Edirne’den Obama sofrasına

Giderek “enternasyonal açık saha” haline gelen Trakya'da tuhaflıklar sürüyor. ABD Kongresi ve CIA'ya yakın bir tarikatın düzenlediği “Obama kahvaltısı”na Edirne'den 3 kişilik bir heyet davet edildi.

soL (Trakya) Edirne'deki Bulgar Ortodoks Kilisesi Sveti Georgi'nin papazı Aleksandır Çıkırık ile beraberindeki iki kişi, yeni ABD Başkanı Barack Obama'nın 5 Şubat 2009 tarihinde vereceği 57. Ulusal Dua Kahvaltısı'na davet edildi. Obama ile kahvaltı edecek grupta AKP Edirne Belediye Başkan adaylığı için adı geçmiş olan Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı ile Edirne Barosu avukatlarından ve Lozan Mübadilleri Derneği yöneticisi Hüseyin Sıragezen de yer alıyor. Ziyaret hakkında bilgi veren Çıkırık, "Orada Türkiye'yi anlatacağız. Türkiye'nin Hıristiyanlık ve Müslümanlığın bir arada yaşandığı güzel bir ülke olduğundan bahsedeceğiz." dedi.

Çıkırık nasıl davet edildikleri konusunda ise şunları söyledi: "Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Edirne'de ağırladığımız ABD'li profesör Maria Vasilava, kentten çok memnun ayrıldı. ABD'ye dönüşünde bu memnuniyeti dile getirerek, bizi mutlaka ABD'de görmek istediğini söylemişti. Ancak yaptığı bu sürpriz çok güzel oldu. Beni arayarak, ABD Başkanı Obama'nın vereceği kahvaltıya belirleyeceğim 2 kişiyle katılabileceğimi söyledi". Davetten büyük memnuniyet duyduğunu belirten Çıkırık, Obama'ya sunulmak üzere Edirne'nin el sanatları ve yöresel tatlarından oluşan bir hediye paketi götüreceklerini anlattı.

Kim Davet Etti?
Aleksandır Çıkırık'ın davet konusunda çelişkili bilgiler vermesi dikkat çekiyor. Aynı konuda 7 Ocak 2009 tarihli bir yerel gazeteye konuşan Çıkırık davetin "Edirne'deki Bulgar kiliselerinin onarımındaki katkılardan etkilenen iki Amerikalı profesörden" davet aldıklarını söylemişti. Kahvaltı davetine birlikte katılacakları Yardımcı ve Sıragezen'in kilise onarımlarına maddi katkı sağlanmasına yardım ettikleri için listeye dahil olduklarını anlatmıştı.

7 Ocak tarihli haberde, davet eden iki profesörün Lynn Dennehy ve Marie Kanazirska olduğunu belirten Çıkırık son beyanında ise bu iki kişiden söz etmiyor. Ayrıca ilk beyanda ismi geçen Marie Kanazirska'nın ABD'li bir profesör değil Bulgaristan vatandaşı olduğu belirtiliyor. Alman asıllı Kanazirska, Bulgaristan'da kurulu özel bir Alman okulu olan Erich Kestner'in müdiresi. 1996'da Sofya'da faaliyete başlayan Erich Kestner okulunun, Alman devleti ve "sivil" Goethe Enstitüsü tarafından himaye edildiği biliniyor.

Çıkırık'ın Fethullah Gülen Tercihi
Papazlığını sürdürdüğü kilisenin onarımı konusunda 4 Aralık 2005 tarihli Hürriyet'e konuşan Aleksandır Çıkırık gayet ilginç bilgiler vermiş. Anıtlar Kurulu bürokrasisine takılan onarım izninin, o zaman Dışişleri Bakanı olan Abdullah Gül tarafından çözüldüğünü anlatan Çıkırık, Gül ile görüşebilmek için Sofya'ya gitmek zorunda kaldığını söylüyor. Bulgar hükümeti ve Trakyalı işadamlarının desteğiyle 100 bin dolara onarılan Sveti Georgi kilisesi, 9 Mayıs 2004 tarihinde açılabilmiş. Yaklaşık 40 kişilik bir cemaati olan kilisenin papazlığını yapan Çıkırık, her iki çocuğunu Fethullah Gülen okuluna gönderdiğini belirtiyor. Çıkırık, Gülen okulunu tercih gerekçesini şöyle açıklıyor : "Dini sağlam olandan kötülük gelmez."

