Economist'ten dolaylı özür

Economist Dergisi Kasım ayında yayınladığı "Kaygılandıran Tayyip Erdoğan" makalesinin "olay" yaratmasından sonra bu sayısında Deniz Baykal'a yüklenerek ayar yaptı. Çarşaf açılımı ile bağ kurularak, CHP'nin AKP'yi dengeleyecek "güvenilir laik muhalefet" olamadığı vurgulanan yazıda, Erdoğan'ın seçimlerde korkacak bir şeyi olmadığı iddia ediliyor.

soL (HABER MERKEZİ) İngiltere'de yayınlanan haftalık Economist, Tayyip Erdoğan'dan özür dilemenin yolunu balans ayarında buldu. Türkiye siyasetine dair AKP ve CHP arasında gidip gelerek analiz yapmayı adet haline getiren dergi, iki hafta arayla önce Erdoğan'ı ardından da Baykal'ı yerden yere vurarak dengeyi sağlamış oldu.

Kasım sonundaki sayısında, Tayyip Erdoğan'a dair geniş bir eleştiri yazısı yayınlayan Economist otokratik bir tutuma yöneldiğini belirttiği Başbakan'ı, Türkiye'nin AB'den uzaklaşmasından sorumlu tutmuş ve kendisine elini çabuk tutmasını salık vermişti. Irak, İran ve Ermeni meselesinde AKP'nin tutumunu sorunlu bulan makalede, özellikle dış politikanın ayara ihtiyacı olduğu ifade edilmişti. Yazının ardından AKP cenahında sıkıntı yaşanmış ve Egemen Bağış dergiye tekzip gönderdiğini açıklamıştı.

AKP'nin Türkiye'nin "en reformcu, liberal ve ABD dostu hükümeti" olduğunu vurgulayan Bağış'ın tepkisi Economist'in Türkiye analisti Amberin Zaman'ı harekete geçirmiş ve kaleme aldığının pek de yeni tezleri olan, özgün bir yazı olmadığını itiraf etmek zorunda bırakmıştı.

AKP ve Erdoğan'a dönük yeni bir stratejilerinin olmadığı açıklaması ve yazarın imtinalı özürü yeterli bulunmamış olacak ki, Economist bu hafta da bir Baykal eleştirisi yayılayarak çizgisinde düzeltme yaptı. Yaşlı ve eski fikirleri olan bir siyasetçi şeklinde tanımladığı Baykal'ın, seçimlerden sonra siyasi ömrünü doldurmasının beklendiğini dillendirildi bu kez dergide. Askerler tarafından da istenmediği bilgisi verilen Baykal'ın Erdoğan'ı rahatlatan bir muhalefet sürdürdüğü, çarşaf açılımının ise samimiyetsiz olduğu belirtilen analiz Kemal Kılıçdaroğlu'na "yeni yıldız" olarak göz kırpmayı da ihmal etmiyor. Yine yeni bir analiz olarak değerlendirilemeyecek "devam yazısının" işlevi hem Erdoğan'ı rahatlatmak hem de son dönemde sıkça yapıldığı üzere CHP'ye kendini topla mesajı geçmek olarak görünüyor. Dergi birkaç ay önce de CHP'ye dair benzeri bir ayar yapma çabasına girişmiş ve Türkiye'nin inandırıcı bir düzen içi muhalefete ihtiyaç duyduğu uyarısını yazmıştı.