimleri ve fakültedeki sorumlulukları şöyle: Başhekim Prof. Dr. Mehmet Sonugelen, Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Özlem Seçkin, Prof. Dr. Güniz Baksı Şen, Doç. Dr. Ahmet Saraçoğlu, Doç. Dr. Bahar Sezer, Fakülte Kurulu üyeleri Prof. Dr. Sevtap Günday, Prof. Dr. Ali Vehbi Tuncer ve Prof. Dr. Hüseyin Tezel, Ortodonti ABD Başkanı Prof. Dr. Erdal Işıksal, Pedodonti ABD Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Sabah, Diş Hastalıkları ve Tedavisi ABD Başkanı Prof. Dr. M. Kemal Çalışkan, Peridontoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Nurgün Bıçakçı, Oral Diagnoz ve Radyoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Günnur Lomçalı ile Ağız Diş Çene Hastalıkları Cerrahisi ABD Başkanı Prof. Dr. Murat Gomel.

(soL – Haber Merkezi)