Diğer yandan Gülen'e yakınlığıyla bilinen Zaman gazetesinin internet sitesi, Obama kahvaltısını 16 Ocak tarihli haberinde şöyle tanıtıyor: "Amerika'da yeni başkanların göreve başlaması nedeniyle dünyanın birçok yerinden davet edilen kişilere kahvaltı veriliyor". Oysa Ulusal Dua Kahvaltısı, yeni başkan seçilenler için değil, Hristiyan gelenekleri doğrultusunda her yıl Şubat ayının ilk Perşembe günü yapılıyor. ABD başkanlarının katılımıyla 1953'ten günümüze dek süren davetin, Obama'nın 44. başkan olduğu düşünülürse, 57. kez yapılacak olması zaten mümkün değil.

"Seçilmişlerin" Kahvaltısı
57 yıldır gerçekleştirilen Ulusal Dua Kahvaltısı, bu yıl da Vaşington Hilton otelinin balo salonunda, The Fellowship Foundation (TFF-Arkadaşlık Vakfı) organizasyonu, ABD Kongresi'nin evsahipliği ve Barack Obama'nın katılımıyla olacak. Dünyanın siyaset, toplum ve iş dünyası liderlerini bir araya getirmek ve aralarında dostluk kurmalarını sağlamak amacını taşıyan kahvaltı, bir günlük bir etkinlik değil. Tüm haftaya yayılan, Kongre üyelerinin 100'ü aşkın ülkeden gelen gruplarla görüşme yaptıkları, ortalama 3.500 kişi olan katılımcıların bölgesel olarak ayrıca yemeklere konuk olduğu etkinlikler bütünü.

Etkinliklerin "halka açık, gayrıresmi ve diplomatik olmayan ilişkiler" amacı taşıdığı belirtilse de Perşembe kahvaltısına sadece davetli olanlar katılabiliyor. 2008 yılında yapılan son kahvaltıya 6 devlet başkanının yanısıra BM diplomatları, AB Parlamentosu üyeleri ve diğer ülkelerden "seçilen" kişiler katılmış. En çok katılım gösteren "seçilmişler"in arasında geçen yıl öldürülen Pakistan eski Başbakanı Benazir Butto gibi "hızlı Amerikancılar" bulunuyor.

TFF - F tipi Benzerliği
Kahvaltının düzenleyicisi TFF, İsa'nın hayatı ve öğretilerini yaymak için bir araya gelmiş bir Hristiyan tarikatı olarak biliniyor. "Aile", "Arkadaşlık", "Uluslararası Vakıf" gibi farklı isimlerle de anılan grubun "gayriresmi üyelik" biçiminde örgütlendiği ve ABD Kongresi üyeleri dahil 20 bine ulaşan sayıda insanla, etkin bir çevreye sahip olduğu belirtiliyor. 1966 yılından bu yana Hillary Clinton'ın çok yakınında yer almasına rağmen "partilerüstü" görüntü veren Douglas Coe tarafından yönetilen grup, dünya diktatörleri ile kurduğu sıcak ilişkilerle ün yapmış. Brezilya'dan Costa Silva, Endonezya'dan Suharto gibi kanlı diktatörler TFF'nin çevresinde bulunmuş.

Yıllık ortalama 12 milyon dolar bağış bütçesi olan tarikat, CIA'ya "fazla yakın" olarak nitelendiriliyor. Tarikatla ilgili araştırma yapan Harper's dergisi yazarı Jeffrey Sharlet, Haziran-2003'te verdiği bir röportajda CIA ilişkisi üzerine şunları söylüyor : "Bir ülkenin Amerikan büyükelçiliklerindeki istihbarat görevlisi, tarikatın anahtar adamı olur. Pentagon'da, Amerikan ordu istihbaratında her zaman çok sayıda adamları oldu. 1970'lerin başında bizzat Douglas Coe, Vietnam cephelerinde, Güney Vietnam generalleri ve istihbarat görevlileri ile birlikte turluyordu."